Евтини самолетни билети

Полярното сияние, трудният език, водката, високият стандарт на живот, Дядо Коледа, иновативната образователна система, хеви метъл групите, красивата природа, митологията, Финландия определено е страна, която има с какво да ни изненада и очарова.

Трудно е да си представим, че Финландия, която през 2017 година отбеляза едва 100 години от своята независимост, днес е най-проспериращата държава по много показатели не само в Европа, но и в целия свят. Страната се нарежда сред най-добрите в света по здравеопазване, икономическо развитие, образование, политическо състояние и качество на живот, тя е и сред най-безопасните държави в света.

Около 80 % от финландците са привърженици на евангелистката лутерантска църква, но се срещат и католици, мюсюлмани и евреи.


Благодарение на многобройните туристически атракции и красивата природа, тази страна става все по-желана дестинация. Ето още 10 любопитни факта за северното бижу Финландия.

1-вата в света…

10 любопитни факта за Финландия

Финландия стана първата в света страна, която официално призна неотменното право за достъп до интернет на всеки човек. Това се случи през 2010 г.

2 милиона сауни

10 любопитни факта за Финландия

Сауната е свещено място във Финландия. Затова те са повече дори от регистрираните автомобили в страната. Сауна има дори на кабинков лифт и в едно от заведенията на популярна верига за бързо хранене.

3 компании

10 любопитни факта за Финландия

Три държавни компании контролират целия хазартен бизнес във Финландия. Печалбите им се инвестират в различни социални проекти, финансират се културни и спортни дейности.


4 хиляди щастливци

10 любопитни факта за Финландия

В продължение на две години финландското правителство проведе интересен социален експеримент като реши да раздаде на 2 хиляди безработни финландци бонус месечна помощ в размер на 560 евро. Щастливите бяха избрани на случаен принцип. Идеята беше да се насърчи търсенето на работа.

5-ма затворници на 10 000 души

10 любопитни факта за Финландия

Броят на лишените от свобода в затворите във Финландия е един от най-ниските в света, а отношението към тях е едно от най-либералните. В някои затвори дори няма огради, на хората им е позволено да се приберат вкъщи за през нощта. Лекият режим обаче доведе до друга крайност – масово бягство от затворите. 2013 година е рекордьор в това отношение. Тогава всеки десети лишен от свобода е извършил бягство от затвора.

6 седмици отпуска

10 любопитни факта за Финландия

Годишният отпуск на финландците е почти шест седмици (39 дни). Освен това те имат огромен избор от възможности къде да го прекарат. Финландският паспорт позволява на притежателя му да пътува без виза до максималния брой страни в света – 173, което е 6 пъти повече от Афганистан, където има безвизов достъп само до 28 държави.

7 квадратни километра суша

10 любопитни факта за Финландия

Всяка година Финландия увеличава площта си с около 7 кв. км. Това се дължи на топенето на ледниците.


8-а по територия

10 любопитни факта за Финландия

Финландия е осма по територия в Европа и най-слабо населената държава в Европейския съюз.

90% рециклиране

10 любопитни факта за Финландия

Отношението към опазването на природата във Финландия е много сериозно. 90% от пластмасовите бутилки и 100% от стъклените бутилки в страната се рециклират.

10% езера и реки

10 любопитни факта за Финландия

Наследството, което получава от ледниковия период са множеството езера, заради които Финландия често е наричана „страната на хилядите езера“. 187 888, за да сме напълно точни.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.