Според съвременните космически познания Вселената се простира на повече от 150 милиарда светлинни години. Площ, пълна с неизследвани територии, непознати вещества и физически закони, далеч от земните им граници.

Според учените всеки, който иска да се докосне до удивителни и невиждани феномени, трябва да се обърне към изследванията на дълбокия Космос, където може да открие най-загадъчните елементи на Вселената.

Затова, ако си падате по космическите странности и с любопитство бихте търсили различията между Космоса и всичко познато, което ни заобикаля, ето 10 невероятни факта за най-странните неща, на които можете да се натъкнете в пространството извън нашата планета.

1. Космически канибализъм

Има галактики, които се хранят с малките си съседи. Един от най-подходящите примери е в непосредствена близост до Слънчевата система – Андромеда. Андромеда в момента „яде“ един от своите сателити. В нея има останки и от предишни поглъщания на по-малки галактики.Това явление е известно като „галактически канибализъм“ и не е рядко срещано. След около 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата галактика и двете заедно ще образуват нова такава.

2. Квазари

Квазарите са едни от най-интересните космически обекти, намиращи се на границата на видимата Вселена. Те са изключително ярки обекти, които излъчват повече енергия, отколкото стотици галактики взети заедно. Според научните теории, квазарите представляват гигантски черни дупки в сърцата на далечни галактики.

3. Екзопланети

Астрономите са идентифицирали до сега 777 извънслънчеви планети. Откриването им повдига и въпроса, дали на някои от тях не може да има извънземен живот. Търсенето продължава, защото учените са категорични – ако има живот извън нашата синя планета, то той ще е на една от тях.

10 невероятни факта за Вселената и Космоса4. На Луната за спомен

На Луната няма въздух и съответно вятър. Поради тази причина, следите оставени от астронавтите преди почти половин век са все още непокътнати и може да останат там в продължение на милиони години, което е повече, отколкото повечето структури на Земята днес. Ако няма някаква външна намеса, всеки предмет или следа, оставени от човечеството на Луната имат шанса да останат там завинаги.

5. Човечеството използва остаряла слънчева светлина

Малко хора знаят, че слънчевата светлина, която виждат е на повече от 30 000 години. Процесите, които протичат на слънцето са много сложни и, въпреки че горивният процес е непрекъснат, част от светлината е заседнала вътре хиляди десетилетия. След като обаче попадне на повърхността на Слънцето, тя достига до Земята за около 8 минути.


6. Запалена свещ в Космоса

Пак заради липсата на гравитация, според Айнщайн, не е възможно да запалиш свещ в Космоса, тъй като горещия въздух не може да се изкачва нагоре. Днес се знае, че всъщност веднага след като се запали свещ в Космоса, пламъкът става сферичен и се покрива с жълт слой. След няколко секунди, този жълт слой изчезва и пламъка става син. Въпреки това, огънът почти не може да се задържи повече от минута.

7. Сферични течни форми

Докато на Земята, течностите се разтичат, поради гравитационната сила, когато гравитацията е нула, те заемат сферични форми.

8. Човешкият ръст

Обикновено човек е с 5 см по-висок в Космоса, отколкото на Земята. Това е така, поради тежестта на тялото и гравитацията. На Земята, гравитацията засяга гръбначния стълб, като по този начин го компресира.

10 невероятни факта за Вселената и Космоса9. В Космоса е невъзможно да се оригнеш

Докато сте в извънземното пространство, има серия от промени, които се извършват вътре в човешкия организъм. Поради липсата на гравитация газовете в стомаха не могат да се отделят, а в резултат на това астронавтите не могат да се оригват.

10. Непрекъснато потене

Отново поради липсата на гравитация топлината на тялото не минава през кожата и тялото постоянно се поти, като по този начин се опитва да се успокои. Освен това потта не се изпарява, а остава върху кожата. Това е и причината костюмите на астронавтите се конструират така, че да поддържат подходяща температура, за да се предотвратят подобни проблеми.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *