Колко всъщност е един лев? Често точно този лев не ни достига, но още по-често ни се струва съвсем малко и крайно недостатъчен, за каквото и да е.

Пускаме го в касичка или го даваме на някой по-нуждаещ се от нас музикант на главната улица. Ето и 10 идеи как да оползотворим последното си левче, където и да се намираме по света. Тук може да намерите нещо за всеки.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

1. Без изненада обиколката си по света стартираме от България. Навсякъде или почти навсякъде у нас вече има автомивки, които са на самообслужване. А знаете ли каква е цената им? 5 минути за ползване на тази услуга струват точно едно левче. Колкото и вие имате, нали? Просто бъдете бързи и колата ви ще е като нова.


10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

2. Пътуването е едно от най-обогатяващите за човека неща. Как да пътувате за 1 лев в България? Що за въпрос? БДЖ почти винаги може да намери решение на този въпрос (особено ако сте студент, ученик, пенсионер или просто притежавате карта за намаление). Няма дестинация, която то да не обслужва и въпреки колоритната слава, която му се носи, пътуването с него съвсем не е обречено. А и социалните контакти, на които човек поставя начало в купето, не могат да се осъществят другаде.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

3. България, въпреки своята неголяма площ, предлага дестинации, които водят до магнетични места и невероятни гледки. А в много от родните забележителности входната такса е точно толкова. Кръгът от подобни места е по-широк за хора, ползващи намаление, но не само. Сега изглежда по-лесно да напълним нашата книжка за 100-те национални туристически обекта с печати, нали?
* За всеобщо учудване, ниски входни такси има и в далечни от нас страни. (Пр. Храма на литературата в Ханой).

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

4. Автоматите за храна и кафе. Въпреки че в България се срещнат повече автомати, предлагащи само кафе, все повече започват да набират популярност и вендинг машините за храна и различни бутилирани напитки, с помощта на които може да заситите напиращия отвътре глад… за левче. Продуктите в подобни машини са дълготрайни, добре пакетирани и са винаги насреща, когато обстоятелствата ни притискат. Удобни са за офис пространства и за места, където напливът от хора не спира денонощно (гари, летища).

Но ако все пак идеите ви се простират далеч от това просто да изхарчите последния си лев, а целта ви е най-малко да го удвоите, то ето ви и няколко варианта как може точно той да ви донесе сериозни печалби.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

5. Тото/ Еврофутбол – ако имате късмет или скоро някое птиче ви е „дало знак“ да играете, последното ви левче ще е най-добре оползотворено именно така. Избирате си 6 числа и пускате фиша, който може да ви донесе печалба. А ако сте фен на футбола и разбирате от стратегии и прогнози, винаги може да опитате.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света


6. Акции – кой ли не иска да стане собственик на някоя социална медия, банка или доходоносно предприятия и накрая на всяка година да получава дивидентите от своята инвестиция? Не, не ви казвам, че с 1 лев ще направите милиони, но все отнякъде се започва. И ако тази идея ви е заинтригувала, нека ви кажа, че наскоро банка у нас пусна акции на символичната сума 1 лв.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

7. Криптовалути – и ако си мислите, че само в България 1 лев може да бъде добре оползотворен, тогава нека ви опровергаем. Криптовалутите са се наложили отдавна като алтернативни валути. Още със своята поява те предизвикаха широк интерес и наплив от хора, които да вложат средства си. И въпреки че това е доста рискована инвестиция, ако смятате, че разбирате достатъчно как работи целият този процес, това е идеалното място за вашето последно левче. Пускайте се смело и стискайте палци покачването на цената да не спира.

Сменяме посоката, за да ви представя няколко неща, които дори за мое учудване, ще получите в замяна на 1 лев в най-различни точки по света.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

8. Бензинът и дизелът са неизбежно присъстващи в нашия живот. Искаме или не, голяма част от колите по света се „хранят“ главно с тях. За разлика от България, в много от страните по света 1 литър струва дори по-малко от левче. Гориво на подобни цени може да намерите в Иран, Алжир, Казахстан, Узбекистан, Катар, Боливия и къде ли още не. Невероятно е обаче, че във Венецуела може да заредите резервоара си за дълго пътуване на цената на 1 лев. А това прави горивото в пъти по-евтино от питейната вода.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

9. За точно 1 лев може да пиете кафе в много точки по света – Египет, Колумбия, Кения и дори да си осигурите един доста пълноценен обяд, включващ пиле с ориз, зеленчуци и плодове за десерт в Индонезия. Във Виетнам да ядете от местната супичка „Фо“, както и ориз с местни подправки и понички във Филипините и Индия. И ако това не ви се струва достатъчно интересно, насочете се към Камбоджа. С вашето последно левче ще получите печена жаба с джинджифил и 3 хрупкави пържени паяка. А в случай, че сте традиционалисти и не ви се отдава възможност да пътувате, отправете се към най-близката баничарница за българска закуска.

10 неща, които можем да си купим с 1 лев по света

10. Точно левче струва кратък разговор по телефона в страни, в които услугата не е масово достъпна. В Камбоджа за същата сума може да си изперете дрехи под 1 кг в обществена пералня. Услугата там е изключително разпространена и местните я често я използват. Филипинците пък предлагат повече 20 цигари за по-малко от 1 лев. За тази сума могат да ви направят половинчасов масаж на краката или да ви подстрижат – вие избирате.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *