Бристъл е градът във Великобритания с преобладаващи млади и приятелски настроени хора. Често печели наградата за най-добър и най-чист град за живеене. Грандиозните старинни сгради, морските истории и лъскавите магазини го правят уникален и шарен, в сравнение с други големи градове.

В близост е и до провинцията, и до Лондон, а също и до морето. Бристъл е град, в който никога няма да скучаеш, пълен със забавни неща, които можеш да правиш през цялата годината. От най-запомнящите се графити по цял свят, до най-известните инженерни подвизи, Бристъл е запленяващ град в западната част на Англия.

Ето 10 от най-интересните факти и предложения за мултикултурният метрополис.


1. Изкуството на Банкси

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Градът е известен с уличното си изкуство от световна класа, което украсява алеи, подлези и общо взето всички достъпни места. Банкси издигна тази репутацията до нови нива на слава. Избягвайки властите, той е изрисувал града със скандализиращи графити, винаги на актуална тематика. Има слухове, че мистериозният уличен артист Банкси е от Бристъл.

Днес Банкси е придобил световна известност и произведенията му привличат хора от всички краища на света. Започвайки от пристанището, можете да видите неговите творби в Wapping Wharf, Albion Dockyard, зад централната библиотека на Бристъл на Lower Lab Street, след това нагоре по Park Street и накрая стигате до Stokes Croft – културният център на града, в който има още много графити за откриване. Този маршрут ще ви отнеме около час.

2. Clifton Suspension Bridge

Това е една от забележителностите, които задължително трябва да посетите в Бристъл. Може да се каже, че е емблемата на града. По дизайн на Isambard Kingdom Brunel, мостът има безброй копия по света. Той е с надморска височина от 260 метра, разположен на западната страна на варовиковото плато, известно като Клифтън Даун и Дърдхам Даун.

Спрете в информационния център на посетителите, за да научите повече за конструкцията на моста или да се включите в турне през уикенда зад кулисите.

Най-доброто място да видите този горд пример на Британското инженерство е от Clifton Observatory на хълмовете над моста. Това популярно място за пикник е пълно с хора през лятото, играещи футбол или пускащи хвърчила.

3. Арт галерията в Бристъл

В арт галерията на Бристъл може да откриете експонати на древни мумии, експонати от дивата природа, история и изключителни художествени колекции. Изложби от световноизвестни художници, артисти и скулптори през годините са украсявали стените на историческата сграда.

Археологията, геологията, антропологията, биологията и художественото съвършенство са рамо до рамо на трите етажа и 19 галерии в запленяващия музей, който наистина предлага по нещо за всеки. А самата сграда се съревновава по красота с творбите скрити в нея.


4. Brunel’s SS Great Britain

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Световноизвестният кораб, който също е творение на Брунел, е един от най-важните исторически кораби в света. Корабостроенето е било стълб на икономиката на Бристъл от векове, достигайки върха си с този пионер. Построен през 1838 г., това е първият параход, който прави редовни пресичания на Атлантическия океан.

На него може да видите запленяващата му история, неговото спасение от руините и връщането му обратно у дома на Бристълските докове. Ще чуете истински истории, забавни анекдоти и ежедневни клюки от пътниците на кораба, облечени в тематични костюми и дори говорейки на мореплавателски жаргон.

След това, ако не ви е страх от височини, с помощта на инструктор, може да се изкатерите по въжетата на кораба до върха на мачтата за спираща дъха гледка към пристанището на Бристъл. Целият комплекс е определен за място с изключително национално значение от Arts Council England.

5. Зоологическата градина

Очарователната зоологическа градина на града е поредното идеално място да прекарате време под слънчевите лъчи в Бристъл. Ежедневните представления дават възможност да научите забавни факти и интригуващи подробности за екзотичните животни там.

Зоологическата градина провежда жизненоважни дейности по опазване и помагане за спасяването на повече от 175 вида животни от изчезване. Този зоопарк, петият най-стар в света, е дом на цяла плеяда от невероятни създания, вариращи от огромни горили и лъвове до малки и нежни редки пеперуди.


6. M Shed

Музеят е истински празник на живота в Бристъл. Там ще научите кои са хората и местата, които са спечелили славата на този английски град. Музеят е дом на експонати от градската история. Завладяващите древни артефакти и чудатите съвременни истории и анекдоти карат посетителите наистина да се чувстват част от живота на Бристъл.

Тук се показват едни от най-добрите художествени творби и фотографии, които са излезли от града, а експонатът на местното Aardman Studios, аниматори на Wallace и Gromit, е изключително интересен. Музеят разполага и с исторически парен влак, а посетителите могат да се насладят на нощните магьосници, които бродят по пристанището.

7. The Old Vic

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Както разбрахте Бристъл е град, пълен с многолико изкуство, но има нещо специално в Old Vic. Построен през 1766 г., това е най-старият работещ театър в Англия. Въздигнат е като символ на гордостта.

Този Грегориански театър организира невероятно разнообразна програма: театрални представления, комедии, танцови и музикални шоута. Вътре има готин бар, а в близост до театъра има няколко ресторанта за изгладнелите. До ден днешен, Old Vic остава място на радост, открития и приключения.


8. Street Food

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Цветният и разнообразен град се слави като център на различни култури и националности. Няма по-добър начин да усетите най-доброто от Бристъл, ако не опитате отличаващият се с изключително разнообразие street food.

Ежеседмичните базари са сборния пункт на местните за обяд, където те бързат да опитат от най-добрите международни ястия. Мезета от близкия Изток, сладки английски торти, пикантно индийско къри, топящото се в устата ямайско пиле.

Като цяло можем да благодарим на Бристъл и за вкусотията, наречена шоколад. Заедно с изобретяването на първия твърд шоколадов бар през 1847 г., шоколадовата компания Bristol Fry’s е първата в света, която произвежда и великденско шоколадово яйце през 1873 г. Градът наистина има какво да предложи.

9. Бристълски паунд и Собствената часова зона

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Бристълци са известни с това, че искат да правят нещата по техен начин. Така през 2012 г. е създаден Бристълският паунд. Валутата е алтернативна на националната и стойностите им са равни. С това си действие местните власти желаят да стимулират местната икономика. Бристълският паунд се приема в над 350 местни магазина, кафенета, ресторанти и други.

До въвеждането на пътуването с влак през 1840 г. Бристъл е имал и своя собствена часова зона, която е била 10 минути назад от лондонското време. Часовникът на сградата The Corn Exchange, намираща се на Corn Street, все още отмерва собственото време на Бристъл – червената стрелка показва времето по Гринуич, а черната – точният час в града.

Бристъл може да стане и първото място в Обединеното кралство, който ще въведе забрана на дизеловите превозни средства с цел повишаване качеството на въздуха. На автомобилите ще бъде забранено да влизат в централната част на града между 7 ч. и 15 ч. всеки ден по предложения на градския съвет.

10. Llandoger Trow

10 интересни факта и предложения за Бристъл

Известната с трите стълба, наполовина дървена сграда Llandoger Trow на King Street, построена през 1664 г., е мястото, в което Александър Селкирк, според градската легенда, е споделил историята на корабокрушението си с Даниел Дефо. Той пък я е увековечил в романа Робинзон Крузо.

Легендите гласят, че Llandoger Trow е и моделът за адмирал Бенбоу, кръчмата, посещавана от Лонг Джон Силвър в Островът на съкровищата на Робърт Луис Стивънсън. Внимателно реставрирана през 1991 г., сградата е свързана с подлеза към Театър Роял, дом на Bristol Old Vic и най-старата игрална зала в Англия, която е имала своя етап на непрекъсната употреба.

Бристъл не е за бюрократи, които обичат всеки кламер да си знае мястото, нито е за любителите на ол инклузив. Той е място за дълги, непланирани разходки накъдето ти видят очите, за търсачи, които обичат изненадите „зад следващия ъгъл“.

Градът носи в себе си независимия дух на своите жители, без значение дали са кореняци, временно пребиваващи или пък туристи, посетили града за уикенда. Повечето хора в града са усмихнати и със свободен дух. Именно този независим дух е дарил света с хора на изкуството като “Massive Attack”, “Tricky”, “Portishead”, “Kosheen” и Banksy.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.