За жените може да се говори много и в повечето случаи, все хубави неща. Доста често те играят ролята на движещата сила във връзката, в семейството, а оказва се и в световната история. Примери от миналото колкото щеш, но тази класация ще е малко по-различна.

Тук ще ви покажем съвременни дами, които оформят световното бъдеще, които променят общественото мнение, борят се с наложените стереотипи и заслужават признание за усилията си.

За някои от тях със сигурност ще чуете за първи път днес, но сме сигурни, че имената им ще останат в историята и бъдещите поколения ще има за какво да им бъдат благодарни.


1. Сабрина Пастерски

Тя е само на 26 години, но вече се е сдобила с прозвището “новият Айнщайн”. Освен това, е най-известният учен физик в САЩ и е сред 30-те най-перспективни американци под 30-годишна възраст. Привлича вниманието на научната общност, когато е само на 14 години и успява съвсем сама да сглоби свой собствен самолет. Заснема целия процес и го качва в YouTube.

Две години по-късно сама пилотира летателната си машина и се превръща в най-младият човек, пилотирал свой самолет. След самолетите, Сабрина се насочва към физиката, като с особено внимание изучава черните дупки и квантовата гравитация. Нейните проучвания може да променят из основи знанията ни за Вселената.

2. Малала Юсафзаи

Малала е 23-годишна изключителна дама от Пакистан, която е положила доста усилия, за да направи света по-добро място. Бившият пакистански премиер Шахид Хакан Абаси я определя като “най-видният гражданин на страната”. Тя се бори за правата на човека и защитава достъпа до образование на жените.

Номинирана е два пъти за Нобелова награда и през 2014 година стана нейният най-млад носител. Талибанските групировки, чийто идеологически опонент се оказва това момиче, организират покушение срещу нея и тя получава смъртоносен изстрел в главата. Но оцелява и продължава борбата си.

3. Джейн Гудол

Джейн Гудол с право може да бъде определена като една от най-великите жени в съвременната история. Тя се бори за правата на животните и всячески се опитва да промени нагласата на хората към тях.

Когато е на 26 години открива, че шимпанзетата правят и използват инструменти. Това разтърсва основите на съвременната наука, революционизира света на приматологията и променя в основи връзката между човеците и останалото животинско царство.


4. Мелинда Гейтс

“Форбс” определя Мелинда като най-могъщата жена във филантропията. Тя е съосновател на частната благотворителна фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, която притежава фонд от над 40 милиарда долара. Мелинда определя посоката и приоритетите на най-голямата благотворителна инициатива в света.

Също така е съосновател на “Pivotal Ventures” – инвестиционна компания, целяща да подпомага социалния напредък на жените и семействата в САЩ. Тя не е просто американска бизнесдама и филантроп, а върл защитник на жените и момичетата по целия свят. През 2016 година започва да се бори срещу липсата на жени в областта на технологиите.

5. Аун Сан Су Чи

Аун не се отказва да се бори срещу насилието въпреки всичко, през което преминава. Заради критичното си и откровено мнение към управляващите, тя прекарва 15 години под домашен арест. Това не пречи да бъде удостоена с наградата за свобода на мисълта “Сахаров” през 1990 година и с Нобелова награда за мир през 1991 година.

Успява да ги получи физически едва през 2013 година. Оказва огромно влияние върху историята на родината ѝ – Мианмар. През 2015 година партията ѝ печели изборите и Аун става неформален лидер в страната. Но след кризата в Рахин и смъртта на над 6700 души от мюсолманското малцинство “рохингия”, тя губи голяма част от международната си подкрепа.

В началото на февруари тази година, военните в страната извършват преврат и арестуват Аун Сан Су Чи. Въпреки всичко, силната дама запазва позициите в страната си, а местните я определят като символ на демокрацията.

6. Елън Очоа

Тя е изобретател, изследовател, бивш астронавт на НАСА и истински герой. Има зад гърба си четири космически полета и е прекарала над 1000 часа в междупланетното пространство. Първият ѝ полет е през 1993 година на совалката “Дискавъри” и я прави първата латиноамериканка в Космоса.

Преддокторантската ѝ работа на Станфордския университет по електротехника води до разработването на оптична система, предназначена да открие несъвършенства в повтарящите се модели. Изобретението е патентовано през 1987 годна и може да се използва за контрол на качеството при производството на различни сложни части. По-късно д-р Очоа патентова оптична система, която може да се използва за роботизирано производство на стоки или в роботизирани системи за водене.

7. Маргарет Хамилтън

Всички знаем за кацането на Луната и имената на мъжете, осъществили го. Но всичко се случва благодарение на една жена, чието име е известно на малцина – Маргарет Хамилтън. Тя е главният инженер на НАСА и създава софтуер, който помага на астронавтите да се приземят безопасно на Луната.

Създавайки го, тя разработва алгоритъм, който позволява на програмата да забележи претоварване и да докладва за него. На снимката стои до ръчно написания от нея код. Години по-късно Маргарет напуска НАСА, създавайки собствена компания – “Hamilton Technologies” и въвежда термина “софтуерно инженерство”.


8. Франсоаз Баре-Синуси

Тя е френски вирусолог, активист в борбата срещу разпространението на СПИН и застъпник за хората по света, които нямат свободен достъп до антиретровирусни лекарства. През 1982 година тя помага на свой колега в изучаването на нова епидемия, разпространяваща се сред хомосексуални мъже. За изключително кратко време Франсоаз и екипът ѝ успяват да открият “Човешкия имунодефицитен вирус”, по-известен като ХИВ. Благодарение на това, става възможно болестта да се открива чрез кръвни тестове, а по-късно се разработват и лекарствата за пациентите със СПИН.

През 2008 година, заедно с Люк Монтание, тя става носител на Нобелова награда за физиология или медицина. През 1988 година, Франсоаз и нейни колеги създават Международно общество за борба със СПИН.

9. Юсра Мардини

Юсра е само на 23 години, но историята ѝ смайва света. Тя е родена в Сирия и когато войната достига до родния ѝ дом, решава да избяга в Гърция заедно със сестра си и група мигранти. От Дамаск стигат до Йордания, а оттам – до Измир, където решават да пътуват по море до остров Лесбос. Препълнената лодка изведнъж започва да потъва, а това че Юсра и сестра ѝ са плувкини и са на нея, се оказва съдбоносно.

Двете скачат във водата и часове наред теглят лодката с останалите пътници. Юсра става още по-известна, взимайки участие в Олимпийските игри в Рио през 2016 година, като част от отбора на бежанците. През 2017 година е избрана за специална пратеничка на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

10. Даниел Фонг

През 2011 година “Форбс” определя тази силна дама като “Човекът, който може да спаси света”. Когато е само на 22, тя и нейни приятели основават компанията “LightSail Energy”. Според тях, бъдещето на съхраняването на енергия се крие в сгъстения въздух. Тази идея привлича не само вниманието, но и инвестициите на едни от най-влиятелните хора, сред които съоснователят на “PayPal” Питър Тийл и Бил Гейтс.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.