Знаете ли, че през 1929 г. учени от университета в Принстън са успели да превърнат жива котка в… работещ телефон. А знаете ли, че в началото на Първата световна война, въздушните сили на Съединените щати са имали едва 18 пилота и между 5 и 12 самолета.

Свидетели пък разказват, че веднъж Наполеон Бонапарт бил нападнат от диви зайци, а в общежитието си в колежа Лорд Байрон гледал мечка като домашен любимец. И още… най-дългата война в историята човечеството е тази между Холандия и островите Сили, която продължила от 1651 до 1986 година. В тази война обаче няма нито една жертва.

Историята не винаги е това, което пише в учебниците. Любопитните факти обикновено остават встрани, а те, сами ще се убедите, са най-интересното както за историците, така и за всеки малко по-любознателен. Ето 10 любопитни и малко известни исторически факта.

1. Карл Маркс за кратко е бил кореспондент на „New York Daily Tribune“.

2. Преди да се захване с политика Роналд Рейгън работел като спасител в гимназията и спасил 77 човешки живота.

3. Мъж от Ню Орлиънс наел пират, за да спаси Наполеон от затвор на остров Света Елена.

4. Английският крал Джордж I всъщност е германец.

5. През 1838 генерал Антонио Лопес Санта Анна, президент на Мексико губи крака си, след като глезенът му бил ударен от гюле. Той нарежда крака му да получи официално военно погребение с всички почести.

6. Древните египтяни използвали каменни плочи като възглавници.

7. Парламентът на Исландия е най-старият и все още действащ в света. Той е основан през 930 година.

8. Скоро след като започва строежа на кулата в Пиза през 1173, основите ѝ улягат неравно. Строежа бил спрян и подновен 100 години по-късно. Следователно наклонената кула никога не е била изправена.

9. Англо-Занзибарската война от 1896 година е най-кратката записана война в историята на човечеството. Тя продължава изтощителните 38 минути.

10. През 1952 предложили на Айнщайн да бъде вторият президент на Израел, но той отказал.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *