Това е едно от задължителните места за посещение на всеки турист, попаднал в центъра на Рим.

Сградата на Сикстинската капела е наследник на старата Капела Магна, чието възстановяване дължим на папа Сикст IV. Затова и тя носи неговото име.

Началото на строителният процес е през 1473 г. и завършва на 15 август 1483 г. Около и в Сикстинската капела са замесени немалко таланти – от архитекти, строители и скулптори до ренесансови художници. Връх в кариерата на един от тях – Микеланджело, е именно Сикстинската капела. Ето 10 любопитни факта, които крие тя.


1. Най-известната творба: „Създаването на Адам“

През 1508 г. 33-годишният Микеланджело работи усилено върху мраморната гробница на папа Юлий II, намираща се сега в римската църква „Сан Пиетро ин Винколи“ („Свети Петър в окови“). Творецът обожава поставената му задача, дори когато финансирането на проекта намалява.

Микеланджело е бил изненадан, когато са му казали да обрисува и тавана на Сикстинската капела. Скулпторът с неохота приема задачата, поставена му от папа Юлий II, и решава да закодира собственото си мнение по тогавашните събития в различни сцени. Той използвал дървено скеле, което му позволявало да е в изправено положение за улеснение. Микеланджело прекарва четири години от живота си по стенописите.

2. Конклави

Произхожда от латинските дума „conclave“ – „затворена стая“ или „cum clave“ – „под ключ“. Това е събрание на кардиналите-избиратели след смъртта на папата за избиране на нов папа и епископ на Рим. Конклав е процедурата за избор на нов папа от 1274 г. до наши дни и е най-старият съществуващ начин за избор на лидер на една институция.

От 1492 г. Сикстинската капела става важен религиозен център за католиците. Комин на покрива на параклиса излъчва резултатите от конклава, като бял дим показва, че е избран папа, а черен дим сигнализира, че никой кандидат все още не е получил мнозинство от две трети.

3. Преди да бъде докосната от ръката на Микеландело…

… тя е била украсена със синьо нощно небе със златни звезди, рисувани от умбрийския художник Пиеро Матео д’Амелия.

10 интересни факта около Сикстинската капела

4. Още за избора на папа

Има малка странична стая с прякор „Стаята на сълзите“. Това е мястото, където избраният кандидат отива след победа от изборите, за да облекчи емоциите си от кардиналния избор.

5. Магията на „Сътворението на Адам“

В този шедьовър, рисуван в периода 1508-1512 г., Микеланджело пресъздава библейския разказ за сътворението от книга Битие на първия човек Адам. В него Бог е изобразен като по-възрастен човек със сива коса – този образ е първото вдъхновение за лика му в предстоящите християнски картини.


6. Площ

Площта на тавана на Сикстинската капела е около 1/6 от футболно игрище – това е около 1115 квадратни метра.

7. Тайна №1

Свещената женственост се крие в центъра на тавана. Плодородието на женското тяло се открива в осем черепа от овен, които са разположени на еднакво разстояние. Черепите наподобяват женски полови органи: матката с яйчниците и маточните тръби. Обожествяването на жената като първоизточник на „нов живот“ произлиза от древните езически и еврейски писания.

10 интересни факта около Сикстинската капела

8. Тайна №2

Еврейската митология, закодирана в стенописите не приключва до тук. Не само Микеланджело иска да внуши, че корените на Църквата са в еврейската митология. Това прави и Ботичели! Темата е паралел между историите за Моисей и тези за Христос като знак за приемственост между Стария и Новия завет. Отдясно Моисей убива египтянина, който е преследвал евреина, и бяга в пустинята (паралел с епизода на Исус, побеждаващ дявола).

Друг символ към еврейската религия е илюстриран в известната Райска градина. Забраненият плод, който змията предава на Ева, е смокиня, както в еврейската традиция, а не ябълката, както в християнската.

9. Тайна №3

Жълъдите са един от повтарящите се мотиви в сакралната сграда. Препратката е към Папа Сикст IV, който е финансирал проекта. Като знак на благодарност, той решава дискретно да постави по умел начин свързващ елемент. Фамилното име на папата е Ровере. На италиански „rovere” означава „скален дъб“ или т.н. „горун“.

10. Дрескод

Подходящото облекло (дори задължително), когато посещавате параклиса, е с покрити рамене и крака под коляното. В противен случай може да ви бъде отказано влизането. Тези правила често важат и за ресторантите и кафенетата. Голотата не е предпочитана в Италия. Разбира се, лятото там е горещо, но ако се чудите кое е коректно и кое – не, разгледайте профили на италиански блогъри.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *