Бранденбургската врата е най-важната забележителност на Берлин и същевременно държавен символ, с който са свързани много бележити събития от историята на Германия.

Тя маркира границата между Източен и Западен Берлин, а по този начин и границата между страните от Варшавския договор и НАТО. Ето 10 интересни факта за Бранденбургската врата.

1. Още в началото на 17 век Бранденбургската врата е съществувала на това място. Тя носела името „Врата на зоопарка“ и изглеждала доста по-скромно от сега. Имала две колони и малка наблюдателница. По онова време тя била вход на зоологическата градина, която заемала голяма част от гората, достигаща до замъка Шарлотенбург.

10 интересни факта за Бранденбургската врата

2. Крал Фридрих Вилхелм II поръчал вратата да бъде построена в класически стил. Това се случило между 1788 – 1791 година. Тогава повечето сгради се строели по римски модел. За построяването на Бранденбургската врата обаче било решено да се вземе пример от входната част на Акропола в Атина.

3. Височината на Бранденбургската врата е 26 метра, а ширината ѝ е 65, 5 метра. Постройката се състои от 12 колони, които формират отделни проходи. Средния проход бил запазен за кралското семейство до 1918 година.


4. В горната част на вратата е разположена медна скулптура с приблизителна височина 5 метра. Тя е добавена към вратата през 1793 година. Представлява крилатата богиня на победата Виктория, която управлява карета, теглена от четири коня. Първоначално богинята била гола, но само година по-късно получила наметало, за да не изглежда толкова жестока.

5. През 1806 година Наполеон влиза през Бранденбургската врата в Берлин. Малко по-късно започват преговори по преместването на квадригата (колесницата с четири коня) в Париж. Тя е демонтирана още през декември същата година и отпътува към Франция. Колесницата остава в Париж 7 години, но така и не е излагана пред публика там.

10 интересни факта за Бранденбургската врата

6. На 16 юни 1871 след победа над Франция в замъка Версай е обявена Немската империя, а Вилхелм I е обявен за първия немски кайзер. Това е празник не просто на една победа, а на обединението на Германия. След това събитие Бранденбургската врата се превръща в символа на империята.

7. През 1919 година по време на януарските сблъсъци, вратата била окупирана от правителството, а на мястото на квадригата била сложена картечница. През следващата година пък по време на Каповския пуч, в горната част на вратата били поставени муниции, а квадригата се сдобила с доста дупки от престрелките.


8. На 12 юни 1987 г. президентът на САЩ Роналд Рейгън казва следното изречение по време на посещение в Берлин пред Бранденбургската порта: „Г-н Горбачов, отворете тази порта! Г-н Горбачов, събори тази стена!“

9. След построяването на Берлинската стена през 1961 година, вратата попада в забранена зона. Преминаването през нея става невъзможно и от изток и от запад. На 22 декември 1989 година Бранденбургската врата е отворена отново с наздравици на повече от 100 000 души.

10. Квадригата е силно повредена през новогодишната нощ на 1990 година и е възстановена през следващата година. Останалата част от портата също е подложена на реставрация. През 2002 година е решено през нея вече да не преминават превозни средства.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *