Пътешествията – идеалният вариант за бягство от сивото ежедневие и отмора. Ако сте от по-смелите ни читатели, с авантюристичен дух и склонност към нетрадиционното, ви предлагаме няколко идеи за почивка, които определено ще повишат адреналина ви. Замъци обитавани от духове, злокобен остров, мистериозно блато – това са само част от най-зловещите туристически дестинации в света.

1. Хълм на кръстовете, Литва

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Хълмът на кръстовете се намира в близост до малкото индустриално градче Шяуляй. Изглежда като гробище, но не е – на мястото са натрупани повече от 50 хиляди кръста, а хората продължават да поставят нови разпятия, вярвайки, че това ще им донесе щастие и късмет. Никой не знае от къде възниква това поверие, но с всяка изминала година на мястото се стичат хиляди вярващи. Самият хълм не впечатлява с нищо, но в гледката на хилядите кръстове определено има нещо зловещо.

2. Гробище Сейнт Луис, САЩ

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Гробището в Сейнт Луис е едно от най-старите и най-известните в Съединените щати. Заради високите нива на подпочвените води там, възможността да се натъкнете на „изплувал“ от гроба скелет е съвсем реална. Местните решили проблема кардинално като погребват не под, а над земята – само на сантиметри от надгробната плоча. Самостоятелни разходки в гробището не са препоръчителни – мястото е известно с честите криминални прояви.


3. Приютът „Мери Кинг“, Шотландия

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Това зловещо място е скрито в плетеницата от подземни улици, намиращите под средновековния стар град на Единбург. Построен през XVII век, в приюта са настанени стотици хора по време на чумата. Повечето от тях намират смъртта си в „Мери Кинг“. От векове за мястото се носят страховити легенди за духове и странни явления.

4. Замъкът „Лийп“, Ирландия

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Замъкът, построен през 1250 година, става известен по целия свят с множеството призраци, които го обитават. Най-страховитият от тях е дребно гърбаво същество, чиято поява е придружена с невероятна смрад на сяра и изгнила плът. Наскоро в близост до замъка строителни работници се натъкнаха на тайна тъмница, чийто под бил осеян с огромно количество човешки кости.


5. Замъкът „Машкул“, Франция

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Замъкът е бил дом на Жил дьо Ре (1404 -1440 г.) – бретонски рицар, съмишленик на Жана д’Арк и маршал на Франция. Най-известен обаче бил с десетките убийства на деца, които извършил. След като завършил военната си служба, Жил се отдал на окултни практики и буквално се пристрастил към изнасилването, измъчването и убийствата на дечица. Според слуховете и до днес има техни останки, зазидани в стените на замъка.

6. Замъкът „Пойенари“, Румъния

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Ако смятате, че замъка Бран в Румъния е мястото, където е живял прословутия кръвожаден граф Дракула, грешите. Бран е популярна туристическа дестинация, но истинският дом на Влад Цепеш е замъкът Пойенари. Замъкът е построен през XIII век като основна цитадела на династията Басараб. През годините крепостта няколко пъти сменяла владетелите си, а през XV век Влад Цепеш го превръща в една от най-важните крепости в страната. Казват, че именно в този замък живеят най-много духове в света.


7. Блато Манчак, САЩ

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Легендата разказва, че край благото в американския щат Луизиана живеела злобна вуду жрица. Тя предрекла, че когато умре ще вземе със себе си и местните жители. Жената починала през 1915 година, а в деня на погребението ѝ се разразил мощен ураган, който помел околните села. Жертвите на стихията били набързо погребани в самото блато. Според легендата духовете на загиналите и до днес се навъртат около мястото. За любителите на силните изживявания се организират специални нощни разходки в блатото, но внимавайте – може и да не срещнете духове, но вероятността да се натъкнете на алигатор е съвсем реална.

8. Катакомбите на капуцините, Италия

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Тази страховита туристическа дестинация се намира в италианския град Палермо. През 1599 година местните монаси започнали да полагат мъртви тела в катакомбите. Първо оставяли телата да се дехидратират, след което ги измивали с оцет. Някои от телата балсамирали, други поставяли в стъклени сандъци. Първоначално катакомбите били предназначени единствено за мъртви монаси, в последствие погребването там се превърнало в символ на престиж. Катакомбите бяха затворени официално през 1880 година, но туристите продължават да ги посещават.


9. Повелия, Италия

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Повелия е малък италиански остров, на който били заточвани хиляди болни от чума през Средновековието. За зловещия му имидж допринася и факта, че през 1922 година там е открита психиатрична болница. И до днес местните разказват истории за деня, в който лудите нападнали един от лекарите и го хвърлили от върха на болничната кула. Смята се, че на прокълнатия остров смъртта си са намерили повече от 160 000 души. Мястото официално е забранено за посещения. Ако все пак сте решени да нарушите забраната , не очаквайте подкрепа от местните – всички избягват това зловещо място, напоено с кръв.

10. Аокигахара, Япония

10-те най-зловещи туристически дестинации в света

Разположена в подножието на вулкана Фуджи, Аокигахара навярно е гората с най-лоша слава в цяла Япония. Самите японци наричат мястото „Гората на самоубийците“, тъй като от 1950 година насам мястото е станало последен дом на над 500 самоубийци. Вместо табелки „Не замърсявайте!“ в гората висят обяви с молба да бъде преосмислено решението. Властите започват и постоянно видеонаблюдение, но мярката се оказва неефективна – броят на самоубийците в Аокигахара остава шокиращо висок.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *