Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота на едно семейство. Пълноценното и здравословно хранене през този период е от изключително значение, както за здравето на бебето, така и за самата майка. Има редица хранителни добавки, които се препоръчват за бременни и кърмещи.

Целият процес може да бъде много объркващ, стресиращ и дори непосилен за бъдещите родители, заради огромният брой противоречива информация, която е необходимо да прегледат.

В статията е подбрана само информация, която е потвърдена от няколко източника, както и от реални проучвания и изследвания на университети и доктори. Тук ще разгледаме кои хранителни добавки се считат за безопасни за приемане по време на бременност и кърмене и такива, които трябва да се избягват.

По време нa бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Организмът задоволява не само своите потребности, но и тези на плода. Нуждите от хранителни вещества и калории през целия период са по-високи и това е естествено. Здравословният и оптимален прием обаче често може да е нарушен, поради ред причини, сред които:

1. Спазване на диета

Спазването на определена диета, наличието на хранителна непоносимост или алергия, може да доведе до дефицит на някои важни хранителни вещества. Тази липса лесно може да се запълни с допълнителен прием на хранителни добавки.

10 важни правила, които трябва да спазвате по време на бременност

2. Тютюнопушене

Строго препоръчително е майките да избягват цигарите по време на бременност. Тези, които продължават да пушат, имат повишена нужда от допълнителен прием на хранителни вещества, като витамин С и фолиева киселина.

3. Нездравословно хранене

Нездравословната храна е тази, в която липсват важните за организма хранителни вещества. Често тя е с висока калорийна стойност, но с почти нулева здравословна полза.

10 важни правила, които трябва да спазвате по време на бременност

4. Многоплодна бременност

Майките с повече от едно бебе, имат по-високи нужди от прием на микроелементи. Допълването с прием на хранителни добавки често е задължителен. По този начин се гарантира оптималното и здравословно състояни на всички участници.

Набавянето на всички необходими хранителни вещества – макро (протеин, въглехидрати и мазнини) и микро (витамини и минерали) е ключът към здравето както на майката, така и на детето.

Допълването с хранителни добавки често е необходимо и препоръчително, за да се осигури оптимално и здравословно състояние както за майката, така и за нейното бебе.


5. Хранителни добавки, които могат да се приемат

Преди да започнем е необходимо да подчертаем следното: Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете прием на каквито и да е хранителни добавки.

 • Л-карнитин

Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни. При новородените, както и при условия на високи енергийни нужди, напр. бременност и кърмене, нуждите ни от Л-карнитин могат да надхвърлят производството му в тялото. През 9-те месеца се намаля метаболизмът на мазнини, което води до увеличаване на мастните киселини в кръвта. Това допринася за нуждата от допълнителен прием на л-карнитин под формата на хранителна добавка.

Голяма част от Л-карнитина преминава от тялото на майката към плода или в кърмата и по този начин е възможно да се получи дефицит. За превенция се препоръчва прием на 1 г Л-карнитин дневно за неспортуващи и 2-3 г за спортуващи бъдещи майки.

 • Магнезий

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий. Ако не се набавя ежедневно необходимата доза, организмът спира да усвоява нормално и други важни витамини и минерали – като калций, цинк и някои витамини от групата B.

Установено е, че магнезият успокоява гладката мускулатура на матката и по този начин спомага за намаляване на опасните маточни контракции. До голяма степен предотвратява и мускулните схващания в краката, които бременните жени често получават през нощта или рано сутрин.

Магнезият има и успокояващо действие върху нервната система, като помага за преодоляването на характерните за бременността тревожност и нервно безпокойство.

 • Желязо

Необходимостта от желязо се увеличава значително по време на бременността. Минералът е важен за поддържане на различни биологични функции. Подпомага растежа и развитието на фетуса и плацентата по време на бременността.

Желязото е необходимо и за по-голямото количество червени кръвни клетки, които да транспортират кислород. Недостигът на желязо е основната причина за анемия по време на бременност, затова и приемът на този минерал е от изключително значение.

 • Омега 3 (рибено масло)

Приемът на омега 3 мастни киселини предразполага правилното развитие на мозъка, нервната система и зрението при бебетата.

Препоръчително е бременните да консумират достатъчно рибено масло, за да осигурят доброто развитие на нервната система на плода. Дори и след раждането е добре да се продължи приемът, за да се подпомогне ранното развитие на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функции.

6. Витамини, които могат да се приемат

 • Витамин B9

Няма как на първо място да не споменем витамин B9 или по-известен като фолиева киселина. От нея зависи нормалния растеж и развитие на тъканите на плода. Тя участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля от първия ден на бременността, когато е възможно жената все още да не подозира, че е бременна.

Недостигът ѝ по време на бременността може да окаже неблагоприятно въздействие върху нервната система на плода. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат редовно фолиева киселина. Почти винаги се предписва от лекарите. Ако не е направено, задължително обмислете включването ѝ във вашия хранителен режим.

 • Витамин D

Витамин D има многостранни и незаменими функции за човешкото здраве. Нивата на витамин Д засягат кръвното налягане на бременните жени, настроението и мозъчната функция, имунитета, и като такъв е изключително важен за здравето на майката и бебето.

Необходимо е новородените и малките деца да получат достатъчно витамин D, за да изградят твърди и здрави кости. Малко след раждането, този витамин оказва голямо влияние върху хормоналния баланс на бебето. Той отговаря за регулирането на фосфатния и калциевия метаболизъм и осигурява укрепване на костите и зъбите на детето.

Витамин D може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце, по препоръка на вашия лекар.


7. Хранителната добавка, която е препоръчително да се избягва

 • Йохимбин

Йохимбин е активна съставка, извлечена от кората на южноафриканското дърво йохимбе. Тази хранителна добавка притежава множество положителни свойства. Сред тях са: повишаване на либидото, изгаряне на излишните мазнини в проблемни области като ханша, корема и седалището, подобряване на кръвообращението и др.

Категоризира се, като силен фет бърнър и е строго препоръчително да не се използва по време на бременност или кърмене. Възможно е да причини нежелани странични ефекти, като световъртеж, повишено кръвно налягане и натоварване на сърдечната дейност.

10 важни правила, които трябва да спазвате по време на бременност

8. Витамини, които е препоръчително да се избягват

 • Витамин Е

Препоръчително е да се ограничава приемът на витамин Е по време на бременност и кърмене. Макар често да присъства, като препоръчан продукт при бременност, не е добре да се взима самодейно във високи дози – това може да причини отклонения в развитието на плода.

Допълването с витамин Е не е доказано, че подобрява резултатите нито за майките, нито за бебетата и вместо това може да увеличи риска от коремна болка и нежелани странични реакции.

 • Витамин А

Витамин А е от особено голямо значение за доброто здраве. Големият му прием по време на бременността обаче, може да предизвика увреждания на бебето.

Не е препоръчително бременните да приемат хранителни добавки, съдържащи витамин А, освен ако не са специално посъветвани за това от своя лекар. Черният дроб и продукти от черен дроб могат да съдържат големи количества витамин А, затова консумацията им също трябва да бъде ограничена.

Ако спазвате здравословен хранителен режим, особено с изобилие от плодове и зеленчуци, няма причина за допълнителен прием на добавки с витамин А.


9. Поддържане на оптимално тегло

Бременността не е периодът, през който трябва да се правят драстични промени в начина ви на живот. Все пак съществуват някои ефикасни методи, които ще ви помогнат да изглеждате добре и да се чувствате комфортно.

На първо място е важно да се знае доколко тялото е подготвено за предстоящата промяна и каква физическа активност е извършвана, преди забременяване.

За жените, които са водили активен начин на живот, не е никакъв проблем да запазят до голяма степен физическата си активност. Достатъчно е само да се приспособят към измененията на тялото по-време на бременността. За други обаче е добре да се започне постепенно с по-нискоинтензивна физическа активност и да не се стига до претоварване.

Особено важно е физическото натоварване да е съобразено с физиологията на бременната жена. Бременността не е времето за постигане на върхови спортни резултати.

В повечето случаи ходенето е най-препоръчваната от лекарите физическа активност, поради своята безопасност и най-голяма достъпност.

Други подходящи варианти, които можете да опитате са:

 • гимнастика за бременни
 • колоездене
 • водна гимнастика
 • йога

Контролът на теглото по време на бременност чрез балансиран хранителен режим и поддържане на физическата активност ще ви помогне да имате по-безпроблемна бременност, по-безопасно раждане и по-здраво бебе.

Важно: Ако почувствате умора или дискомфорт – почивайте. При всички случаи е добре, преди да предприемете увеличаване на физическата си активност чрез спортни занимания, да се консултирате с лекаря, който следи вашата бременност.

10. Заключение

Едни от най-важните моменти през деветте месеца на очакване е спазването на пълноценен и здравословен хранителен режим. Допълването с витамини, минерали, микроелементи и други ценни хранителни съставки ще ви помогне да се чувствате добре и да осигурите необходимите условия за развитието на своето бебе.

Бременността е време на растеж и развитие, което прави здравето и храненето основен приоритет.

Въпреки че хранителните добавките могат да бъдат необходими и полезни при определени обстоятелства, винаги се консултирайте с вашия лекар относно дозите, безопасността и потенциалните рискове и ползи.

Кои от посочените примери сте използвали по време на вашата бременност? Какви бяха наблюденията ви по време на прием? Споделете в коментари.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *