Ако до този момент сте смятали, че жителите на Китай посрещат новата година също като нас, ще ви разкрием всички разлики, представяйки ви 10 забавни факта за Китайската нова година.

1. Китайската нова година може да не е на 31 декември

10 забавни факта за китайската Нова годинаКитайците посрещат Новата си година между 21 януари и 20 февруари, в зависимост от китайския лунен календар. Въпреки че календарните години имат фиксирана начална и крайна дата, Китайската нова година може да бъде на дата, различна от 31 декември.

2. 15-дневно тържество

10 забавни факта за китайската Нова годинаТипичното китайско новогодишно тържество продължава 15 дни – най-дългият фестивал в китайския календар. Самият ден е празник не само в Китай, но и в много други страни, включително Филипините, Малайзия и Индонезия. Освен това денят се чества в световен мащаб от китайските общности.

3. У дома за Нова година

10 забавни факта за китайската Нова годинаНовогодишните празници обикновено се провеждат у дома, а събитията са много семейно ориентирани. Разбира се, това може да доведе до претоварване на транспортните мрежи на страната, тъй като всички пътуват, за да видят своите близки. Смята се, че повече от 200 милиона китайци предприемат дълги пътувания, за да се завърнат вкъщи за тържествата.


4. Пролетният фестивал

10 забавни факта за китайската Нова годинаНовогодишното честване в Китай всъщност е известно като „Пролетен фестивал“, въпреки че попада в средата на зимата. Това е така, защото древният слънчев календар, който изобразява 24-те периода през годината, класифицира началото на пролетта някъде между 4 и 18 февруари.

5. Почистването на къщата

10 забавни факта за китайската Нова годинаСмята се, че за да имате късмет по време на цялата година, е добре да почистите къщата за фестивала. По този начин ще се отървете от всякакви лоши чувства. Ако не го направите, това може да доведе до позор и лош късмет в семейството.

6. Символиката на червения цвят

10 забавни факта за китайската Нова годинаПо Нова година китайските семейства обикновено запълват къщите си с червени декорации, тъй като това се смята за много щастлив цвят. Улиците и обществените места също са изпълнени с червени украси и знаци по това време.

7. Пари вместо подаръци

10 забавни факта за китайската Нова годинаЗа младите членове на семейството е традиция да получават дарове, под формата на пари от по-възрастните им роднини, вместо да се пакетират подаръци. Парите обикновено се дават в червен плик, за да укрепят положителното чувство на празника. Също така е обичайно служителите да получават такива парични подаръци като бонуси от своите работодатели.


8. Китайските фенери

10 забавни факта за китайската Нова годинаДвете седмици на празненствата обикновено завършват с така наречения „Фестивал на фенерите“. В навечерието на 15-ия ден, семействата и приятелите отново се събират, за да похапнат на празнична трапеза и да поставят фенери или да ги пуснат на небето.

9. ЧНГ на китайски

10 забавни факта за китайската Нова годинаКитайският израз за Честита Нова Година е „Xinnian Kuaile“ и се произнася като „sshin – nyen kwhy – luh“. Обичайно е китайците да поздравяват с израза както приятели, така и непознати по това време, пожелавайки им късмет и щастие през следващата година.

10. Китайският дракон

10 забавни факта за китайската Нова годинаНяма как да говорим за Китайската нова година, без да споменем популярния китайски дракон. Легендата твърди, че Ниан – жесток звяр, който се храни с хора, излиза от скривалището си на Нова година, но бива изплашен от множеството червени декорации и фенери, разположени умело от хората.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *