Мистерия, история, необичайни изживявания и абсолютно зашеметяващи места примамват мнозина туристи на Балканския полуостров, без значение дали е пролет, лято, есен или зима.

Тази част от Европа предлага безкрайно много възможности за разходка из легендарните замъци, белите плажове, боядисаните манастири, черноморските и адриатическите курорти и дори често изненадващата вековна винена култура.

Дълбоките зелени гори и разнообразната, понякога тежка история, дават богат избор от възможности за всеки пътешественик. Местата са много, но ще отделим 10 от най-добрите, които заслужават да бъдат посетени възможно най-скоро.


1. Езерото Блед
Словения

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Дълбоко синьо езеро в Алпите с живописна църква на остров в средата. Този словенски скъпоценен камък се превърна в една от основните забележителности на страната. Можете да наемете лодка, за да стигнете до острова, където е много вероятно да видите сватба.

Според традицията късметът на младоженеца е да носи булката нагоре по стълбите, да ударят църковната камбана и след това да си пожелаят нещо вътре в църквата.

2. Сплит
Хърватия

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Този град е перфектната комбинация от естествена и изкуствена красота. През 305 г. римският император Диоклециан го е избрал за свой дом за пенсиониране, изграждайки дворец, който сега е просто част от пейзажа на историческия център на града.

Възможностите за разглеждане на забележителности са разнообразни и много красиви. Можете да се разходите по брега, да се изкачите до един от съседните хълмове, за да видите града или просто да се отпуснете на плажа.

3. Мостар
Босна и Херцеговина

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Старият мост в Мостар е един от многото (макар и реконструирани) останки от дългия османски период. Той обхваща река Неретва и е чудесно архитектурно чудо, което османците са построили през 1558 г.

Сериозни щети мостът понася по време на босненската война през 90-те години на миналия век. След нея много държави са помогнали със собствени средства за възстановяване на моста и околностите му. Целият град сега е една от основните културни забележителности на Босна и Херцеговина.


4. Замъкът Пелеш
Румъния

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Построен от румънските монарси през 70-те години на ХХ век, това е и първият замък, което е напълно електрифициран. Само на кратък път с кола от очарователния румънски град Брашов, това може да бъде едно приятно пътуване. А по преди да стигнете, можете да се отбиете до замъка на Дракула.

5. Национален парк Дурмитор
Черна гора

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Голяма част от Черна гора е покрита с планини, а Дурмитор е центърът на планинския туризъм в страната, било то за ски или просто да се насладите на гледките. Открояват се многобройни езера по пейзажа, а през есента целият парк грейва от променящите се цветове на листата. Любопитна част от него, която може да се разгледа, е каньонът на река Тара, който е вторият по големина в света след Гранд Каньон в САЩ.

6. Охрид
Северна Македония

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Кристално чистата вода на езерото, крепостта на върха на хълма, очарователните византийски църкви и уличните котки, чайките… каквото и да е, Охрид има специален аромат и със сигурност трябва да ви бъде основна спирка на пътуването през Балканите. Комбинацията от околните планини и ярките цветове на езерото наистина ще ви накарат да се почувствате свързани с природата.

7. Вкаменената сватба
България

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Тази невероятна скална формация се намира в близост до град Кърджали, в Южна България. Двете основни скали изглеждат като булка и младоженец, а много други (гостите на сватбата) ги обграждат. Най-доброто време да ги видите е малко преди залеза на слънцето, когато стават розови.

Местна легенда разказва историята на млада двойка, чиято любов не била одобрена от родителите им. Когато младите поискали да се оженят, те били проклети да се превърнат в камъни. Самите родители обаче също се превърнали в камъни.


8. Суботица
Сърбия

10 топ дестинации на Балканския полуостров

В Суботица няма преобладаваща етническа група. Населението на града е съставено от унгарци, сърби, хървати и няколко други. Намира се в автономната област Войводина в Сърбия. Суботица е роден град на американския актьор с унгарски корени Бела Лугоши, добил световна слава с ролята си на граф Дракула в едноименния филм от 1931 година.

Градът има дълга и сложна история по времето на много империи, а забележителната модерна архитектура идва от австро-унгарския му период.

9. Високи Дечани
Косово

10 топ дестинации на Балканския полуостров

В двора на този сръбски православен манастир в Косово има голяма църква, която си заслужава да бъде посетена. Основната причина за включването му в списъка на ЮНЕСКО са фреските, които украсяват вътрешността на църквата. Те съставляват най-голямата оцеляла колекция от сръбско средновековно изкуство и изобразяват сцени от Библията, благородни семейства и множество други православни светци.

В манастира Високи Дечани почиват мощите на крал Стефан Урош III Дечански, което прави мястото център за поклонение.
Стефан Урош III Дечански е син на крал Стефан II Милутин и на българската принцеса Анна, дъщеря на българския цар Георги I Тертер.

10. Аргирокастро
Албания

10 топ дестинации на Балканския полуостров

Известен като „Градът на камъка“, Аргирокастро в Южна Албания е включен в списъка на ЮНЕСКО заради къщите в османски стил, които можете да намерите в целия град. Името на града
на гръцки означава „Сребърна крепост“. Аргирокастро е малък град, с население около 20 000 жители, повечето от които са гърци. Въпреки че районът е обитаван от бронзовата епоха, голяма часто от сградите са от XVII и XVIII век.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.