Едва ли си даваме сметка колко високи технологии са използвани в един продукт, който отдавна сме свикнали да виждаме на бюрото си – принтерът.

Днес ви предлагаме някои от най-интересните факти, свързани с тези устройства, за да разберете защо те са един от поводите да се радваме на техническия прогрес.

1. Идеята за мастилен печат датира още от XIX век, но технологията, която го прави осъществим, се появява едва през втората половина на миналото столетие и първо е използвана в медицински уреди.


2. Най-скъпите индустриални мастилено-струйни принтери достигат цена от $2 милиона, а ширината им може да бъде до 3,86 метра.

3. Мастилото за мастилено-струйни принтери е най-скъпата течност на света – с цена по-висока от тази на златото, петрола или горивото за космически совалки. Един галон (3,785 литра) от това мастило струва 4700 долара.

4. Повечето мастилено-струйни принтери не идват напълно заредени с мастило като нови, а обикновено наполовина. Една от основните причини за това е намаляването на риска от разливане на мастилото при транспорт.

5. Съществуват мастила за мастилено-струйни принтери, които са годни за ядене.

6. Повечето части на един мастилено-струен принтер подлежат на рециклиране, вкл. всички съставни части на контейнерите с мастило. Въпреки това около 70% от тези контейнери в крайна сметка достигат сметищата.

7. В една чаена лъжица се събират 1 милиард стандартни капки мастило, използвани при мастилено-струен печат.

8. За една година една мастилено-струйна печатаща глава може да отпечата 8 тона мастило като за 1 минута към хартията се изстрелват средно 360 000 капки.

9. За производството на една тонер касета се изразходват почти 4 литра нефт. Повечето тонер касети могат да бъдат рециклирани поне 4 пъти.

10. При печат тонерът в лазерните принтери се изпича при температура над 200 градуса по Целзий и това го кара да залепне към листа хартия. Тонерът може да се разтопи на слънчева светлина или при намокряне с топла вода. Затова една от най-лошите идеи да почиствате тонер е именно с топла вода.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *