Регулярните кръвни изследвания са един от най-важните начини човек да следи здравното си състояние. Лекарите съветват това да се прави поне веднъж годишно.

Това обаче е минимумът, тъй като по всяко може да се почувствате зле или пък да имате отклонение от някой важен показател, който трябва да се следи по-често.

Нека разгледаме 10-те най-важни кръвни теста.


1. Пълна кръвна картина (ПКК)

Рутинното изследване на пълната кръвна картина проверява нивото на 10 различни компонента от всяка клетка в кръвта: бели кръвни клетки, червени кръвни клетки, тромбоцити и техния пълнеж. Ако имат отклонение от нормата, причините могат да бъдат: липса на витамини (В6 или В12), липса на желязо, проблеми с костния мозък, тъканна инфекция, рак. На база изследването лекарят преценява какво лечение или допълнителни тестове да назначи.

2. Основен метаболитен панел

Основният метаболитен панел включва следните компноненти на кръвта: електролити, калций, захар, калий, натрий, въглероден диоксид, хлорид, урея и креатинин. Отклонение от техните норми може да е сигнал за бъбречно заболяване, диабет или хормонален дисбаланс.

10-те най-важни кръвни теста

3. Пълен метаболитен панел

Пълният метаболитен панел включва компонентите от основния метаболитен панел заедно с допълнителни протеини и вещества, които са свързани с черния дроб: албумин, белтък, алкална фосфатаза, аланин аминотрансфераза, аспартат аминотрансфераза, билирубин. Техните отклонения от нормите могат да се приемат за евентуален сигнал за цироза, хепатит, рак на черния дроб. Затова рутинното им изследване е строго препоръчително.

4. Липиден панел

Липдният панел включва: липопротеин с ниска плътност (лош холестерол) и липопротеин с висока плътност (добър холестерол). Липопротеинът с висока плътност е добър, защото помага на черния дроб да разгради вредните вещества от организма и да ги изхвърли. Липопротеинът с ниска плътност е лош, защото причинява образуването на плаки в артериите, които биха могли да доведе до сърдечни заболявания.


5. Функция на щитовидната жлеза

Този тест проверява доколко щитовидната жлеза произвежда и реагира на определени хормони като например:

  • трийодтиронин, който заедно с тироксина играе важна роля за сърдечната дейност и температурата на тялото
  • тироксинът освен това регулира и растежа на тялото
  • тироид-стимулиращия хормон помага за регулиране нивото на хормоните на щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза, която се намира в шията, помага за регулиране на функциите на тялото като настроение, енергия и метаболизма като цяло.

6. Ензимни маркери

Ензимните маркери са белтъци, които помагат на организма в някой химични процеси като например разграждане на храната и съсирване на кръвта. Ензимният тест включва:

  • креатинин фосфокиназа 1 – тя се намира в белите дробове и мозъка, като високите нива може да са следствие от мозъчни наранявания или рак.
  • креатинин фосфокиназа 2 – тя се намира в сърцето, като завишените нива обикновено са след инфаркт.
  • креатинин фосфокиназа 3 – отново се намира в сърцето и е следствие на мускулни травми.
  • тропонин – сърдечен ензим, който може да завиши нивата си вследствие на инфаркт или друго сърдечно заболяване.
10-те най-важни кръвни теста

7. Тестове за болести, предавани по полов път

Много болести, които се предават по полов път, могат да бъдат диагностицирани чрез кръвта. За по-точна диагностика понякога тези тестове се комбинират с уринен анализ. Чрез кръвта могат да бъдат установени хламидия, гонорея, херпес, ХИВ и херпес, сифилис.

8. Коагулационен панел

Коагулацията показва как се съсирва кръвта и колко време и е нужно. Тестове за коагулация включват протромбиново време, фибриноген. Съсирването е процес, който помага да се спре кървенето след порязване или нараняване. Но съсирването във вените или артериите може да бъде смъртоносно, тъй като така се блокира потокът на кръв към мозъка, сърцето, белите дробове. След като се направят тестове за коагулация може да се установи тромбоза, хемофилия, отклонения на черния дроб, липсата на витамин К.


9. DHEA-сулфатен серумен тест

Дехидроепиандростеронът е хормон, който идва от надбъбречните жлези. При мъжете DHEA помага за растежа на космите по тялото, така че ниските нива се считат за анормални. При жените високите нива могат да предизвикат развитие на типично мъжки черти като излишни косми по тялото и лицето, удебелен глас, така че ниските нива са нормални. Ниските нива при мъжете може да доведат до диабет тип 2, бъбречни заболявания, анорексия. Високите нива и при мъжете, и при жените могат да доведат до рак на надбъбречните жлези, поликистозни яйчници при жените.

10. CRP (C-реактивен протеин)

C-реактивният протеин се произвежда от черния дроб, когато тъканите в тялото са възпалени. Нивата на CRP показват възпаление по различни причини – инфекция, сърдечно заболяване, лупус, рак, ревматоиден артрит.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *