Освен от риби, морските дълбини се населяват от огромен брой най-разнообразни същества.

Някои се отличават със своите защитни свойства, други – с възможността да се адаптират към обстановката, а трети – с удивителния си външен вид.

Морското дъно е цяла, все още неизследвана напълно, вселена. В тази класация сме събрали 10-те най-необичайните представители на морските дълбини.

10. Риба-скорпион

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Pteroidichthys amboinensis

Тази риба е открита за първи път през 1856 година. Не е трудно да бъде разпозната. Отличава се с огромните си образувания над очите, които наподобяват вежди. Може да променя цвета и теглото си. Ловува като се маскира на морското дъно в очакване на плячката. Не е от редките риби, учените са я проучили обстойно, но заради необичайния си външен вид няма как да не я споменем.

9. Психоделична риба-жаба

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Histiophryne psychedelica

Тази риба с крака е открита за първи път през 2009 година. Странното създание има способността да издава лицето си напред, когато се почувства заплашена, а когато е спокойна, го прибира в нормални пропорции. С плоското си лице, вълнообразните си ивици и тюркоазените си очи, които се взират право напред, рибата изглежда като плод на нечие трескаво въображение. Оттам и името ѝ – психоделичена. Вместо да се влачи по дъното като повечето риби-жаби, тя се закрепва в малки цепнатини между коралите. Всички риби-жаби имат гръдни перки, които им позволяват да пълзят по дъното. Този вид обаче използва гръдните си перки почти като ръце, хваща се за кораловите клонки, след което се изстрелва напред. Понякога дори поглъща вода, за да я изстреля навън под формата на реактивна струя.


8. Листовиден морски дракон

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Phycodurus eques

Представителите на този вид са забележителни с това, че цялото им тяло и главата, са покрити с израстъци, наподобяващи листа на водорасли. Тези „листа” не помагат на рибата при плуване, но са доста полезни при лов, а също и за защита от врагове. Рибата е открита през 1865 година, живее във водите на Индийския океан. Храни се с планктон, малки скариди, морски водорасли. Рибата няма зъби, затова поглъща храната цяла.

7. Риба луна

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Mola mola

Тази риба обитава тропическите зони на всички океани. Дължината на тялото ѝ достига до 2,5-3 м. Тежи над тон. Тя е един от гигантите сред костните риби. Най-голямата риба от този вид е заловена край бреговете на Сидни през 1908 година. Уловената риба била с тегло 2 235 кг и дължина – 4,26 метра! Рибата-луна е характерна със закръглената си форма и опашка, приличаща на рало. Тялото ѝ е силно скъсено и сплеснато странично, в профил изглежда почти кръгло, наподобяващо диска на пълната луна. Рибите-луна са много лоши плувци и трудно преодоляват силните морски течения. Хранят се с планктон, калмари, яйца на змиорка, медузи.


6. Дългоноса химера

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Rhinochimaera Atlantica

Тази риба е открита през 1909 година, но е една от най-старите риби в света – този вид живее в океаните повече от 30 милиона години. В Южна Африка дългоносата химера е известна като „призрачна акула“, макар да е само далечен роднина на акулите. Докосването на отровния шип на гръбната перка може да убие човек, макар това да е малко вероятно, като се има предвид, че тези същества обитават големи дълбочини от около 2000 метра. Храни се с миди.

5. Мантиева акула

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Chlamydoselachus anguineus

Мантиевата акула е едно от най-странните същества, плуващи в океана. Обитават Атлантическия и Тихия океан и предпочитат да се хранят в близост до богатите на биологично разнообразие водни кухини. Доста приличат на морска змия или змиорка. Един от най-редките видове акули в света. Наричана е още „жив фосил“, заради уникалните си и привидно еволюционно закърнели функции. Учените предполагат, че съществуват не повече от сто риби от този вид.


4. Индонезийска латимерия

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Latimeria menadoensis

Наричана „живо изкопаемо”, вероятно това е най-древната риба в света. Един от двата живи вида от рода Латимерия. Учените изчислили, че разликата между двата вида се е формирала в продължение на 30-40 млн. години. До скоро тази риба се считаше за напълно изчезнала. През 2014 година рибар намира в мрежата си Индонезийска латимерия. Това е седмата риба от този вид, намерена в индонезийски води от 1998 година насам.

3. Космат рибар

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Caulophryne polynema

Доста необикновена и страховита риба. Живее на големи дълбочини от 900 до 1250 метра, където слънчевата светлина не достига. За да привлече плячката си използва специалното си светещо шило, разположено в областта на главата. Благодарение на метаболизма и изключително острите си зъби, тази риба може да изяде всичко, което улови, дори жертвата му да е в пъти по-голяма. Размножаването им е също толкова странно, както и външния им вид. Поради факта, че женските са с доста по-големи размери, се налага мъжкият да се „прилепи” към женската като паразит. Самото оплождане на яйцеклетката става чрез обмяна на кръв.


2. Риба-петно

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Psychrolutes marcidus

За първи път тази риба е открита през 1926 година. Обитава водите на Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. Въпреки, че изглежда като някаква шега, всъщност това си е съвсем реална дълбоководна риба от семейство Psychrolutidae, която на повърхността изглежда като желирана и с „тъжно” изражение. Достатъчно странна, за да попадне под номер 2 в класацията ни.

1. Риба с прозрачна глава

10-те най-причудливи риби в Световния океан
Macropinna microstoma

Рибата с прозрачна глава е малка, дълбоководна риба. Тя може да гледа във всички посоки през прозрачния щит на главата си. Интересен за учените е фактът как този фин, прозрачен щит успява за издържи на огромното налягане на дъното. Тази риба обикновено „виси” почти неподвижно във водата с помощта на големите си перки. Открита е през 1939 година, но все още не е изследвана добре от учените.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *