Кой всъщност e граф Сен Жермен? Какво e направил той през живота си, което днес можем да приемем за сигурен факт, който ни позволява да добием някаква представа за него, колкото и да е неточна тя? Кога e роден? Кога умира? И наистина ли са го наричали „граф на Сен Жермен“?

Липсата на реално съществуващи доказателства ни дава поводи за размишления и анализи. И все пак някои източници ни доставят поне бегла представа за съществуването и невероятните способности на тази изключителна и мистериозна историческа личност.

1. „Като Прометей, той открадна огъня, заради който Светът съществува и всичко диша. Природата се подчинява на заповедта му и се движи: Ако той самият не е бог, могъщ бог го вдъхновява.

Тези стихове придружават като надпис портрета, изложен през януари 1785 г. от Берлинското месечно списание със заглавие „Графът на Сен Жермен, известният алхимик“. Гравирането е направено две години по-рано от Н. Томас въз основа на портрет на графа. Единственият съществуващ, рисуван, когато е бил в Санкт Петербург през 1760 г., от италианския граф Пиетро Ротари, художник от руския двор.

След това картината е дарена на Мадам д’Юрфе, важна представителка на парижкия социален живот, която се увличала по езотериката. Граф Сен Жермен е митична фигура, обвита в аурата на мистерията и издигната до ролята на истинска легенда от езотериците. Той никога не е имал точни биографични дании. Наричал се е княз на Уелдън, маркиз д’Аймар, граф Сен Жермен, мосю дьо Сюрмонт или мосю дьо Белмар.

2. Що се отнася до външния му вид, то Чарлз Хенри, барон от Глайхен, го описва така: „… среден на ръст човек, много здрав, облечен по великолепен и изискан начин…„.

3. Сред множеството слухове, повече или по-малко (не)правдоподобни, графът е имал невероятна способност като алхимик. Смятало се, че той е в състояние да направи злато и че е намерил Философския камък. Изглежда, че е имал способността да пречиства перлите и се твърди, че е изумил френския съд, като премахнал петно ​​от скъпоценен камък.


4. Докато някои го смятали за велик човек („Най-великият мъдрец, който някога е съществувал“, както го описва Ландграф фон Хесен), други го мразели дълбоко – например Казанова. Този контраст на чувствата очевидно се дължи на очарованието, което граф Сен Жермен имал, ентусиазмът, с който заразявал онези, които го слушали, суетата, която проявявал (неслучайно много жени били негови „плячки“).

Този необикновен човек, цар на самозванци и шарлатани, твърди с най-голяма сериозност, че е на триста години. Че знае тайната на универсалната медицина. Че е господар на четирите елемента и че е в състояние да разтопи диаманти„, пише Джакомо Казанова.

5. Според широко разпространен слух той е син на вдовицата на Карл II, крал на Испания. Според други е син на принц Ракози и е възприел титлата си от името на Италия, в която е прекарал юношеските си години. Някои пък били убедени, че той е син на португалски евреин на име Аймар или на елзаски евреин на име Уолф.

10 любопитни факта за граф Сен Жермен

6. Граф Сен Жермен е изчезнал мистериозно при пътуване до Хималаите.

7. Говори се, че на Коледа е възможно да го срещнем в Парко дел Пинчо в Рим. Но всъщност никой никога не го е виждал или не може да представи доказателства. Предполага се, че графът е композитор на музика. Неговите сонати, отпечатани от лондонския издател Waish между 1748 и 1760 г. били оценени от Моцарт и Кристоф Глук. Бил отличен цигулар, а успехът на концертите му бил равен на концертите на италианския Паганини.

Умел художник, дори и лишен от художествена оригиналност. И гениален химик. Той е разработил стотици промишлени процедури – за боядисване на коприна, на кожа, за приготвяне на масла и есенции, както и за козметиката – изкуство, в което той е смятан за автор на чудодейни рецепти.

https://mustak.bg/

8. От 1788 г. той заживял постоянно във Франция, като предупредил аристократите за предстоящата революция. През 1789 пътувал до Швеция, а през 1793 г. с пълна точност предсказал на Мария Антоанета деня и часа на нейната смърт.

9. Сен Жермен „пътувал” през вековете, осъществявайки в действителност най-големия човешки блян – мечтата за вечен живот. Самадхи е всъщност онова медитационно състояние, което запазвало в продължение на стотици години живота на посветените в пещерите на Тибет. Там той прекарвал дълги години и събирал енергия. Твърди се, че владеел телепатия, телекинеза и телепортация. Можел физически да се пренася в различни градове и страни по света.

10. Различни източници разказват, че когато е видян последно, той бил на около 300 години. Слугите му и неговите подчинени, които го следвали през вековете, си спомняли и разказвали за всички негови срещи и посещения при крале или други светски личности. Пред очите на известния Казанова той превърнал парче мед в злато и учудил Луи XV, като разкрил тайната на някакво мистериозно изчезване. Има такива, които твърдят, че и до днес, графът е жив. В крайна сметка гробът му е празен: наистина ли е бил безсмъртен неуловимият граф на Сен Жермен?Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *