Биткойн е най-широко използваната алтернативна валута в международен мащаб и е приемана от различни търговци и услуги по света. По замисъл тя трябва да бъде разплащателно средство, свободно от правителствен контрол, антипод на световната банкова система, който се бори със зависимостта на хората от нея. Валутата е създадена чрез математическа формула в компютърен процес, назоваван „биткойн миниране“.

Думата биткойн произлиза от английските думи bit – единица информация, и coin – монета. В България доходите на физически лица от продажба на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%).

Според Агенцията по приходите, доходите от продажба на биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Ето и 10 интересни и малко известни факта за виртуалната валута биткойн.

1. Виртуалната валута биткойн се появява през 2009 г., а за неин създател се сочи Сатоши Накамото. През март 2014 г. в писмо разпространено от неговия адвокат, той опроверга това твърдение.

2. Биткойнът представлява закодиран алгоритъм, чието количество ще намалява на всеки четири години до достигане на твърд общ лимит от 21 млн. биткойна през 2140 г.

3. Една от първите продажби на биткойни била през 2010 г., когато 10 000 от виртуалната валута били изтъргувани на цената на две пици. С днешна дата сделката би се осъществила за над четири млн. долара.

4. Изчислителната мощ, с която работят „копачите“ на биткойни в мрежата е нараснала с 30 % през 2013 г. Което я прави по-мощна от 500 супер компютъра.

5. ФБР е най-големият притежател на биткойни в света. Агенцията има портфейл от 144 000 биткойна.

6. Смята се, че 0,003% (250 000) от хората по света притежават най-малко един биткойн. Според проучване в САЩ само 24% от населението знае какво всъщност е биткойн.

7. Съществува платформа за стриптийз, в която на момичетата се плаща само с биткойни. Услугата е анонимна и в повечето случаи лицата на участниците остават скрити.

8. През февруари 2014 г. платформата за продажба виртуалната валута Mt Gox се срина след като загуби 750 000 биткойна, собственост на потребители и други 100 000, притежание на самата платформа, заради хакерска атака. Наскоро инвеститори предложиха да възродят платформата, като преди това я закупят за 1 биткойн.

9. През март 2014 г. притежател на електронната валута биткойн е заплатил повече от 800 биткойна (около 500 000 долара) за луксозна вила в Бали, Индонезия. Напълно обзаведената вила с две спални е продадена чрез онлайн магазина за продажба с биткойни BitPremier.

10. Наскоро в САЩ стартира дело за пране на пари с биткойни. Обвиняемият Паскал Рейд бе арестуван от полицията на Маями през февруари 2014 г., преди да трансформира открадната сума пари в легални разплащателни средства.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *