Когато въздухът е замърсен, той съдържа химични и биологични вещества, вредни за хората, животинския и растителния свят. Вещества, които бавно, но сигурно ни тровят, разболяват ни и ни съкращават живота.

Счита се, че замърсяването на въздуха е най-голямата екологична заплаха, пред която човечеството е изправено.

Ето защо ви съветвам да прочетете 10 начина за неговото предотвратяване. Да бъдем полезни на природата, за да сме полезни и на себе си!


1. НЕ на найлоновите торбички

Причината е, че пластмасата много трудно се разлага. Носете в себе си платнена чанта, която да използвате многократно по време на пазар.

2. Минимално използване на автомобил

10 начина да предотвратим замърсяването на въздуха

Когато имате възможност, ходете пеша, карайте колело или се придвижвайте с градския транспорт. Колите се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни – те са удобство, без което почти не можем. Но все пак е хубаво да повървим и пеша, нали?

3. Съобразена консумация на енергия

Изгарянето на изкопаеми горива за производството на енергия отделя замърсители като серен диоксид, живак, прахови частици и други вредни за здравето ни. Какво можете да направите? Използвайте само при необходимост климатик, изключвайте лампите, когато нямате нужда от светлина, използвайте уредите по интелигентен начин (пускайте пералнята, когато е пълна).


4. Рециклирайте

10 начина да предотвратим замърсяването на въздуха

Рециклираните продукти са такива, които вече са били извлечени и преработени веднъж, следователно производството на едни и същи продукти за втори път изисква много по-малко количество енергия. Замърсяването не е толкова голямо.

5. Отглеждане на храна

Продуктите, които са внос, изминават доста дълъг път, за да стигнат до рафтовете на супермаркета в квартала ни. За да сте сигурни какво ядете и да предотвратите вредните емисии на хранителната индустрия, е най-добре собственоръчно да отглеждате продуктите. В днешния технологичен и модерен свят обаче това не е лесно постижимо. Забързаното ежедневие не ни го позволява, но пък по-голямата част от нас има родители/баба и дядо на село, които имат възможността да произвеждат качествена храна, която е без химикали и е много по-полезна.

6. Отваряне на прозорците

10 начина да предотвратим замърсяването на въздуха

Необходимо е да отваряте прозорците у дома по няколко пъти дневно, за да влиза по-свеж и чист въздух. Когато готвите, перете, къпете се, пускате прахосмукачка или тренирате вкъщи, въздухът се замърсява, затова е важно да проветрявате.

7. Пушене

Пушенето, особено на закрито, може да предизвика сериозни здравословни проблеми на хората около вас. Нивото на съединения, включващи въглероден оксид, азотен диоксид и олово, стигат до опасно ниво и влошават здравето на човек, когато ги вдиша.


8. НЕ изгаряйте боклука си

10 начина да предотвратим замърсяването на въздуха

Горенето на боклука вреди не само на околната сред, но и на вашето здраве.

9. Засадете растение

10 вида торове за добра реколта

Растенията са тези, които абсорбират въглеродния диоксид и филтрират въздуха. Отделят кислород в атмосферата, затова се наричат и белите дробове на планетата.

10. Бъдете информирани

10 начина да предотвратим замърсяването на въздуха

Не на последно място, информирайте се и разучете какво бихте могли да направите, за да помогнете на себе си, на околните, на въздуха и на природата. От нашите действия зависят бъдещето и обликът на планетата.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.