Във времена, в които женската еманципация се развива с бързи темпове, а феминистките движения са по-скоро история (тъй като в по-голямата част от света, жените са получили така желаното равенство) е хубаво да се върнем назад и да отдадем заслуженото на “виновниците” за това да не забравяме жените, борили се днес всички ние да приемаме равните си права, за нещо съвсем естествено.

Ще разгледаме едни от най-ярките примери за женската сила, борбеност, могъщество и любов, които историята е съхранила. Ще разкажем за жени – лидери, поставили нови правила в мъжкия свят, жени, които са доказали, че нежният пол е точно толкова способен, колкото силния.

Жените, за които ще говорим, са оставили различен отпечатък в своята епоха, за това не бихме могли да характеризираме по важност, по-скоро ще разгледаме хронологично приноса им.

1. Жана д’Арк

1412-1431 година

За сравнително краткия си живот, Жана д’Арк успява да постигне много победи, лични, национални и исторически. Повежда армия, получава пост на главнокомандващ, сваля обсадата на Орлеан, само за 4 дни, и печели множество битки, преди да падне в плен, а по-късно да бъде обвинена в ерес и изгорена на клада.

Орлеанската Дева, както става известна, оставя наистина голяма диря в историята. Името ѝ се превръща в нарицателно за сила и борбеност у жените, а личността ѝ става доказателство за това как едно младо момиче може да бъде по-силно от множество мъже и да извоюва много повече.

2. Елизабет I

1533-1603 година

Известна като Кралицата Дева, Елизабет I е последният монарх от династията на Тюдорите. Сяда на трона след известни трудности – първо е обявена за незаконнородена, по-късно, по време на царуването на сестра ѝ, по-известна като Кървавата Мери, прекарва няколко години в затвор и домашен арест, докато не се възкачва на престола, след смъртта на сестра си.

Само на 25 годишна възраст, тя вече притежава мъдрост и интуиция, които ѝ помагат в напрегнатата обстановка в страната по това време. През жизнения си път и управлението си, Елизабет така и не се омъжва, но съумява да превърне предложенията за брак, които получава, в политически въпрос на международните отношения с близки страни. Умело води политиката и битките на Англия, разраства територии и влиянието на страната си многократно, а царуването ѝ става известно като „Златният век на Елизабет”. В една от най-известните си речи тя заявява:

„Зная, че имам тяло на слаба и немощна жена, но имам сърце и смелост на крал, и то крал на Англия и все си мисля колко смешен и жалък ще стане Пармският херцог или испанският крал, или който и да е владетел от Европа, ако дръзне да нахлуе през границите на моето кралство, ако се опита да се държи безчестно с мен, аз самата ще грабна оръжието и сама ще си бъда генерал и съдия и ще възнаградя всеки от вас заради неговите добродетели.”


3. Екатерина Велика

1729-1796 година

Императрица на Русия, Екатерина Велика е най-дълго управлявалият владетел на империята, а управлението ѝ е наричано още Златният век.
Наследява съпруга си Петър III, като император регент, което се дължи на прецедента на наследяването на трона от Екатерина I, няколко десетилетия по-рано.

През управлението си води изключително успешна външна политика с Европа и Япония, а с успехът си в Руското-Турската война от 1774 г., тя превръща Русия във водеща сила, разширява териториите си и получава излаз на Черно море в днешна Южна Украйна. Регентството ѝ бележи един от най-успешните моменти в историята на Русия, а тя се превръща в един от най-успешните владетели, доказвайки, че и жените са достатъчно мъдри и способни.

4. Мария Кюри

1867-1934 година

Мария Кюри е полски физик и химик, родом от Варшава, изучава физика и химия в Сорбоната в Париж, където по-късно става и първата жена – преподавател.Тя е и първата жена, носител на Нобелова награда, но освен това е и първият човек, лауреат на две награди в различни научни области – физика и химия.

Приносът ѝ в двете науки е от изключителна важност, като прави едни от най-важните открития при работата с радиоактивни изотопи, а трудовете ѝ са помествани в учебниците и до днес.


5. Хелън Келър

1880-1968 година

Американски писател, активист и лектор, тя е първият сляп и глух човек, получил бакалавърска степен в изкуствата. Губи слуха и зрението си в ранна детска възраст, но по-късно, с помощта на учителката ѝ Ан Съливан, успява да се развие и да се научи да общува, чете и пише.

