2020 година чука на вратата, а с нея и новите възможности да посетим непознати дестинации, в които никога не сме били. В помощ на авантюристите, любители на приключения, за 15-та поредна година, Lonely Planet състави списък с 10-те най-добри града за туризъм през 2020 година.

В класацията попадат градове от различни краища на света, които на пръв поглед нямат много общо, но са пълни с история и забележителности, които си струва да бъдат видени. И така – целите са поставени, дестинациите са ясни, остава само да резервирате билетите и търпеливо да изчакате края на 2019 г.

10. Денвър, САЩ

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Определят столицата на щата Колорадо като един от най-чаровните градове в САЩ. Скоростно строителство, страхотен нощен градски пейзаж и удивително вкусна храна. Така накратко може да бъде описан днес някогашният миньорски град. Не забравяйте да разгледате Музея за изящно и декоративно изкуство, който отскоро се помещава в магнетична нова сграда, проектирана от Олсън Кундиг, в квартал „Златният триъгълник“.

9. Дубай, ОАЕ

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Макар у нас да се превърна в една от най-посещаваните дестинации, пред 2020 година бъдещето определено принадлежи на Дубай. В рамките на цели 6 месеца там предстои World Expo 2020 – събитие, на което 190 държави ще представят своите визии за устойчивост и мобилност (като, да кажем, летящи коли). Междувременно европейски тематичен курорт на изкуствен архипелаг, наречен Светът, се подготвя да посрещне първите си гости с изненади като подводни спални и… целогодишен сняг.


8. Ванкувър, Канада

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Настанен удобно между сините води на Тихия океан и покритите с гори планински върхове на Северния бряг, Ванкувър е родното място на най-голямата екоорганизация в света – Грийнпийс. Еко и леко! Със сигурност посещението ви там би било такова. Качете се на колело и се насладете на безкрайните велоалеи, включващи незабравима отсечка от 28 км по плажове и брегова линия, за да разгледате многобройните забележителности на града. Или… просто поседнете на сянка под едно от новите 102 000 дървета, засадени от 2010 г. насам.

7. Кочи, Индия

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

У нас градът е познат като мястото, което преди време приюти Митко Бербатов, и там той беше част от местния клуб Керала Бластърс. Всъщност Кочи, известен и като Кочин, е град в Югозападна Индия, които може да се похвали като един от най-иновативните в света. През последните години Кочи се превърна в блестящ пример за град на бъдещето след старта на първото в световен мащаб летище, захранвано изцяло от слънчева енергия. В същото време с бохемските си кафенета и страхотните места за настаняване, скрити в малки улички от колониалната епоха, Кочи грижливо пази и наследството от миналото си. А през 2020 г. уличното изкуство излиза на преден план там с Kochi-Muziris Biennale, събитие, което категорично поставя Индия на фестивалната карта за съвременно изкуство.


6. Ла Пас, Боливия

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Лифтовете в Ла Пас, които се извисяват над града, са най-голямата в света система от въжени линии. Този необичаен обществен транспорт черпи енергия от слънцето, не замърсява околната среда и е много по-безшумен от един трамвай или метро. През 2014 г. линиите бяха само три, но през 2020 г. ще са общо 11. И, да, дори само затова си струва да посетите Ла Пас. Въпреки че стъпите ли на земята, чарът на това живописно и оживено место определено ще ви впечатли…

5. Бон, Германия

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Някогашна столица на Западна Германия, Бон загуби интереса на туристите, когато през 1990 година Берлин пое юздите на федералната република. През 2020 година обаче градът се завръща под светлината на прожекторите с тържествата по повод 250-тата годишнина от рождението на Бетовен. През цялата година Бон ще предлага множество концерти на световноизвестни оркестри, солисти и диригенти (сред които сър Саймън Ратъл и Даниел Баренбойм). А Театър Бон ще посреща зрителите си с „Фиделио“, единствената опера на композитора. И към всичко това множество инсталации и конкурси, посветени на музикалния гений на Бетовен, изпълнения на открито и „домашни концерти“, в които местните музиканти ще отворят вратите си за публиката.


4. Голуей, Ирландия

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Бохемският Голуей е може би най-привлекателният град в Ирландия. Ярко боядисаните кръчми тук посрещат с музика на живо, а кафенетата предлагат седалки от предния ред, за да гледате изпълненията на уличните музиканти. А през следващата година цялото това творческо изобилие ще се презарежда със събития, отбелязващи избора на Голуей за европейска столица на културата през 2020 г. Градският календар е пълен с толкова активности, колкото и баровете с местните жители в събота вечер. Очакват ви улични спектакли, живо и дигитално изкуство, театър, танц и музика от световна класа. Жив и жизнен, изпълнен с въображение, Голуей през 2020 г. е дом на целогодишно, артистично парти в целия град. И вие също сте поканени.

3. Кайро, Египет

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

През последните 2 години Египет показа на света съкровищата на Тутанкамон на глобална обиколка, анонсирайки, че това е последният път, когато погребалната плячка на фараона ще напусне родината си. Е, ако искате да разгледате богатството на древния Египет, единственият ви шанс оттук нататък ще бъде да посетите Големия египетски музей в Кайро. През 2020 годината най-модерният музей в Гиза (и най-голям в света) отваря врати, за да ни разкрие умопомрачителната си колекция, отдадена изцяло на една изчезнала цивилизация. Червено море, Луксор, величествените пирамиди… и като добавка – новооткритото летище „Сфинкс“, предназначено да изпълнява вътрешни полети. Добре дошли в Египет!


2. Вашингтон, САЩ

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

През следващата година всички погледи ще бъдат насочени към Вашингтон, окръг Колумбия. Поводът: градът празнува 100-годишнината от 19-та поправка – законът, който дава право на жените да гласуват. Знакови музеи като Националната портретна галерия, Националният музей на американската история и Националният музей на жените в изкуствата ще представят специални изложби, свързани с този важен момент за историята на САЩ. Ако към всичко това добавим и вълнението около предстоящите президентски избори, Вашингтон определено ще бъде един от най-динамичните градове в Америка през 2020 г. Извън политиката възраждането на столицата е в пълен разцвет – с обновената крайбрежна улица, новите музеи и стотиците новозасадени дървета. А с помощта на иновативна система с плаващи влажни зони градът изглежда по-зелен от всякога.

1. Залцбург, Австрия

10-те най-добри града за туризъм през 2020 година

Аплодисменти, моля! Фестивалът в Залцбург навършва 100 години и през 2020 г. алпийският град ще пее с пълно гърло! Обявен за един от най-големите световни музикални форуми, Фестивалът в Залцбург винаги е истински празник за почитателите на операта, класическата музика и драмата в най-чистия ѝ вид. А през 2020 г. блясъкът ще бъде умножен по 100. През цялата година Залцбург ще предложи на гостите си специални изложби и множество събития в историческия център – концерти, пиеси, четения, Моцартови матинета… Изборът определено ще е богат. Така че резервирайте билетите си още отсега и се пригответе за истинско завръщане в миналото в годината на Амадеус.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *