Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата в Слънчевата система. Тя и другите газови гиганти в Слънчевата система – Сатурн, Уран и Нептун, са известни още като юпитероподобни планети или планети-гиганти.

Планетата е известна на човечеството още от древни времена и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Тя носи името на римски бог, чийто еквивалент в гръцката митология е главният бог – гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият символ е стилизирано изображение на светкавица.

Ето още 10 любопитни факта за тази планета-гигант.

1. Там денят е най-кратък в сравнение с всички планети в Слънчевата система. Юпитер прави пълно завъртане около оста си за 9 часа и 55 минути. Заради бързото си въртене, формата му е видимо сплескана.

2. „Голямото червено петно“ е мощна буря, която вилнее на планетата поне от 150 години. Бурята е толкова голяма, че в нея се побира два пъти размера на Земята. Според последните научни открития червеният цвят на бурята се дължи на непрекъснатата „бомбардировка“ от космически лъчи и изработваните от тях серни съединения.

Южният полюс, заснет от сондата „Джуно“

3. Планетата има 67 известни спътника. Първите 4 от тях са открити през 1610 година от Галилео Галилей. Сред тях е и Ганимед – най-голямата луна на Юпитер, с размер по-голям от този на планетата Меркурий.


4. Планетата има система от пръстени, познати като Пръстените на Юпитер. Те са тънки и са съставени предимно от прахови частици.

Облаците на Юпитер в близък план, заснети от космическия апарат „Джуно“

5. Магнитното поле на планетата е огромно. То обхваща почти 6.4 милиона км във всички посоки, а силата му е между 20 и 30 пъти по голяма от тази на Земята.

6. Според учените, температурата в близост до ядрото на Юпитер може да е около 24 000 градуса, по-горещо от повърхността на Слънцето.

Четирите галилееви луни на Юпитер: Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Снимка: NASA

7. Това е най-тежката планета в Слънчевата система. Нейната маса е 318 пъти по-голяма от тази на Земята. Въпреки това, нейната плътност е относително малка. Ако беше 80 пъти по-масивна, Юпитер щеше да бъде звезда, вместо планета.


8. Този газов гигант е съставен предимно от водород и хелий, затова и повърхността на планетата не е твърда.

Юпитер, заснет от космическия апарат „Вояджър“ 1

9. Силата на гравитацията на повърхността на планетата е около 2.4 пъти по-голяма от тази на Земята. Тяло, което тежи 100 кг на Земята, на Юпитер ще тежи 240 кг.

10. Според последните научни теории небесното тяло е станало най-голямата планета в Слънчевата система, след като поглъща огромна своя посестрима, скалиста планета, десетократно по-голяма от Земята.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *