Доказан факт е, че билките са едни от най-добрите дарове на природата и могат много ефективно да участват в битката с някои от най-коварните болести, от които страда съвременното ни общество.

Най-разпространените у нас и широко използвани в народната и научната медицина лечебни растения са около 160, а според специалистите някои от тях могат да окажат изключително полезно въздействие върху човешкия организъм дори при лечение на рак и туморни образувания.

Ролята на билките в лечението е предимно поддържащата, но има и такива, които са подходящи за основна терапия. Ето 10 от най-полезните билки в борбата с рака.

1. Зелен чай

На челно място сред основните билки против рак. Зеленият чай с произход от Китай помага за предотвратяването на почни всички видове рак, включително на гърдата, червата, белите дробове, кожата, черния дроб, стомаха и на дебелото черво. Това е така поради високото съдържание на антиоксиданти в зеления чай.

2. Невен

Невенът е едно от най-важните лечебни средство при ракови заболявания, когато вече не може да се направи операция. Препоръчва се да се пие чай от невен продължителен период от време. Прясно изцеденият сок от невен пък може да се прилага с много голям успех даже за рак на кожата.


3. Алое

Алоето е известно лечебно средство от древни времена. Гелът от това растение стимулира имунната система и има противовъзпалително и антисептично действие.

4. Босилек

Босилекът е билка използвана често в италианската кухня. Той действа като естествен защитник срещу образуването на канцерогенни клетки, а при вече образували се такива, босилекът ограничава растежа им.


5. Куркума

Куркумата е известна подправка за готвене, но също така са признати и нейните противоракови свойства. Някои от последните резултати показват, че дневна доза от куркума от около половин чаена лъжичка намалява възможното нарастване на фалшиви модели на ДНК и канцерогенни вещества, които причиняват развитието на раковите заболявания. Честото приемане на куркума намалява риска от рак на гърдата.

6. Розмарин

Розмаринът е една от най-често използваните кулинарни билки, която съдържа в себе си мастни киселини. Препоръчва се против рак, понеже тези мастни киселини спират образуването на ракови клетки. Приемът му е силно препоръчителен, особено при пациенти, подложени на химиотерапия.


7. Джоджен

Някои билки от семейство „ментови“, като джоджена, спират кръвоснабдяването на раковите тумори.

8. Магданоз

Магданозът предпазва от формиране на ракови тумори. Той обаче не се препоръчва на бременни, тъй като може да доведе до проблеми.


9. Червена детелина

Червените детелини съдържат  антитуморни съединения, които са богати на витамин Е. Въпреки полезните си действия тази билка не се препоръчва на бременни жени и хора, страдащи от проблеми със сърцето.

10. Корен от глухарче

Коренът на глухарчето има силно лечебно действие срещу много видове рак, при условие че корените са сушени под 40° С и са ръчно стрити на прах, т.е. без електрически миксер или мелничка. То обаче не е ефикасно при мозъчни тумори и рак на кожата, по време на химиотерапия или радиотерапия.

PS: Списъкът на билки против рак определено не свършва тук. Има още много други билки със сходни свойства – лук, чесън, целина, астрагал и други. Важно е да се знае обаче, че въпреки лечебните им свойства някои от билките могат да имат вредни странични ефекти, ако се взимат неправилно без консултация с лекар.


Коментари

Свързани:

3 коментара

  1. Чувала съм и за Бял имел, за семената на цитросовите семена (горчиви на вкус), за семената на кайсиите също….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *