Албания е известна на туристите с красивите си плажове и внушителната са природа. Шкипърия, както е албанското име на държавата, е с площ само 28 748 кв. км, но има излаз на две морета – Адриатическо и Йонийско.

Кой е най-високият връх в страната? Къде се намира най-големият амфитеатър на Балканите? Как се казва днес албанският Белград? Представяме ви 10 кратки факта за Албания – страна с древна история и любопитно настояще.

1. Майка Тереза е единствената албанка, която има Нобелова награда.

2. Най-високата точка в страната е връх Голем Кораб (Maja e Korabit), който е на границата с Република Северна Македония.

10 интересни факта за Албания

3. Kolonat е веригата за бързо хранене в Албания. Логото на тази местна верига доскоро беше подобно на това на Макдоналдс.

4. На името на националния герой Георги Кастриоти Скендербег е именуван националният площад на Тирана.

5. Включеният в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО Белград е преименуван по-късно на Берат.


6. Белвица е името на най-редкия вид пъстърва, който може да се открие във водите на Охридското езеро.

7. Най-големият амфитеатър на Балканския полуостров се намира в най-древния град в Албания – Дуръс (някога Драч).

8. През VI в. пр.Хр е построен древният град Бутринт в Южна Албания. Днес той е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

10 интересни факта за Албания

9. В Албания има между 170 000 и 750 000 бункера, които са построени по време на управлението на комунистическия диктатор Енвер Ходжа.

10. Шкодренското езеро, което се намира се на границата на Черна гора и Албания, е най-голямото езеро на Балканския полуостров.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *