Евтини самолетни билети

Столиците имат важно стратегическо значение за просперитета на една държава.

Заради едно или друго обстоятелство – войни, търговски нужди или управленски прищевки, някои страни сменят неколкократно своя „главен град“. Замислете се само колко столици е имала България, преди София да получи тази титла.

Днес ще се върнем години назад, за да обърнем внимание на някои предишни столици на различни държави и любопитните истории около тях.


1. Нафплио (Навплион)/ Гърция

Това е първата столица на Гърция от новата ѝ история. Тя започва от Гръцката национална революция за независимост от Османската империя. Навплио е столица на страната от 1828 г. до 1834 г. Градът представлява уникална палитра (еклектика) от архитектура и култура на французи, венецианци, османци и гърци.

2. Алмати/ Казахстан

10 стари столици на държави

Името е наложено от болшевиките през 1921 г. 8 години по-късно става столица на Казахската ССР. Градът остава столица до 1998 г., дори и след като Република Казахстан е обявена за независима през 1991 г.

3. Ту̀рку/ Финландия

Ту̀рку е финландският град с най-дълга история, тъй като е основан още през XIII век. Между 1809 и 1812 г. е бил столица на Финландия, защото по онова време е най-многолюдният град. Той е официалното седалище на финландската лутеранска църква. Един от побратимите му градове е Варна.


4. Толедо/ Испания

10 стари столици на държави

Толедо е съществувал като селище още преди времето на римляните. Те превземат града през 192 пр. Хр. А през XI в. вестготите го завладяват и правят на столица. В наши дни, Толедо е столица на автономната област Кастилия – Ла Манча.

5. Киото/ Япония

От 794 г. до 1868 г. Киото е столица и седалище на императорския двор на Япония. Благодарение на своята историческа стойност е пощаден от въздушните нападения през Втората световна война. Киото е най-красивият град в Япония!

6. Търговище/ Румъния

10 стари столици на държави

От 1431 до 1659 г. румънският град Търговище е столица на княжество Влахия. През 1456 г. в Търговище е коронясан Влад III Дракула Цепеш. В бившата казарма на града са изправени пред „съд“ и по-късно разстреляни румънският комунистически лидер Николае Чаушеску и съпругата му Елена. В града има значително голямо българско малцинство, чиито предци емигрират по тези земи през 1851 г.

7. Кау̀нас/ Литва

Градът е вторият по големина в Литва, но не е известно туристическо средище. Той често е ставал наградата за победителите от дадена битка. Кау̀нас e бил част от германските, руските и полските предели.


8. Одрин/ Турция

10 стари столици на държави

Одрин е превзет от османските турци през 1369 г. и служи за тяхна столица до падането на Цариград през 1453 г. Дори и след това Одрин е предпочитан като център за управление от редица султани. Историята на Одрин е пропита с множество битки, които бележат и българската история.

9. Мдина/ Малта

Мдина е средновековен укрепен град, който е разположен на хълма на малтийската островна държава. В историята на старата столица има любопитни моменти, свързани със Свети Павел, рицарите хоспиталиери (известни като Йоанити) и финикийците. Селището има ориенталски нюх, въпреки че никога не е завладявано от араби или османци. Фасадите и улиците имат близкоизточен привкус, а около тях са разположени няколко катедрали. Твърди се, че името Мдина произлиза от Медина, чието значение е „тържище“.

10. Охрид/ България

10 стари столици на държави

Както споменахме в началото, България е сменяла не една или две столици. Охрид е била столицата на Първото българско царство: от 992 г. до падането на държава под Византийско робство. Климент Охридски и Наум Преславски основават Охридската книжовна школа, с което поставят началото на Златния век на българската култура. В наши дни, Охрид е част от Република Северна Македония.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.