Евтини самолетни билети

През 2020 г. концепцията за най-добрия град за живеене се промени. Вече не се стремим само да имаме възможности за развлечения и култура, екологичен въздух и заплата, с която да се издържаме и между другото да спестяваме. Търсим нещо, за което никога не сме предполагали, че ще трябва да се тревожим толкова много: здравето.

Поради тази причина годишната класация на списание „Global Finance“ е актуализирана. В търсенето на най-добрия град за живеене в света включват обичайните си параметри, но са добавят данните за смъртните случаи от Ковид-19 на милион жители и го оценяват с коефициент 3, за да му се даде приоритет.

По този начин, за да бъде един град най-добрият в света, е необходимо да постигне добри резултати в икономическата мощ, научните изследвания и развитието, културното взаимодействие, обитаемостта, околната среда и достъпността (според доклада на „Global City Power“), както и доходите на глава от населението (по данни от Световната банка). Но също така и за първи път през 2020 г. са включени данните за засегнатите от пандемията, предоставени от Университета Джон Хопкинс.


10-те най-добри града за живеене в света през 2020 година

Поради тази причина някои от градовете, които рутинно са били в топ 10 или топ 20, са се сринали до много по-ниски позиции поради лоши данни в пандемията. По този начин Брюксел се премести на позиция 43, Милано – до позиция 40, а испанските представители – Барселона и Мадрид, са паднали съответно на позиции 38 и 35.

Има градове обаче, които се противопоставят на слизането от трона. Лондон, с отлични оценки във всички останали области, би бил категоричен победител в състезанието през 2020 г., но високият процент на инфектирани и починали от коронавируса го свали на второ място.

Златото за най-добрия град тази година отива в Токио, който е един от най-бързите и най-ефективни при справянето със заразата. Почти от първия момент Япония затвори границите и обяви, че отлага Олимпийските игри, като по този начин успя да задържи вируса за кратко време.

Ето пълната класация с 10-те най-добри града за живеене през 2020 година:

1. Токио, Япония
2. Лондон, Великобритания
3. Сингапур, Сингапур
4. Ню Йорк, САЩ
5. Мелбърн, Австралия
6. Франкфурт, Германия
7. Париж, Франция
8. Сеул, Северна Корея
9. Берлин, Германия
10. Сидни, АвстралияКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.