Древна Гърция е свързвана главно с образите на философи и учени, с древни сгради и ярка митология.

Въпреки това, жителите на Елада живеели не само с мисли за по-висши въпроси, но и сътворявали странни, понякога дори безумни неща, които могат да смутят съвременния човек.

Днес подбрахме 10 интересни факта от живота на древните гърци, за които едва ли са ви разказвали в училище.

1. За да диагностицират пациента, лекарите са опитвали ушната му кал
Разбира се, лекарят е могъл да постави диагноза по симптомите, но обичайна практика била да опитва вкуса от физиологическите флуиди на пациента. Те смятали, че всички секрети на човека имат специфичен вкус, промяната на който показвал болката му. За останалите тестове, които са провеждани, ще си замълчим тактично.

2. Потта на спортистите се използвала за намаляване на мускулната болка
Преди началото на всяка тренировка, спортистите покривали тялото си с масло. След това, с помощта на специално обучени роби, остъргвали мръсотията, потта и мъртвата кожа. Целият този „блясък“ бил запечатван в бутилки и продаван като лекарство за лечение на болките в мускулите. Колкото и странно да звучи, лекът се купувал като топъл хляб.

3. Кал и нечистотии за здравето на жените
Гърците вярвали, че жените имат уникална чувствителност към мръсотията, особено от канализацията. Ето защо представителите на нежния пол били принудени да се лекуват с много отвратителни средства. В случай на спонтанен аборт, например, жената получавала коктейл от вино и пържени екскременти от мулета. Трябва да се отбележи, че подобни практики за мъжете не съществували.


4. Кихането като форма на контрацепция
Прието било, че за да се избегне бременността след сношение, жената трябва да… киха. Както можете да се досетите сами, методът бил безполезен. Друг опит бил нещастните любовници да втъркват мед и кедрова смола в гениталиите си. Уви, и това не помагало, а било причина любовта, след споменатите процедури, да не може да се осъществи.

5. Камъни и гъби вместо тоалетна хартия
Разбира се, за тоалетната хартия по това време никой не бил и чувал. По някакъв начин обаче хората е трябвало да се справят с ежедневните си нужди. Затова древните гърци използвали лични хигиенни камъни или парчета от строшена домакинска посуда. Освен това, те били пестеливи хора и според тях „три камъка били напълно достатъчни за едно ходене до тоалетната„. Богатите гърци били по-щастливи. На тяхно разположение била гъба, прикрепена към пръчка.

6. Върху мъртвите поставяли камъни, за да не могат да станат от гробовете си
В някои от гробовете на древните гърци археолозите са откривали камъни или големи парчета от кани, поставени върху ръцете, краката и главата на починалия. Въпреки факта, че елините стояли в основата на логическото и рационално мислене, за тях не били чужди и предразсъдъците.

7. Мъжете с малки гениталии се считали за особено привлекателни
В Древна Гърция съществували стандарти за красота. Върху скулптурите, фреските и вазите, които са оцелели до днес, красивите атлети, героите и боговете са изобразени като млади, слаби, с неокосмени тела и малки гениталии. Старите и грозните, от друга страна – с внушителни достойнства. Големият пенис бил смятан за вулгарен и непривлекателен.


8. Мъжете тренирали голи
В древните гръцки „фитнес зали“ нямало тренировъчни екипи, с изключение на „костюма“, който се дава на всеки от нас при раждането. Накратко, гърците тренирали голи. Притеснението от голотата била порицавано и асоциирано с варварство.

9. Хвърлиш ли ябълка към момиче, признаваш любовта си към нея
Ако един модерен мъж хареса момиче, той ще изрази симпатията си като ѝ подари цветя или шоколад. Тези отношения при древните гърци били доста по-опростени – достатъчно било да хвърлят ябълка на момичето, което харесвали. Това можело да означава, че предлагат и сърцето си.

10. Свързаните вежди били символ на женската привлекателност
За да получели заветната ябълка, момичетата трябвало да се съобразяват със стандартите за красота, един от който бил свързаните вежди. В Древна Гърция тази особеност се смятала за особено привлекателна. Онези, на които това не било дар от боговете, трябвало да свързват веждите си с козина от животни.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *