Без значение дали избягвате пътуването със самолет поради аерофобия или икономически причини, най-евтината и комфортна алтернатива винаги остава автобусният транспорт.

Пътувате на гости при баба си в съседното селце или сте се устремили към европейска столица за интервю… няма значение, щом събитието е важно за вас.

Въпросът е, че мнозина от нас винаги изживяват доста травматично часовете и разстоянието до крайната цел на пътуването. Тук сме събрали 10 ефективни и практични препоръки, които всеки от вас може да използва, за да направи по-поносимо пътуването с автобус.


1. Проверка за наличие на работещ климатик

Предполагам за всеки от вас разделителната линия на раздора по отношение на приятното пътуване става сериозна, включим ли в уравнението въпроса за температурата в автобуса. Топло, задушно, студено, коварно течение. Това са само част от червените лампички, предвестник на дискомфорт, който изпитват събрани на едно място непознати хора.

Потърсете информация за изправността на климатичната инсталация и навиците на екипажа/шофьорите в съответният период на годината. Няма нищо лошо да знаете предварително какво ви очаква, особено по чувствителна за вас тема.

2. Избор на място

Доста от пасажерите изпитват потребност да бъдат на първите места в автобуса. Усещането за гадене и персистираща тревожност е породена предимно от липсата на контрол над ситуация, в която друг взема решения. При възможност предварително изисквайте седалка, която е по-напред, още при закупуване на билета/осъществяване на резервация. Същото важи за пътници, които поради редица причини (наднормено тегло, емоционален дискомфорт и т.н) предпочитат да се позиционират до прозореца или обратно – до пътеката.

10 практични съвети при пътуване с автобус

3. Нещо, което да разсейва вниманието – игра, Рубик, музика, книга

Понякога времетраенето на пътуването може да отнеме часове, та дори дни и нощи. Вместо да се фокусирате върху досадните мигове на разсъждение и афект, по-добре сугестирайте мислите си в полезно занимание. Вземе настолна игра, послушайте любим изпълнител, припомнете си предизвикателството да вършите нещо креативно с ръцете си – кубчето Рубик или плетене дори.


4. Комуникирайте с околните

Поставени в условията на рестрикция за двигателна активност, повечето хора се самовглъбяват и афектират. А това е най-лесният начин, във временното ограничение, бариерите на фрустрация и възникващи конфликти с други пътници да бъдат занижени. Винаги ще има личности, които предпочитат да останат сами и да не бъдат обезпокоявани, но също така шансът да откриете някой със сходни интереси е огромен. Запознайте се с другите братя по атлас. Сами ще се уверите, че километрите ще отлитат по-бързо, ако намерите интересна и забавна компания.

5. Не забравяйте слушалки или тапи за уши

В наши дни говоренето по мобилен телефон е придобила обсесивно състояние. В случай, че попаднете в близост до пътуващ, който не спира да бърбори с часове, просто направете нещо. Нямото цупене само ще ви натовари допълнително.

Можете най-учтиво да помолите силата на разговора да бъде снижена с няколко октави. За съжаление обаче понякога хората приемат доста крайно подобно предложение и предпочитат да демонстрират докрай способностите си да говорят, навлизайки във всевъзможни небивалици. Ето защо използвайте вариант Б – слушалки или тапи за уши, които ще ви помогнат да неутрализирате вредния шум.

6. Движете се по време на почивката

В мига, в който автобусът спре за почивка, пътниците се делят на два вида. Пушачи, които бързат с координирани движение да запалят и издишат блажено, и тичащи (буквално) към WC. Не пречи след като извършите нужния си ритуал да обърнете внимание и на физическия комфорт на тялото си. Не сядайте за още 20 минути, щом сте стояли залепени за седалката предходните 3 часа. Движете се, разтъркайте коленете си и повдигнете рамене, длани и крайници. Помогнете сами за оросяването на кръвта в тялото ви, защото така ще се почувствате по-облекчени.

7. Винаги носете снимка на мястото, на което отивате

Понякога пътуването ни е съпроводено със задръствания или ремонти, блокиращи движенето. За да си спестите вредните емоции, потенциални пререкания или моменти на апатия, припомнете си колко хубави моменти предстоят. Вие сте герой, който преодолява препятствия и несгоди… А те винаги ще бъдат нищожна цена в името на крайната цел. Няма нищо по-приятно, ако визуализирате бленувания момент още преди да сте го достигнали.


8. Подсигурете си медикаменти, които познавате и ще ви отпуснат

Вие сте отговорни към собственото здраве. Затова познавате най-добре организма си. Ако ще се чувствате по-добре с няколко медикамента на билкова основа или дори мисълта, че сте в близост до аптечна чантичка с пособия от първа необходимост, ще ви успокои, не се замисляйте да вземете нужното. Можем само да се надяваме, че няма да ви потрябват, но винаги е добре да имаш лек за ухапване от насекомо или хапче за температура.

10 практични съвети при пътуване с автобус

9. Облечете се удобно

Вместо да проклинате мига, в който се навлякохте с най-дебелия вълнен пуловер, а навън е 27 градуса, по-добре предвидливо пригответе нещо леко като материя плюс връхна дреха, която да наметнете в критичен момент. В леснодостъпен джоб или малка чанта предвидете място за документи, пари, ключове и други важни приспособления, които винаги да ви бъдат под ръка.

10. Вземете си възглавничка за спане

За единици това може да изглежда прищявка, но ако наистина ви предстои дълго пътуване, пълноценният сън изглежда благодат. Наред със слушалките, изолиращи досадни звуци, възглавничката ще ви даде комфорт на тялото.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.