Завършва институт за слепи, след което и „Радклиф“. Превръща се в един от най-известните автори и оратори, виден социалист, защитник на правата на хората в неравностойно положение, защитник на правата на работниците, бореща се за правото на жените да гласуват. Пише и множество публикации и издава общо 12 книги.

6. Коко Шанел

1883-1971 година

Името ѝ се превръща в една от най-влиятелните марки в модата, а революционните и творения ѝ носят изключителна популярност и я отличават, като един от най-успешните дизайнери за 20-ти век.

Оказва огромно влияние върху женската мода, като взаимства детайли от мъжката, нещо, което е било немислимо до този момент.

Нейни дизайни се превръщат в икони за десетилетия напред, като например прочутото ѝ сако с ръкави от три части, ръчни шевове и метална верига в основата му, костюмът от две части, целящ комфорта на жените, пред актуалните тенденции, както и едно от най-емблематичните творения – Малката черна рокля.

Всичко, до което се докосне, Шанел превръща в моден писък. Благодарение на нея става хит и слънчевият загар, който е бил недопустим и приписван на нисшата класа, преди нейна поява във Вог, след като изгоряла на круиз.

Работата ѝ е изключително вдъхновяваща, а философията ѝ се корени в удобството, преди всичко.

„Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела… Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери.”


7. Амелия Еърхарт

1897-1937 година

Сред първите жени пилоти, Амелия поставя редица рекорди, недостигани от жени или мъже за времето си. Тя е първата жена, прелетяла Атлантическия океан, първият човек, летял сам от Хонолулу до Оукланд, Калифорния. Прави световен рекорд за жените, издигайки самолета си на 14 000 фута, прелита сама над Северна Америка и обратно, планира най-дългия околосветски полет, който така и не успява да завърши, а изчезва безследно и две години по-късно е обявена за мъртва.

Подпомага финансово организацията на жените-авиатори, издава статии и книга и става абсолютен кумир на феминистките движения във времето си.

8. Индира Ганди

1917-1984 година

Една от най-противоречивите фигури в политическата история на Индия, тя е обичана и мразена едновременно, но отвъд противоречията, несъмнено е велика жена, оставила своя белег в историята.
Ганди е първият премиер-жена в Индия и вторият в света. Тя управлява в три последователни мандата, а по-късно печели още един – четвърти, в който бива убита от охраната си.

Тъй като управлението ѝ не е никак леко и обстановката в страната е напрегната, като член на социалистическа партия НТК, тя се коалира с други социалистически и комунистически партии, за да стабилизира властта си.

По време на мандатите си премахва всички родови титли и привилегии, в стремеж към равенство на нацията, национализира банки и петролни компании, въвежда реформи в земеделието, осигурява множество работни места и прехрана за населението.


9. Майка Тереза

1910-1997 година

Родена в Скопие, в католическо семейство, Анета Бояджиу полага първите си монашески обети през 1931г. и приема името Тереза от Лизийо, като се мести в Британска Индия и става учителка в Калкута. По-късно започва самостоятелна мисионерска дейност, основава училище и създава ордена Мисионери на милосърдието, в помощ на бедните.

В него членуват над 4000 монахини, учредяват хосписи, сиропиталища, училища и домове, на много места на Индия, а по-късно и в други части на света. Прави множество дарения и до сетния си дъх не спира с грижите си и помощта към децата, болните и бедните.

Несъмнено тя е една от най-великите жени в съвремието ни, допринесла в световен мащаб за лечението и образованието на хората в неравностойно положение.

Получава множество отличия, сред които и Нобелова награда за мир, а посмъртно е канонизирана и обявена за светица от папа Франциск като Света Тереза от Калкута.

10. Валентина Терешкова

Родена 1937 година

Валентина Терешкова е руски космонавт и първата жена в космоса. Заема изключително важни позиции в комунистическата партия, като депутат във Върховния съвет, а по-късно е председател на комитета на съветските жени.

Бележи исторически подвиг с качването си на борда на „Восток 6“, с което се записва в историята като първата жена, летяла в космоса. Получава редица отличия в кариерата си на космонавт и военното звание генерал-майстор на авиацията.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *