Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е трета по размери и четвърта по маса в Слънчевата система.

Въпреки че е видима с невъоръжено око, подобно на петте класически планети, Уран не е наблюдавана от древните астрономи заради мъжделивостта около нея. Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781, с което разширява границите на познатата Слънчева система за първи път в модерната история.

Уран носи името на бога на небето от древногръцката митология, но знаете ли, че първоначално се е казвала по друг начин? Ето още 10 любопитни факта за тази планета.

10. Уран е най-студената планета в Слънчевата система със средни температури от -180 градуса и минимални от -225 градуса.

9. Тя е и една от най-ветровитите. На определени места ветровете на Уран достигат скорост от 900 км/ч. За сравнение най-силните, ураганни ветрове на Земята са със скорост най-много 480 км/ч.

8. Планетата е 63 пъти по-голяма и 15 пъти по-тежка от Земята. Повърхността на Уран също е огромна – 16 пъти по-голяма от тази на Земята, а радиусът – 4 пъти по-голям.

7. Една година на Уран се равнява на 84 земни години или приблизително 30 687 дни на земята. Но денонощието на Уран не е същото като на Земята – то е приблизително 6 часа и 46 минути по-кратко то това на Земята.

6. Уран е единствената планета, кръстена на гръцки бог, а не на римски. Когато през 1781 година планетата е открита от астронома Уилям Хершел, той я нарича Георгиус Сидус (Георгиевата звезда) в чест на своя покровител крал Джордж III, тогавашния монарх на Великобритания. Името обаче не е възприето и в крайна сметка планетата е кръстена на древногръцкия бог на небето.


5. Уран има 27 луни и всички те са кръстени на герои на британските поети Уилям Шекспир и Александър Поуп. Най-голямата луна се казва Титания – на царицата на феите от шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“. Титания е осмата най-голяма луна в нашата слънчева система.

4. Структурата на планетата е съставена от три слоя: скалистото ядро, мантията от вода, амоняк и метан, и атмосферата, която се състои главно от водород и хелий.

3. Разстоянието между планетите в Слънчевата система винаги е различно, тъй като те са в постоянно движение, но когато Уран е най-близо до Земята, разстоянието между тях е 2,6 милиарда километра. Това означава, че пътуването на космически кораб от Земята до Уран ще отнеме около 10 години.

2. Като се има предвид огромното разстояние между нашата планета и Уран, не е голяма изненада, че в историята на човечеството само веднъж космически кораб е приближавал планетата. През 1986 г. космическата сонда „Вояджър 2“ е прелетя на около 81 500 километра разстояние от нея.

1. Уран се върти в различна посока от тази, в които се въртят останалите планети от Слънчевата система. Всяка друга планета, включително Земята, се върти от запад на изток, докато Уран е толкова наклонен, че на практика се върти върху страната си. Единствената друга подобна планета е Венера, която се върти от изток на запад. Защо това е така, учените не могат да обяснят и до днес.

Снимки: NASAКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *