Дърветата са символ на сила, мъдрост, красота и устойчивост. Някои са успели да оцелеят хиляди години, въпреки опитите да бъдат унищожени. Една от причините някои дървета да бъдат защитени и пазени в тайна е нездравия интерес към отсичането им.

В тази класация ще ви запознаем с някои от най-старите дървета в света, които със сигурност ще грабнат вниманието ви.

„Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво.“


10. Байкушевата мура

10 от най-старите дървета в света

Най-старото иглолистно дърво в България е Байкушевата мура. То е на 1300 години, а видът му е черна мура или Pinus heldreichii на латински. Това вековно дърво живее между хижите Бъндерица и Вихрен в Пирин планина. Байкушевата мура е висока 26 метра и впечатлява с размерите си. През 1897 година този ценен екземпляр е открит и описан от Костадин Байкушев и в негова чест е наречена на така.

9. Гранитовски дъб

10 от най-старите дървета в света

Гранитовският дъб се смята за най-старото дърво в България. Неговата приблизителна възраст е 1668 години. Това дърво расте в село Гранит, старозагорско, а оттам идва и името му. Видът му е обикновен дъб – широколистно листопадно дърво от семейство Букови.

8. Маслиново дърво на видовете

10 от най-старите дървета в света

Това маслиново дърво е на възраст между 2000 и 3000 години и може да бъде видяно на остров Крит. Интересното за него е, че продължава да ражда маслини, които се ценят скъпо. Част от причините за дълголетието на маслините са, че те са устойчиви на суша и болести.


7. Patriarca Da Floresta

10 от най-старите дървета в света

Patriarca Da Floresta е на 3000 години и се смята за най-старото дърво в Бразилия. Местните го почитат като свещено, но е застрашено поради очистването на горите в Бразилия, Колумбия и Венецуела.

6. Стогодишният кестен

10 от най-старите дървета в света

Това е най-старото и най-известното кестеново дърво в цял свят. Стогодишният кестен живее в планината Етна в Сицилия, която е активен вулкан. Освен това той се намира на 8 км от кратера на вулкана. Възрастта на това дърво е между 2000 и 4000 години и е известно с най-голямата обиколка от около 58 метра.

5. Алерс

10 от най-старите дървета в света

Най-старият представител на вида си – Fitzroya cupressoides, живее в Андите и е на цели 3640 години.

4. Сарв-е Абаркоох

Този кипарис се намира в провинцията Язд в Иран. Със завидната възраст от 4000 години се смята за най-стария жив организъм в Азия. Това дърво е защитено от Организацията за културно наследство на Иран като национален природен паметник и е голяма атракция за туристите.


3. Лангерниу

Този прелестен тис живее вече 4000 години в църквата в село Лангерниу, северен Уелс. Той е засаден още през Бронзовата ера, но продължава да расте и в наши дни.

2. Метушела

10 от най-старите дървета в света

Този боров екземпляр е на 4981 години и се намира в Белите планини на окръг Иной в източна Калифорния. Това място може да се посещава, но точното местонахождение на дървото се пази в тайна.

1. Йомон Суги

Това прекрасно дърво обитава остров Якошима, Япония. Специалистите оценяват възрастта му между 2100 и 7200 години. Името е препратка към периода на Йомон от японската праистория.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Значи второто най старо дърво е на 4981г., А първото м/у 2100 и 7200г???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.