Суфизмът представлява аскетично явление в исляма, чиято единствена цел е разкриването на неговите мистични измерения. Възниква в края на VII век, само 100 години след появата на исляма.

Суфистките учители са наричани още „дервиши“ или „суфи“ и са проповядвали обръщане на по-голямо внимание върху духовността, смирението и връзката с природата.

Суфистите отричат неприемствеността на различните религии или общности и са смятали, че връзката с Бога би могла да се създаде без излишни посредници, само и единствено с любов.


Най-известният проповедник на суфизма е бил Руми, живял през Златния век на исляма и е автор на книгата „Маснави-е Манави“, която според мнозина е втора по важност в религията, след Корана.

Макар и не толкова популярен в наши дни, суфизмът ни е оставил не една или две мъдрости, които и до днес присъстват във всяка вяра и са основа за много от книгите, търсещи тайната на дългия, успешен и пълноценен живот.

10 безценни мъдрости от суфизма

Днес ви представяме 10 безценни мъдрости на суфизма, актуални и в наши дни.

1. Роден си с крила, защо предпочиташ да пропълзиш през живота?

2. Ако чашата ни е малка, нямаме право да обвиняваме морето.

3. Ако искаш винаги да светиш като ден, тогава изгори онази своя част, която прилича на нощ.

4. Много от грешките, които виждаш у другите, са собствените ти грешки, отразени обратно към теб. В действителност, ти жигосваш и обвиняваш себе си.

5. Видяхме толкова хора без дрехи на гърба си. Видяхме толкова дрехи без хора вътре в тях.

6. Ако търсиш подслон за душата, значи си душа; ако дириш парче хляб, си хляб; ако търсиш капка вода, си вода; ако си по дирите на жестокостта, си тиранин; ако дириш любов, си влюбен. Ти си онова, което жадува душата ти.

7. Една свещ не губи нищо от светлината си, ако запали друга свещ.

8. Бъди нащрек! Спри да изричаш „утре“. Много „утре“ са идвали и са отминавали. Ако не внимаваш, времето за сеене ще изтече.

9. Ех, братко мой, ти целият си мисъл. Останалото представлява кости и тъкани. Ако мислите ти са като рози, значи си розова градина. Ако си като бодил, значи си градина с бодли.

10. Причината за всяка грижа е някакво лошо действие. Лошотията се дължи на твоите действия, а не на съдбата ти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *