Ванга е сред най-необикновените фигури на ХХ век. Смятана е за феномен и е известна в цял свят. В Русия я почитат като светица и превръщат името ѝ в глагол, синоним на “предсказвам” – “ванговать” (вангувам).

Наричат я “българската пророчица”, “петричката врачка”, “Балканският Нострадамус”. Съдбата ѝ е повече от тежка, но тя я приема със смирение и се посвещава на доброто.

За близо 55 години “служба” се е срещнала и е помогнала на над 1 милион души. Още любопитни факти за живота ѝ ще намерите по-долу.


1. Родителите

10 любопитни факта за Ванга

Бащата – Пендо (Панде) Сурчев, e български революционер от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Роден е в Ново село, но през 1910 година се преселва да живее в Струмица, където се жени за Параскева – майката на Ванга.

2. Спорната дата на раждане

Водят се спорове за точната дата на раждане на пророчицата. Според кръщелното ѝ свидетелство, датата е 3 октомври 1911 година. Но в родния ѝ град Струмица, твърдят че рождената ѝ дата е 31 януари. Със сигурност се знае, че е родена през 1911 година.

3. Името

Ражда се изключително слабо дете и оцеляването ѝ е под въпрос, затова Пандо и Параскева повече от два месеца не ѝ дават име. Но бебето не се предава. Дават му името Вангелия, което е с гръцки произход и означава “носител на блага вест”.


4. Семейството

Параскева умира, когато Ванга е едва на три години. Не след дълго Пандо пък заминава на фронта, мобилизиран в Първата световна война. Момичето израства почти само, под опеката на съседите. Когато става на 7 години, баща ѝ се жени повторно и всички се местят да живеят в родното му място – Ново село.

5. Инцидентът

В един летен ден Ванга и две нейни братовчедки се връщат от полска работа. Решават да се отбият до Ханската чешма. Изведнъж връхлита буря, която я отнася. След дълго търсене я намират страшно уплашена, а очите ѝ са пълни с пясък и прах. До вечерта се пълнят с кръв, а по-късно заедно с ирисите побеляват. Отчаяният баща търси помощ от всевъзможни места, а момичето претърпява 3 неуспешни операции. Нищо не помага и четири години след инцидента Ванга остава напълно сляпа. През 1925 година заживява в дом за слепи в град Земун, където изучава брайловата азбука и усвоява уменията сама да се грижи за себе си и домакинството си. След 3 години се завръща в Ново село, за да се грижи за своите братя и сестри след смъртта и на втората си майка.


6. Дарбата

След злополуката Ванга започва да вижда, но по друг начин. Има видения, предчувствия, сънища и пророчества. Чува гласове, разговаря с мъртви и растения. Смята се, че един от първите признаци на нейните свръхвъзможности бил откриването на овца, открадната от стадото, което пасял баща ѝ. Тя сънувала двора, в който животното било скрито и го описала в детайли. На 5 април 1941 г. има видение с конник, който ѝ казва: “Утре започва войната!” На следващия ден германците нападат Югославия и Гърция. С това действие започва и участието на България във Втората световна война.

7. Изследванията

Феноменалните ѝ способности са обект на нестихващ научен интерес в цял свят. За първи път те са изследвани през 1966 г. По настояване на Людмила Живкова в София е учреден Държавният научноизследователски институт по сугестология под ръководството на проф. Георги Лозанов. Институтът има за задача да изследва “феномена Ванга”. В рамките на пет години са извършени анкетни проучвания на 7000 човека, които са посетили пророчицата. Стига се до заключението, че 68.3% от нейните предсказания са били точни.

8. Предсказанията

Твърди се, че Ванга предсказва началото на Втората световна война и изхода от нея, датата на смъртта на Цар Борис III, идването на комунизма на власт, разделянето на Чехословакия на две държави, размириците в Ливан, войната в Никарагуа през 1979 г., изборната победа на Индира Ганди и скорошната ѝ смърт, разпадането на Съветския съюз, потъването на подводницата “Курск”, терористичната атака в САЩ на 11 септември 2001 г., гибелта на принцеса Даяна, злополуката в Чернобил и още много известни и неизвестни събития.


9. Болестта

На 3 август 1996 г., придружена от осиновения си син Димитър Вълчев, Ванга е приета по спешност в реанимацията на Правителствената болница. Състоянието ѝ е тежко. Установява се, че е страдала от рак на гърдата от няколко години, но е отказвала болнично лечение. Лекувала се в домашна обстановка, само с лекарства.

10. Смъртта

Пророчицата не умира от рак, а от изтощение и обезводняване. Намерени са метастази от тумора само в черния ѝ дроб. Но от навлизането на много течности в организма ѝ, първо са се повредили бъбреците, после сърцето, което води до фатален край. В деня преди смъртта ѝ, тя се чувства и изглежда много добре. Но състоянието ѝ изведнъж рязко се влошава. След непрекъснати грижи, но без подобрение, на следващия ден лекарите взимат решение да направят трахеотомия. Пристъпвайки към процедурата обаче, електричеството спира и специалистите се оказват с вързани ръце. Ванга си отива на 11 август 1996 г. Завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на държавата. Къщата ѝ в Петрич е превърната в музей, посещаван от хиляди хора. Твърди се, че тя е знаела точната дата на собствената си смърт, както и че ще бъде наследена от 10-годишно сляпо момиче, което живее във Франция.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.