Светът е пълен с прекрасни забележителности, които си заслужава да бъдат посетени.

Заради човешката дейност и бързото изменение на климата обаче някои от най-красивите природни кътчета и значими обекти са заплашени от изчезване. Днес ви представяме 10 от тях.

1. Великата китайска стена

Причините, застрашаващи Великата китайска стена от изчезване, са кражбите на тухли и ерозията. Това е довело до повреждането на по-голямата част от стената.


2. Тадж Махал

Някои експерти са на мнение, че поради замърсяването и ерозията, на които е подложен Тадж Махал през годините, ще се стигне до пълната му разруха.

3. Мъртво море

Част от Мъртво море, граничеща с Йордания и Израел, е изчезнала през последните 50 години. Учените смятат, че ако хората продължават да използват водата от река Йордан, която се влива в него, с промишлени и селскостопански цели, ще се стигне до пълното му изчезване.


4. Големият бариерен риф в Австралия

Тази уникална природна забележителност е претърпяла големи промени през годините. Покачването на температурите в океана и повишеното киселинно замърсяване са причините, поради които експертите са на мнение, че след 10 години повече от половината от Големия бариерен риф да бъде заличен.

5. Сейшелските острови

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Сейшелските острови са сред най-популярните дестинации за много младоженци, но за съжаление са заплашени от изчезване. Това се дължи на ерозията, която нанася огромни щети на плажната ивица.

6. Алпите

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Алпите губят по 3% от своите ледници всяка година, а причината за това е изменението на климата. Експертите твърдят, че ако този темп се запази, те може да изчезнат напълно до 2050 година.

7. Гранд Каньон

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Основните причини, които заплашват Гранд Каньон от изчезване, са повишения добив на уран и строенето на курорти в района. Тези неща могат да доведат до заличаването на голяма част от Гранд Каньон и река Колорадо, която е основният му източник на вода.


8. Дъждовните гори на Амазония

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Изсичането на гората, за да се освободи място за ниви и добив на дървесина, вече е превърнало над 20% от нея в суха савана. Според прогнози на учените е възможно гората да изчезне напълно до 2050 година.

9. Венеция

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Всяка година Венеция потъва средно с 1 мм, а през есенния и зимния сезон площад Сан Марко все по-често е наводнен. Има доста идеи за спасяването на града, но за сега не е измислен сигурен план за трайно справяне с проблема.

10. Малдивите

10 забележителности, които са заплашени от изчезване

Над 1190 малки палмови острова са застрашени от заливане, поради покачването на водите на Световния океан. Към момента те се намират само на 1 метър над морското равнище.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.