Доктор Лоурънс Дж. Питър е писател, педагог и консултант. Името му стои зад т.нар „Принцип на Питър“.

Според правилото на принципа всеки израства в определена йерархия, докато достигне своето равнище на некомпетентност.

Лоурънс Дж. Питър добива световна слава с книгите си „Принципът на Питър“ в съавторство с Реймънд Хъл и „Рецептите на Питър“. Ето неговата класация на 10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност.

1. Сократ

Компетентен философ и педагог, преподавател, създал собствена школа. За Сократ моралното развитие е най-важната човешка задача. Достигнал равнището на некомпетентността си, когато решил да се самозащитава като адвокат в съдебен процес.

10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност

2. Юлий Цезар

Един от най-великите пълководци за всички времена, политически лидер и писател, който прекалил с доверието си към обграждащите го политици и загинал от ръката на съмишленик – Цезар Марк Юний Брут. Според Евтропий около 60 или повече мъже взимат участие в убийството.

3. Нерон

Римският император бил изумителен музикант, изпълнител на античен вариант на цигулка. Достигнал равнището на некомпетентността си, когато станал администратор. Личността на Нерон най-често е свързвана с тирания и екстравагантност. Той е известен както с редица убийства, включително и тези на майка си и доведения си брат.

10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност

4. Александър Хамилтън

Брилянтен учен и финансист, баща-основател на САЩ. Хамилтън е сред първите адвокати по конституционно право и първи министър на финансите на Съединените щати. Той така завидял на бившия си юридически партньор Аарън Бър че го предизвикал на дуел и уви…

5. Бенедикт Арнолд

Арнолд е един от най-изтъкнатите военни командири от времето на Войната за независимост на САЩ, а впоследствие и най-големият предател на своята страна. Когато смелостта и патриотизмът на този американски офицер не били оценени, той прехвърлил равнището на компетентност, като се поставил в услуга на британците.

10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност

6. Юлисис Грант

Легендарен генерал и победител в редица битки, начело на армията на Съюза по време на Гражданската война в САЩ. Преживял разочарования в два неуспешни и скандални опита да стане президент. В крайна сметка Грант става осемнадесетият президент на Щатите.

7. Джордж Армстронг Къстър

Джордж Армстронг Къстър е американски военен, подполковник, а по време на Гражданската война – почетен генерал. Свикнал да печели, суетен и надменен, достигнал своето ниво на некомпетентност, когато решил да изтрие от лицето на Земята индианските племена край Литъл Биг Хорн.

10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност

8. Уорън Хардинг

Издател на вестник, с изявени ораторски способности, изявили се по време на сенатската му служба и когато е заемал поста на заместник-губернатор. След като станал президент на САЩ, Уорън Хардинг превърнал политиката в мръсна дума, обграждайки се с едни от най-нечестните и корумпирани хора за времето.

9. Адолф Хитлер

Случаен политик, които надскочил своето равнище на некомпетентност, когато се самообявил за генералисимус, фюрер и едноличен ръководител на Третия германски райх. Под ръководството на Хитлер, Третият германски райх провежда политика на геноцид срещу евреите, в резултат на което са избити поне 5,5 милиона евреи.

10 личности от миналото, достигнали върха на своята некомпетентност

10. Ричард Никсън

Ричард Никсън е тридесет и седмият президент на САЩ и автор на изключително успешната книга „Шест кризи“. По-късно, по време на аферата „Уотъргейт“, се оказва неспособен да комуникира и дори да се обърне към нацията с елементарното „Аз не съм мошеник“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *