Есента е невероятен сезон, който носи много красота и уют в себе си… С лека тъга сме изпратили лятото, но пък с нетърпение ще чакаме следващото.

Сега е време да се насладим на останалите топли и меки дни и да отскочим до някои красиви и спокойни места.

Без да губя повече редове в поетично интро, директно ви представям 10 красиви места, които са подходящи точно за този сезон.


1. Мелник

Мелник е най-малкият град в България. Той се намира в Благоевградска област. Обявен е за град-музей, заради запазената си възрожденска култура. Градът и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Уют и топлина ще ви посрещнат в този град-джудже – ще можете да посетите градския музей, паметника на Яне Сандански, да разгледате интересната архитектура на населеното място и разбира се, да опитате от прочутото мелнишко вино. Мелнишките пирамиди, екопътеките и историята са също част от нещата, към които няма как да останете безразлични.

2. Тракийски храмов комплекс „Старосел“

Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Той е най-големият царски комплекс с мавзолей, открит досега. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на около 40 км от Пловдив.

Цялата могила е оградена със стена от обработени гранитни блокове. Дължината ѝ е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра. Стената се нарича „крепида“ и очертава кръг, който според тракийските религиозни вярвания символизира Слънцето. В храма са се изпълнявали религиозни церемонии, свързани с култа към Великата богиня-майка, нейния син Слънцето и Орфей.

3. Копривщица

Отново едно много уютно градче, перфектно място за отдих и разходка. Историята тук извира отвсякъде, като сградите са реновирани, така че хем да ни връщат в миналото, хем да ни е модерно и да радва окото. За престои в Копривщица препоръчвам поне два дни – защото местата за посещение, къщите-музеи и интересните „мегданчета“ по улиците според мен трябва да се разгледат спокойно и да се усетят без бързане. Така че отделете повече време. Като бонус близки дестинации (които самата аз посетих) предлагам – Карлово (музей на Васил Левски), Калофер (музей на Христо Ботев), Сопот (музей на Иван Вазов).


4. Връх Мусала

Звучи авантюристично, но наистина е уникално преживяване. Връх Мусала е най-високият връх в България и на Балканите. Отделете си поне един ден, не се плашете от височината и го изкачете – при „покоряването“ на този връх поне няколко дни след това ще се чувствате заредени и удовлетворени.

За някои хора, особено тези, които нямат висока физическа активност в ежедневието си, това си е истинско постижение. Красотата, която ще видите там, езерата и раздвижването наистина ще оставят хубав спомен в съзнанието ви.

5. Свещарската гробница

Свещарската гробница се намира в Североизточна България – област Разград, Община Исперих. Тя също е обект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е сред Стоте национални туристически обекта. Разкрита е през 1982 г. при разкопаването на високата Гинина могила край селото.

Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр.н.е. Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Място, което ще ви накара да се замислите и усетите красивата архитектура на миналото и как хората са творили, дори без да имат днешните удобства.

6. Екопътека „Златна Панега“

Може би сте виждали снимки на вашите познати по тази пътека. Изключително красива и достъпна с необичаен синьо-зелен цвят, който радва окото и изпълва душата с красота. Близо до Луковит екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, които също така ще ви допадне и с вероятност да стане любимо ваше място. Близо до екопътеката е и така известната пещера „Проходна“, така че ако сте планирали ходене дотам, не пропускайте възможността да съчетаете и двете места.

7. Райското пръскало

Този водопад е участвал в много български филми и клипове на песни. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в централната част на Стара планина, в подножието на връх Ботев и близо до Калофер. Този величествен водопад принадлежи към територията на природния резерват Джендема. Водите на райското пръскало идват от снежните преспи на връх Ботев, а пръските на водопада, падащи от невероятната височина от 124,5 метра, създават чувство на неописуема красота и удивление.


8. Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната височина на пирамидите е между 7 и 10 метра, а някои от тях достигат до 12 метра.

Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. През 1964 г. те са обявени за природна забележителност.

Легендата за пирамидите разказва, че преди много години на мястото им се издигала равнина. Двама влюбени младежи решили да вдигнат сватба там, но майката на булката не била съгласна. Като разбрала, че все пак сватбата ще се състои, тя отишла в гората и забила кол, като проклела момента на сватбата, в който влюбените се целунат, всички да се превърнат в камъни. Така се появили тези чудни скални пирамиди.

9. Мадарски конник

Ако не сте посещавали Мадарския конник досега, задължително го направете точно в този сезон. Тази забележителност е обградена от природа, която е наистина красива през есенния период. Мадарският конник е открит за съвременната наука и описан за първи път през 1872 г. от Феликс Каниц.

Този исторически паметник представлява скален релеф (барелеф), изсечен през VІІІ в. сл. Хр. върху отвесна скала на височина от 23 м. Стръмни стъпала вляво от него водят до Мадарското плато. Размерите на изображението са 2,6 м във височина и 3,1 м ширина в основата. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Място, което има неговата енергия и история, със сигурност ще ви впечатлят приятно.

10. Шуменско плато, Паметник 1300 години България и Шуменска крепост

Три места, които съчетават в себе си природа, история и уют. Природните дадености на парка и непосредствената близост до града, както и изградената пътно-алейна мрежа правят парка предпочитано място за отдих, спорт и туризъм.

Паметникът е изграден от основно бетонно тяло и месингови платна, оформящи пластиките. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра. Той е място, на което човек няма как да не почувства уникалната енергия.

Изберете изкачването на паметника пеша – по 1300 стъпала, така ще успеете да направите една прекрасна разходка, която освен история ще ви покаже и страхотна панорамна гледка към град Шумен.

Историко-археологическият резерват „Шуменска крепост“ е сред Стоте национални туристически обекта. Работи целогодишно. Към него функционира и музей. Крепостта е сред най-добре проучените археологически паметници в България.

Ще се радвам да съм ви заредила с идеи за нови места, които да посетите през този уникален сезон. Пожелавам ви тези места да ви донесат нужното спокойствие и радост.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.