10 от най-добрите хорър филми

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Здравейте, търсачи на силни усещания! Готови ли сте за няколко дози чист адреналин? За целта съм ви приготвила точно десет такива, подбрани в грижлив букет на ужаса. И макар повечето от заглавията в тази страховита класация да имат свой римейк или продължение, оригиналът си остава ненадмината класика. Затова скачайте на влакчето на филмовия маратон на хоръра, потегляме!

1. Психо

Баня. Млада жена взема топъл душ. В сумрака на празната стая се прокрадва тъмен силует, държащ нож. Завесата се разтваря. Последват пронизващи писъци. Голото женско тяло се свлича мъртво на земята.
Класическа сцена от класически филм, който няма как да не оглавява класацията. Макар за някои лентата на Хичкок да се възприема като детска приказка, тя е еталон и един от родоначалниците на страшните филми. Неслучайно Хичкок е наречен „Баща на ужаса“, а използваният от него похват на съспенса става негова запазена марка и емблема за страховитост.

2. То

Филмът е базиран на едноименната книга на Стивън Кинг и ще ви накара често да поглеждате под леглото и в гардероба преди да си легнете. Историята разказва за група хлапета, които обединяват сили в борбата си срещу зловещия Пениуайз, демонично същество, преоблечено като клоун и убиващо деца. Макар и на пръв поглед миловидно звучащ, разказът няма да ви остави същите – вече със сигурност не ще бъдете равнодушни към клоуна на детското парти!

3. Сиянието

Легендарен Джак Никълсън, легендарен филм, определян като един от най-великите филми на ужасите на всички времена. И няма как де е другояче. Отново по Стивън Кинг, под режисурата на забележителния Стенли Кубрик. Джак Торънс заедно с жена си Уенди и сина си Дани пристига в отдалечен хотел в планината, където е нает като пазач за зимния сезон. До този момент нищо особено. Но се минава месец и Джак постепенно започва да се променя. Междувременно Дани има ужасяващи кошмари и видения, а в стая 217 вижда призрак. В хотела започват да се случват страшни неща, докато накрая филмът ескалира с желанието на Джак да избие семейството си с брадва. А вие готови ли сте да отседнете в този хотел? Не мисля.

4. Бебето на Розмари

Какво по-прекрасно има от това да дариш живот, да станеш майка? Да, но не съвсем. Не и когато се окаже, че си родила рожбата на самия Сатана. Това е сюжетът на завладяващия хорър на великия Роман Полански – „Бебето на Розмари“. А вие драги читателки готови ли сте да станете майки?

5. Кошмари на Елм Стрийт

Сънищата вече не са това, което бяха. Не и след появата на страховития убиец на деца Фреди Крюгер. „Кошмари на Елм Стрийт“ разказва за група хлапета, които сънуват кошмари и са убити в сънищата си, а след това и в реалността именно от Фреди Крюгер. Въпреки че неговият персонаж е измислен, част от сюжетната нишка е вдъхновена от реалността. Една от легендите на хорърите и режисьор на филма – Уес Крейвън използва случая, че през 70-те години група бежанци бяга от войната в Югоизточна Азия и се установява в Америка. Там обаче започват да сънуват кошмари и част от мъжете умират в съня си. Тази странна история силно повлиява на Крейвън и води до създаването на Крюгер.

6. Екзорсистът

Обладано от зъл демон момиче с обърната на 260 градуса глава… Какво по-страшно от това? Всъщност има и това е, че тази история е вдъхновена от действителни събития.
„Екзорсистът“ или „Заклинателят“ е обявяван няколко години подред за най-добрия филм на ужасите. Режисьор е Уилям Фридкин, а филмът се базира на едноименната книга на Питър Блати. Самият Блати е и сценарист на лентата, като се вдъхновява от историята на 14-годишно момче от щата Мериленд, което успешно е освободено от обладалия го дух.

7. Тексаско клане

Съседът ви е пуснал резачката и реже дърво, а вие настръхвате само при звука от пускането ѝ? Ясно. Не ви е убягнал и този филм по реални събития. Макар и да няма дори част от съвременните специални ефекти и да е направен с минимален бюджет, филмът със сигурност си заслужава. „Филмът, който ще видите, е резултат от трагедията сполетяла петима младежи. И по-специално Сали Хардъсти и нейният брат инвалид Франклин. Повече от трагично беше и това, че бяха толкова млади. И дори да бяха живяли дълги години, не биха могли да очакват или да си пожелаят да срещнат толкова лудост и страх колкото в този ден. За тях веселият летен следобед се превърна в кошмар. Събитията от онзи ден водят до едно от най-странните престъпления в аналите на Американската история – Тексаското клане“.

8. Полтъргайст

След „Тексаско клане“ това е още един филм-класика на забележителния режисьор в този жанр – мистър Т. Хупър. Ужасът за едно обикновено американско семейство започва след като тяхната дъщеря започва да чува гласове, които идват от телевизора без той да е включен. И докато в началото тези посетители да запазват своето благоприличие, постепенно те започват да се държат агресивно и да тероризират цялото семейство и къща. Действието ескалира, когато най-малката дъщеря е отвлечена. Родителите започват борба със злото, чийто залог е животът на детето им.

9. Предизвестена смърт

Не включвайте видеото, не вдигайте телефона! Останете живи! Това са предпазните мерки, които биха могли да спасят от сигурна гибел героите от „Предизвестена смърт“. Една видеокасета, съдържаща ужасяващи образи и един телефон, който предизвестява, че човекът гледал това видео ще умре след точно седем дни. Това е залегнало в основата на този страшен филм, а злокобното малко момиче, излизащо от телевизора, може да разтупти и най-смелите сърца.

10. Анабел

Анабел или най-зловещата кукла в света. Всичко протича нормално в живота на Джони и Миа Гордън, докато не се сдобиват с на вид обикновената кукла на име Анабел. Постепенно на семейството започват да се случват меко казано страховити и мистериозни неща. От къде идва всичкото това зло? Анабел със сигурност знае отговора.


Коментари

Сподели

Коментари