Дъждовен ден, чаша кафе и хубава книга – така си представя земния рай един книголюбител.

От векове книгите са дом на знанието, пътеводител към измислени светове и спасение от сивата реалност. Но колко точно сме запознати с тяхната история и тайни?

Нека се потопим в магията на книгите с 10 факта за тях, които може би не знаете.


  1. Първата книга, написана на пишеща машина, е детската класика „Приключенията на Том Сойер“ от Марк Твен. Любимата книга на поколения деца е публикувана през 1876 г.
  1. 68% от издадените книги се купуват от жени. Ето кой е четящият пол.
  1. Терминът „книжен червей“ произлиза от насекоми, които живеят в гръбчето на книгата. Явно книгите не са дом единствено на думите.
  1. Форматът, в който познавате книгата, се нарича кодекс. Започва да се използва при появата на пергамента, който се оказва неподходящ за навиване на свитък.
  1. Първата публикувана книга е Гутенберговата библия. Тя е създадена през 1453 г. от бащата на книгата Йоханес Гутенберг.
  1. А най-продаваният роман за всички времена е „Дон Кихот“. Историята на симпатичния книголюбител, мечтаещ за рицарски подвизи и водещ битки с вятърни мелници, печели сърцата на милиони читатели по света.
  1. Най-големият речник в света е Немски речник. Съдържа цели 33 519 страници, побрани в 33 тома. Еха!
  1. Първите книги били обект на кражба. Високата им цена изкушавала крадците, което наложило взимането на необичайни мерки. Книгите се заковавали за рафтовете, за да се предпазят от чужди ръце.
  1. Най-четящата нация в света са исландците. Нищо чудно, когато там разходките навън изискват дебело яке. Друго си е пред камината с книга и топъл чай.
  1. Четенето доказано е най-силният антидепресант. Когато усетите стресът да се прокрадва в живота ви, просто се потопете в любима книга.

Следващия път, когато вземете в ръце някоя книга, спрете за миг и оценете какво съкровище държите. Бъдете неин пазител, а тя ще ви се отблагодари, като бъде ваш просветител.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *