Ако трябва да опишем Алберт Айнщайн с две думи, те са “необичаен гений”. Умът му бил блокиран за дребнотемията и терзанията на обикновените хора, но за науката бил неизчерпаем извор. Той е сред основателите на модерната физика, създал е Теорията на относителността.

Носител на Нобелова награда, избран за “Личност на второто хилядолетие” и в същото време толкова странен и неразбран човек. Всичко това е Алберт Айнщайн – необичайният гений. Прочетете 10 любопитни факта за учения.

1. Раждането

Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия, на 14 март 1879 година. Не бил красиво бебе. Задната част на главата му е била толкова голяма, че семейството му се разтревожило, да не би да има някакво заболяване. Но в рамките на първите няколко седмици формата на главата му станала нормална.

Баща му е съдружник в магазин за дюшеци, а майка му Паулине е дъщеря на заможен търговец на зърно. През 1880 година семейството се премества в Мюнхен, където Херман Айнщайн основава с брат си Якоб предприятие за производство на постояннотокови електрически уреди. Семейството на Алберт Айнщайн е еврейско, но нерелигиозно.

10 любопитни факта за Алберт Айнщайн

2. Детството

Айнщайн е считан за проблемно дете със забавени възможности за учене. Някои твърдят дори, че той не е проговорил до четири-годишна възраст. Той говори бавно и с такава неувереност, че родителите му са убедени, че е бавноразвиващ. Най-накрая, една вечер на масата, той нарушава тишината си, за да каже: Супата е прекалено гореща.”

Благодарни и успокоени, родителите му задават въпроса защо не е продумвал нито дума преди това. Алберт отговаря: “Защото до този момент всичко беше по реда си.” Доктори дори измислили спорен термин – “синдром на Айнщайн”, за да опишат състоянието на изключително умни хора, чиято реч се забавя.

3. Странностите

Той обичал да ходи бос и не харесвал чорапи. Бил изключително разсеян. Много трудно помнел рождени дати, включително тези на своите любовници и членовете на семейството му. Почетен член на Монреалския клуб на пушачите на лула, Айнщайн често казвал “Пушенето на лула спомага за спокойно и обективно преценяване на делата на човечеството.” Веднъж паднал през борда по време на разходка с корабче, но не изпуснал лулата си във водата.


4. Музиката

Айнщайн започнал уроци по свирене на цигулка още като дете и продължава да свири години наред. До момента, в който лявата му ръка вече не може да се движи достатъчно бързо и прецизно. Свири превъзходно. Никога не тръгва на път без своята “Лине”, както нежно я нарича. Използвал всяка възможност, за да свири с други хора.

Съвсем импровизирано прави трио с двама пътници на борда на парахода “Германия” през март 1931 на връщане от Принстън, САЩ, където е бил гостуващ професор. Участвал в благотворителни концерти и използва музиката за отпускане през целия си живот. Любимите му композитори били Моцарт и Бах.

10 любопитни факта за Алберт Айнщайн

5. Първият брак

Жени се за своя бивша състудентка Милева Марич. Марич била на 23 години, а той на 17. Една година преди да сключат брак, Марич родила извънбрачно дъщеря на име Лизерл. Айнщайн никога не говори за детето и биографите дори не са били осведомени за съществуването ѝ, докато не попадат на лични документи през осемдесетте. Съдбата на дъщеря му остава загадка и до днес.

Някои учени смятат, че Лизерл умира от скарлатина през 1903 година, а според други тя е дадена за осиновяване в Сърбия. През 1904 година се ражда синът им Ханс Алберт. Вторият им син – Едуард, е роден през 1910 година. Страдал от шизофрения и завършва живота си в психиатрична клиника. Бракът между Алберт и Милева завършва с развод по взаимно съгласие през 1919 година.

6. Вторият брак

Втората съпруга на Айнщайн – Елза Айнщайн, всъщност е братовчедка на знаменития учен. Двамата са влюбени един в друг още от детството. По-късно обаче пътищата им се разделят, за да се съберат години по-късно, когато и двамата вече имат по един брак и няколко деца.

След като любовта между Алберт и Елза отново пламва, Айнщайн веднага се развежда със съпругата си и минава под венчилото с братовчедка си, с която живее до смъртта си. Айнщайн дори се съгласил да осинови двете деца на Елза от предишния ѝ брак.

10 любопитни факта за Алберт Айнщайн

7. Снимката

Една от най-известните снимки на 20-ти век е тази на известния физик. Заснета на 14 март 1951 година в Принстънския университет, докато геният празнува 72-ия си рожден ден. В края на партито той бил доста уморен. Приготвяйки се да се прибере вкъщи, Алберт бил неприятно изненадан от поредния фотограф.

В момента, в който се качил на задната седалка на колата, един фотожурналист го помолил за снимка. Айнщайн се обърнал и само изплезил език, а фотографът Артър Сас направил снимката, която става световноизвестна. Физикът толкова харесал снимката, че Сас му извадил цели девет копия. Говори се, че някои от тях Айнщайн използвал като пощенски картички.


8. Предложението

Малко след смъртта на президента Вайцман през ноември 1952 година, Айнщайн бил поканен да наследи неговия пост като втори президент на Израел. Той обаче отказал, позовавайки се на старостта си и на “вродената липса на опит в общуването с много хора”.

10 любопитни факта за Алберт Айнщайн

9. Мистерията на немския език

Последните думи на Айнщайн били на немски. Когато бил в болничната стая, той казал нещо на сестрата, която не разбирала немски. И така: никой не знае какво точно ѝ е казал.

10. Смъртта

Айнщайн умира на 18 април 1955 от аневризма. Той е поискал тялото му да бъде кремирано, но патологът Томас Харви от Принстън изважда мозъка му с надеждата да се разбере тайната на неговия гений. След като получават съгласието на сина му, са проведени изследвания, но повечето не показват нищо особено.

Докато през 1999 година канадски учени публикуват изследване, че Айнщайн е притежавал необичайни гънки на париеталния лоб, които обясняват математическите и пространствени способности на гения.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *