Не е нужно да посещавате музей, за да се насладите на творчеството му. Графитите на Банкси могат да се видят на улицата, където той предпочита да работи. Художникът е известен с политическите послания, които отправя с рисунките си.

Иначе личността на Банкси е обвита в мистерия. За него се знае само, че е англичанин и вероятно е роден в Бристол. Не е ясно какво е истинското му име, рождената му дата и други подробности, тъй като самият той предпочита да остане в анонимност. Според някои теории, дори не става въпрос за един човек, а за група от хора, които действат по определен график. Каквато и да е истината, е факт, че той е най-известният графити творец в света.

Негови рисунки могат да се видят навсякъде по света. Някои от творбите му са били показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра. Повечето от работите му се оценяват на десетки хиляди долари.

10. Вдъхновеният от Брекзит графит, изобразява мъж, който с чук и длето премахва една от звездите на знамето на ЕС.
10-те най-известни графити на Банкси

Творбата се намира на сграда в Дувър – разположения най-близо до континентална Европа английски град, от където всеки ден потеглят фериботи към френските брегове през Ламанша.

9. Една от най-ироничните рисунки на Банкси: образът на бягащото момиче от безмилостната напалмова атака в южновиетнамското село Чанг Банг, придружено от Мики Маус и Роналд Макдоналд.

10-те най-известни графити на Банкси

Художникът неведнъж е критикувал капиталистическото общество, в което живеем и силата на големите компании. Въпросът, който художникът поставя тук е ясен: Роналд Макдонълд и мики Маус ли са напалмовите бомби на нашето съвремие?

8. Изображението навява асоциации със замитането на мръсните правителствени тайни на богатите държави. И именно по този начин е възприет графитът първоначално.

10-те най-известни графити на Банкси

По-късно Банкси уточнява, че тълкованието е погрешно. Той нарисувал камериерката Лиан, която някога срещнал в един хотел. Тъй като в миналото честа да имат собствени портрети се падала само на аристократични и богати личности, художникът решил да разбие клишетата и да увековечи една съвсем обикновена жена.


7. Рисунката се появява на стена на сграда в Ню Йорк, но през 2013 година е заличена.

10-те най-известни графити на Банкси

Банкси изобразява две момчета – едното е покачено на гърба на другото и се опитва да свали табелка с надпис „Графитите са престъпление“. Премахването на графита потвърждава мнението, че гениален художник за едни, за други той е просто обикновен вандал.

6. През 2016 година в Италия бе организирана една от най-големите изложби с творби на Банкси, повече от 150 рисунки, обединени под мотото „Война, капитализъм и свобода“.

10-те най-известни графити на Банкси

Сред изложените произведения е и едно от най-известните на художника – млад мъж със скрито от шал лице, който вместо коктейл „Молотов“ хвърля букет с цветя. Една от най-разпознаваемите рисунки на автора е умело съчетание на омраза и насилие с надежда и любов.

5. Графит с фигурата на създателя на корпорацията Apple Стив Джобс се появи на стена от бежанския лагер във френския град Кале.

10-те най-известни графити на Банкси

Графитът изобразява Джобс в обичайното му облекло – маратонки, обикновени сини дънки и черен пуловер с поло яка. В едната си ръка Джобс държи оригиналния модел Mac, а през рамото му е преметната торба. На официалния сайт на Бански снимката на стената е придружена с кратко описание, гласящо „Синът на мигрант от Сирия“.

4. „Целуващи се полицаи“ е черно-бял графит, появил се на стената на един от пъбовете в британския град Брайтън през 2005 година.

10-те най-известни графити на Банкси

По-късно изображението, смятано за едно от най-известните на Банкси, е свалено от стената и продадено на частен колекционер, пожелал анонимност. През 2007 година фотография, вдъхновена от рисунката, беше забранена в Русия.


3. Банкси пародира класическото платно на Вермеер „Момичето с перлената обица“.

10-те най-известни графити на Банкси

Вариантът на Банкси, който се появи върху фасада в родния му Бристол, е озаглавена „Момичето с пробито тъпанче“, а на мястото на обицата от оригинала има алармена кутия за пожарно известяване, закачена на стената.

2. Още едно от заличените произведения на твореца. Графитът се появява в Клактън, Есекс, но през 2014 година е премахнат заради „обидно и расистко съдържание“.

Работата показа пет сиви гълъба, държащи табели, на които пише: „Мигрантите не са добре дошли“, „Върнете се в Африка“ и „Спасете нашите червеи“. Възприета от мнозина като расистка, творбата всъщност е саркастичен поглед към националистическите настроения срещу бежанците във Великобритания.

1. „Момичето с балона“ е един от най-възпроизвежданите образи на Банкси, който се разпространява из цял свят под всякакви форми.

10-те най-известни графити на Банкси

Изображение на момичето, което държи червен балон, се появява за първи път през 2002 г. в района Шордич, Лондон, на стената на магазин. През 2014 година емблематичната картина беше прожектирана върху Айфеловата кула по повод 3 години от началото на конфликта в Сирия. През 2017 година графитът бе избран за любимо произведение на изкуството във Великобритания.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *