Евтини самолетни билети

Монголия е страна на номади, необятни степи и диви коне. Това е земята на Чингис хан. Център на Монголската империя през XIII век, най-голямата държава в човешката история.

Днес Монголия граничи с Русия на север и с Китай на юг. Обхваща огромна площ от 1.5 млн. кв. км., две часови зони, разнообразен климат и релеф. Повечето жители на страната са монголци, като 30% от тях са традиционни пастири-номади.

Основната религия е тибетски будизъм, но древният шаманистичен тенгризъм все още се практикува. Едно от малкото кътчета по света, където времето сякаш е спряло. Какво не знаем за Монголия? Ето 10 любопитни факта за тази енигматична държава.


Първият в света национален парк

10 любопитни факта за Монголия

Най-старият национален парк в света е Богд Хан-Улл, който се намира южно от столицата Улан Батор. Специалният му статут на строго защитена територия е определен още през 1500 година, с документ на тогавашната управляваща династия Минг.

Втората комунистическа държава

10 любопитни факта за Монголия

На 26 ноември 1924 година Монголската народна република става втората комунистическа държава в света, след СССР.

Три пъти в годината

10 любопитни факта за Монголия

В съвсем не далечното минало местоположението на столицата Улан Батор се променяло по три пъти годишно. От 2 века насам обаче столицата е стационарно населено място. Преди това Улан Батор, макар и столица е представлявал един огромен номадски град.


Четири от 10 човека

10 любопитни факта за Монголия

Монголия е една от най-малко религиозните държави в света. Според последното преброяване на населението, 40 на сто от жителите на страната не изповядват никаква религия.

Пет километра

10 любопитни факта за Монголия

Средно такова разстояние изминава монголското номадско семейство преди да се установи на ново място. Изглежда малко, но подобни местения се случват по четири, дори по шест пъти в годината.

Шест хиляди души

10 любопитни факта за Монголия

Населението на най-голямото село в Монголия е 6000 души. Цифрата обаче е приблизителна, тъй като по-голямата част от жителите постоянно се местят. Знаете ли, че по времето на монголската империя била измислена ефективна пощенска система, наречена „Ям“. Тя включвала множество пощенски пунктове и разносвачи. Пунктовете били на разстояния между 24 и 64 километра един от друг, а „пощальоните“ разполагали с 50 000 коня, с които да разнасят пратките.

Седем стени

10 любопитни факта за Монголия

Размерът на монголските номадски юрти се определя не в квадратни метри, а по броя на стените. Най-бедните и скромни юрти са с 4 стени, а богатите достигат и до 7 стени.


Осмата в Азия

10 любопитни факта за Монголия

Монголия е осмата по големина държава в Азия и 18-та в света. Сред страните, които имат само сухопътни граници, Монголия е втората по големина след Казахстан.

Девет деца

10 любопитни факта за Монголия

Толкова наследници имал основателят на монголската империя Чингис Хан… само от първата си жена. Втората, третата и т.н. били не по-малко плодовити. Ето как се оказва, че в момента 17 милиона мъже по света могат да считат себе си за потомци на великия владетел.

Десет коня Пржевалски

10 любопитни факта за Монголия

В началото на ХХ век само 10 от символите на Монголия – Конете на Пржевалски, оцеляват в дивата природа. С много усилия броят на единствения див кон на планетата бил увеличен до 2 хиляди.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.