10 традиции за посрещане на Новата година по света

С фойерверки, отколешни обичаи или просто с добри намерения – навсякъде по света хората отбелязват настъпването на новата година. Представяме ви някои от традициите, свързани с празника. И започваме с българските.

1. България

10 традиции за посрещане на Новата година по света

На новогодишната трапеза в България не бива да липсва традиционната баница с късмети. Най-разпространеният обичай, свързан с нея, е поставянето на дрянови пъпки, които се наричат за здраве, късмет, благополучие, успехи и плодородие. Друг обичай е сурвакането – деца обикалят къщите с украсена дрянова пръчка и с леко потупване по гърба пожелават на близките си здраве и късмет през Новата година.

С благоденствието през Новата година е свързан и един друг ритуал в България: прогонването на злите духове. Кукерите, танцьори в ритуални маски, танцуват по улиците, за да плашат лошите сили и да пъдят студа. А за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други. На снимката: участници в традиционния Международен кукерски фестивал „Сурва“ в Перник.

2. Германия

10 традиции за посрещане на Новата година по света

За късмет, пари, любов и щастие германците си подаряват розови марципанови прасенца и леят олово. По фигурките, които се получават от излятото олово, се гадае за бъдещето. В Германия са се запазили и различни локални новогодишни обичаи.

3. Шварцвалд

10 традиции за посрещане на Новата година по света

Точно в 8:00 часа на първи януари в областта Шварцвалд-Баар пехотинци от историческия Гренадирски корпус възвестяват настъпилата Нова година с топовни салюти. Ритуалът води началото си от далечната 1633 година и напомня за зимната обсада на Вилинген от шведски и вюртембергски войски.


4. Испания

На прага между старата и новата година испанците изпълняват един стар ритуал: едновременно с ударите на часовника, отброяващи последните мигове от старата година, те сдъвкват по едно зърно грозде – общо 12 на брой. Който сбърка при броенето, рискува късметът да му изневери през Новата година. Специално за този обичай в испанските супермаркети се продават пакетчета с по 12 гроздови зърна.

5. Швейцария

В швейцарския кантон Апенцел облечени в традиционни носии „коледари“ (Silvesterschläuse) обикалят от къща на къща, за да поздравят селските стопани с настъпването на Новата година. На главите си носят пищно украсени шапки с мотиви и сцени от живота на местните хора, а към носиите им са прикрепени звънци. „Коледарите“ пеят и танцуват, в замяна на което биват дарявани с храна, топли напитки и пари.

6. Русия

10 традиции за посрещане на Новата година по света

След новогодишното приветствие на президента, излъчвано по телевизията, идва ред на новогодишния тост. Много руснаци излизат по площадите на големите градове, където вдигат наздравица. Тъй като руската православна църква следва не Грегорианския, а Юлианския календар, руснаците празнуват Коледа на 7 януари – седмица след Нова година.

7. Италия

Две неща не трябва да липсват в новогодишната нощ на италианците – традиционният джолан с леща и… червеното бельо. Смята се, че то е гарант за щастливи и успешни дни през Новата година. Затова в дните преди празника витрините на магазините „почервеняват“ – от дантелените бикини до боксерките, всичко трябва да бъде в червено.


8. Бразилия

10 традиции за посрещане на Новата година по света

На прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро се стичат хиляди хора, привлечени от пищната заря. Традицията повелява да се носят бели одежди – цветът на мира, чистотата и невинността гарантира успешния старт в Новата година.

9. Китай

10 традиции за посрещане на Новата година по света

В Китай обикновено украсяват домовете си с огромни фенери, а коледното дръвче се нарича Дърво на светлината. Китайските малчугани получават подаръците си едва в края на януари, когато е китайската Нова година.

10. Япония

10 традиции за посрещане на Новата година по света

Този танц с топка се нарича „Кемари“. Традиционно се изпълнява в началото на новата година от актьори, облечени в исторически костюми. В празничното меню на японците не бива да липсват традиционните лепкави оризови топки „Мочи“, които обещават дълъг живот.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *