Почитателите на класическата музика със сигурност са си задавали въпроса кои са най-известните опери в света. Сред огромния брой шедьоври, създадени от композиторите през последните няколко века, наистина е трудно да се откроят най-популярните.

И все пак няколко произведения изпъкват на фона на останалите. Те са преведени на няколко езика и редовно се поставят на сцените на най-добрите оперни театри в света.

10. Норма


В. Белини

Лирическа трагедия в две действия. Винченцо Белини създава произведението си през 1831 година по творбата на Александър Суме „Норма, или Детеубийството“. „Норма“ се отличава с ярко изявения италианският стил белканто. За първи път операта е представена в Милано и веднага печели огромна популярност. И до днес ролята на Норма се счита за една от най-трудните за изпълнение.

9. Евгений Онегин

П. И. Чайковски

Най-известната руска опера в света. Произведението в три действия е създадено по едноименния роман в стихове на Александър Пушкин. Завършена през 1878 година, операта е поставена за първи път през 1879 г. в московския Малий театър. Наречена е от Чайковски „лирически сцени“ и е замислена за млади изпълнители.


8. Сватбата на Фигаро

В. А. Моцарт

Операта на австрийския композитор-виртуоз му печели световна слава. Произведението е по едноименната пиеса от френския писател Пиер дьо Бомарше, продължение на пиесата „Севилският бръснар“. Моцарт започва да я пише през 1886 година и я завършва за 5 месеца. Първоначално „Сватбата на Фигаро“ не била приета добре, докато не била поставена от пражката опера.

7. Вълшебната флейта

В. А. Моцарт

Последната опера на австрийския композитор-виртуоз е представена за първи път във Виена на 30 септември 1791 година. От тогава шедьовърът на Моцарт не слиза от оперните сцени . Самият Гьоте е толкова впечатлен от произведението, че го определя като: „утопична и странна приказка, в която се проповядват човешките добродетели: любов, трудолюбие, нравствено съвършенство“.


6. Севилският бръснар

Джоакино Росини

Операта в две действия е създадена по едноименната комедия на Пиер дьо Бомарше. Операта най-напред се наричала „Алмавива, или напразна предпазливост“, тъй като опера със заглавие „Севилският бръснар“ вече била написана от Джовани Паизиело, автор на повече от 100 опери. Росини изпитвал уважение и не желаел да причинява огорчение на възрастния композитор. Със същото заглавие опери написали и други композитори от тази епоха.

5. Бохеми

Дж. Пучини

Музикалният шедьовър е представен пред публика за първи път в Торино през далечната 1896 година. Операта в четири действия е написана по романа „Сцени из живота на бохемите“ на Анри дьо Мюрже. Действието се развива в Париж през 30-те години на XIX век. В България „Бохеми“ е изпълнена за пръв път през 1922 г. от Софийската народна опера под диригентската палка на Маестро Георги Атанасов.


4. Лучия ди Ламермур

Г. Доницети

Трагична опера в 3 действия от Гаетано Доницети. Премиерата е в Неапол на 26 септември 1836 г. Един от шедьоврите на стила бел канто. Автор на либретото е Салваторе Камарано по историческия роман на Уолтър Скот „Ламермурската невеста“. Историята проследява враждата между две благороднически фамилии. Операта се споменава в романите Граф Монте Кристо, Мадам Бовари и е любимата на Лев Толстой.

3. Кармен

Ж. Бизе

Премиера на операта се състояла на 3 март 1875 г. в Париж – една година след написването на творбата. Първото представяне пред публика обаче е провал, а композиторът е обвинен в безнравственост. Само няколко месеца по-късно във Виена Бизе е реабилитиран, а операта „Кармен“ е приета като нещо изключително. Днес мечтата на всяко мецосопрано по света е да се превъплъти в образа на огнената циганка.


2. Война и мир

С. Прокофиев

Сергей Прокофиев композира операта си „Война и мир“ по едноименния безсмъртен роман на Л.Н.Толстой в средата на 40-те години на миналия век, но фактически работата върху партитурата продължава до самия край на живота му. Това е неговата най-мащабна творба. Първото ѝ изпълнение в Москва е било през 1957г. на сцената на Музикалния театър. „Война и мир“ е първото оперно заглавие, реализирано на българска сцена.

1. Травиата

Дж. Верди

Гениалният италиански композитор Джузепе Верди пише „Травиата“, вдъхновен от романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите“. Операта е представена пред публика за първи път през 1853 година във Венеция, но претърпява пълно фиаско. След радикална преработка произведението жъне световен успех. Действието на „Травиата“ се развива в Париж в средата на XIX век. Сюжетът се разиграва около красивата, но отхвърлена от обществото куртизанка Виолета.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *