Извиняваме се на тези, които вече прекрачиха прага на 30-те без нашите съвети, но на пишещата ѝ трябваше повече от половин година, за да осъзнае, че също е в този отбор. Все пак, нищо не е изгубено, най-хубавото тепърва предстои, а вие продължете да четете.

Та, махането на двойката от свещичките за тортата си е голям момент. Отдавна сте забравили за училището, имате семейство или вероятно се изкачвате по кариерната стълбица. (За пишещата тази статия е само първото.) 20-те години хвърчат толкова бързо, както изчезват наредените шотове по баровете на дискотеките… И ако искате 30-те да не са същите, ви предлагаме 10 неща, които трябва да направите.

1. Овладейте финансите си

Осигуровки, инвестиции, спестявания – тези въпроси може да не ви се струват особено вълнуващи, но трябва да се погрижите за финансите си, ако планирате да се насладите на спокойни старини. Няма нужда да се превръщате в експерт, но няколко часа четене и консултации с финансов съветник, могат да се окажат сред най-добрите ходове, които сте предприемали.


2. Посетете нови места

Можете да пътувате на всяка възраст, но повечето хора разполагат с много време и енергия за посещаване на нови места в 20-те си години, отколкото в 30-те. Не е задължително да е скъпо – може да не сте в състояние да обиколите света, но България и съседните ѝ страни предлагат толкова преживявания. Евтини самолетни билети, алтернативни начини на престой… да продължавам ли с идеите?


3. Променете гардероба си

С наближаването на 30-те най-вероятно сте осъзнали, че е по-добре да си купите едно хубаво нещо, отколкото много боклуци. Всяка дреха в гардероба ви трябва да е внимателно подбрана, да бъде хубава и удобна. Навлизате в нов етап от живота си и трябва да се отървете от тийнейджърските облекла.

4. Отървете се от фалшивите приятели и лошите партньори

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Вече не е нужно да посрещате всеки в живота ви с отворени обятия. И никога не е било. Ваше право е да отсявате хората, които искат да са около вас. Доверете се на интуицията си. Ако някой изглежда твърде добър, за да е истина, или непрекъснато ви дърпа към дъното, просто му кажете „чао“.

5. Научете се да готвите някои ключови ястия

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Трябва да се замислите за здравето си. В 20-те може да сте прекалявали с вредната храна и алкохола, но тялото ви ще усети ефектите от тези вредни навици, когато ги прехвърлите. Сдобийте се с някои кулинарни умения и научете няколко рецепти, които ще ви позволят да се храните вкъщи. Така ще изненадате семейството и близките си, а и вашия организъм.

6. Открийте идеалния си режим на хранене и пасващите ви тренировки

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Освен режима ви на хранене, трябва да откриете и упражненията, които ще са най-подходящи за вас. Не е нужно да се превръщате във фитнес маниак, за да се чувствате добре. Катерене, йога, канго… Сега има такова голямо разнообразие на различни активности, че всеки ден може да пробвате нещо ново. Не забравяйте да включвате силови тренировки и такива за издръжливост, освен кардио.


7. Поискайте повишение или повече отговорности на работното място

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Ако сте амбициозни, не спирайте да търсите нови възможности в работата си. От вас зависи да преследвате целите си. Имайте вяра в уменията си и трудовата си етика. Не се притеснявайте да попитате шефа си за увеличение на заплатата, курсове за повишаване на квалификацията или и двете. Ако го направите преди да станете на 30, това ще ви служи много добре и занапред.

8. Изумявайте себе си

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Задайте си голяма цел и я изпълнете. Независимо дали има маратон, конкурс за разказ или рисунка, обучение за пилот на самолет, да правите нещо удивително ще укрепи самочувствието ви и ще ви даде крила.

9. Престанете да търсите одобрението на другите

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Да пораснете, значи да се научите да стоите на собствените си два крака. Допитвайте се до близки и приятели, но разчитайте предимно на собствената си преценка. Не винаги вашият избор ще е правилният, но какво от това? Извлечете най-доброто от грешките си и се научете да си прощавате, когато не взимате правилни решения.

10. Опознайте детството си

10 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Ако сте имали тежко детство или юношество, можете все още да носите психологическите рани от това. А на тях им трябва време да се излекуват. За да продължите напред като стабилен възрастен, трябва да се изправите пред случките си в миналото и да освободите всеки остатъчен гняв и негодувание. Ако не можете да се справите сами, трябва да се обърнете към терапевт, който да ви помогне.

Навлизането в 30-те години не е страшно – това е следващата фаза от живота ви. Преразгледайте уроците, които сте научили като по-млади и скочете в този следващ етап смело, уверено и безкомпромисно. Повтарям се, но най-доброто предстои.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *