© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSShow More
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
    03.02.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
    02.02.2023
    10-те най-горещи световни хита за юни 2022
    10-те най-любими световни хита за 2022 година
    20.01.2023
    10-те най-горещи БГ хита за септември 2022
    10-те най-любими БГ хита за 2022 година
    19.01.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за август 2022
    10-те най-любими поп-фолк хита за 2022 година
    18.01.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Сподели в:
© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
Последвай ни
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Виолета Шейтанова
Виолета Шейтанова 06.12.2022
Сподели в:
10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Безспорно сред най-популярните идеи за приготвяне на риба за Никулден е рибникът по Никулденски – шаран, изпечен в тесто с плънка от стафиди, орехи, лук.

Класиката за празника – шаранът, може да се приготви също пълнен или просто изпържен. В деня на свети Никола на трапезата трябва да има и постни ястия като варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

И тъй като на този ден се канят роднини, кумове и съседи, празнично и в подкрепа на всички домакини, решихме да събере на едно място някои от вкусните предложения за Никулденската трапеза. Ето 10 оригинални кулинарни идеи за Никулден, с които да избягате от традиционния шаран.

1. Сьомга на тиган с босилеково песто

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Два продукта – сьомга и босилеково песто, които добиват широка популярност у нас през последните години.

За 2 порции са ви необходими:
2 котлета сьомга
2 ч.л. босилеково песто
сол на вкус
черен пипер на вкус

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5-2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

  • Сьомгата се осолява и се поръсва с черен пипер.
  • Пече се на оребрен тиган. След като се изпече от едната страна (около 3-4 минути) се обръща и изпечената страна се намазва с 1 ч.л. босилеково песто.

2. Медена сьомга с пармезанови аспержи

Босилекът не е любима подправка на всеки и затова ето една идея как да приготвите любимата сьомга. За гарнитура сме подбрали аспержи с пармезан.

Необходими продукти за 2 порции:
2 котлета сьомга
1/2 връзка аспержи около 20 броя
5 с.л. пармезан (настърган)
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. зехтин
1/3 ч.л. черен пипер
сол
1 кафена чаша зеленчуков бульон

Признавам си доскоро имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. След като опитах тази сьомга с мед на тиган, мисля все по-често рибата с интересен цвят да присъства на трапезата ми.

  • Аспержите се почистват добре с помощта на белачка и се нареждат един до друг в тавичка за печене. Посоляват се. Поръсват се с прясно настърган пармезан. На дъното на тавичката се излива зеленчуковият бульон. Пекат се до готовност (около 25 минути) на умерена фурна.
  • Сьомгата се измива, оставя се да се отцеди, след което се осолява.
  • През това време се подготвя сосът, с който ще се намаже рибата. Медът се смесва със зехтина и черния пипер и се бърка до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави 1 с.л. горчица в соса.
  • Котлетите сьомга се поставят върху предварително загретия оребрен тиган. Рибата се „запечатва“, като се пече по 2 минути от двете страни. След това се намазва със соса и се пече до готовност.
  • Сервира се с гарнитура с аспержите с пармезан.

3. Пъстърва с медено-горчичена коричка

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Поредното наше предложение за риба, която се комбинира добре с медената горчица.

Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
500 г картофи
1 глава лук (нарязан на едро)
1 ч.л. сомак
сокът на 1/2 лимон
2 с.л. зехтин
сол на вкус

1 с.л. мед
1 с.л. горчица на зърна
1 с.л. дижонска горчица
няколко капки соев сос
сол на вкус
1 щипка шарен пипер (прясно смлян)

Тъй като съм живяла известно време в Америка, там открих готовата медена горчица, която беше един от любимите ми сосове. Сега обаче реших да си приготвя соса сама като смесих мед, дижонска горчица и горчица на зърна. Добавих и няколко капки соев сос. Приготвянето на пъстървата отнема само около 30 минути и опитът определено си заслужава времето, така че опитайте рецептата!

  • Пъстървите се почистват добре, осоляват се и се поръсват с черен (или шарен) пипер. Слагат се в тавичка с незалепващо покритие в загрята фурна за около 30 минути.
  • През това време двата вида горчица се смесват с меда и соевия сос. 6-7 минути преди да извадите рибата от фурната я намажете с медено-горчичния сос.
  • Сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи се смесват с лука (добре е да го намачкате с ръце с малко сол), сумака, зехтина и лимоновия сок. Добавят се сол и шарен пипер на вкус. Салатата се обърква добре.
  • Рибата се поднася топла със салатата.

4. Пъстърва с майонеза и картофи

Това е една от най-приложимите рецепти в домашни условия – в почти всяка кухня има винаги необходимите продукти.

Продукти за 4 порции:
4 броя пъстърва

200 грама майонеза
500 грама картофи
сол
няколко стръка магданоз

В големите супермаркети можете да намерите основно 3 вида пъстърва – пушена, замразена или сурова. Идеалният вариант за рецептата за пъстърва с майонеза и картофи е да купите сурова, по възможност жива. Във все повече рибни магазини предлагат услугата да почистят рибата, да премахнат вътрешностите и главата. Така че, ако искате да си улесните готвенето и да купите прясна риба, потърсете такава в специализираните рибни магазини.

  • Картофите се почистват и се нарязват на тънки колелца.
  • Пъстървата се измива, осолява се и във всяка една се поставя по 1-2 стръка магданоз. Намазва се обилно с майонеза.
  • Поставя се върху фолио, върху което са наредени картофите – също осолени леко и намазани с майонеза.
  • Пъстървата се завива във фолиото и се пече на умерена фурна около 25 минути. В тавичката, в която се пече рибата, се налива 1 ч.ч. вода.
  • После фолиото се разтваря и се оставя рибата за още 15-20 минути да се запече отгоре.
  • Може пъстървата да се сервира директно с фолиото отгоре, с няколко резена лимон. Другият вариант е да махнете фолиото.
  • За гарнитура изключително подходящ е сос тартар.

5. Пъстърва с орехи и печени домати

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Още едно предложение за приготвяне на пъстърва за Никулден.

Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
4 с.л. орехи изчистени
сол на вкус
черен пипер на вкус
500 грама домати
200 грама праз
1 скилидка чесън
2-3 с.л. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. зехтин

Пъстървата си остава една от най-популярните риби заради доброто съотношение цена/качество (вкус). Реших да я изпека на фурна, като, след като я осоля, я напълвам със сурови орехи. Харесва ми комбинацията от ядковия вкус с този на рибата. Като гарнитура сложих печени домати. Към тях прибавих и гарнитура от зелена салата.

  • Доматите се нарязват на парчета, поставят се в тавичка и се осоляват.
  • Върху тях се слагат нарязаните на ситно магданоз, чесън и праз. Поливат се с малко зехтин.
  • Запичат се около 40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  • Пъстървата се измива, осолява (най-добре със смляна морска сол), подправя се с черен пипер и се пълни с пресните орехи.
  • Пече се в загрята фурна около 35 минути до готовност. Поднася се с гарнитурата от печени домати.

6. Скумрия на фурна

Това е навярно една от най-приготвяните рибни рецепти у нас, не само за Никулден. Ниската цена на скумрията в сравнение с останалите риби обяснява широката популярност на печената скумрия.

Необходими продукти за 2 порции:
2 броя скумрия
1 лимон
2 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол

Няма нищо необичайно в тази рецепта – един от десетките варианти на рецепти за скумрия на фурна.

  • Лимонът се нарязва на тънки филийки. Скумриите се осоляват.
  • Във всяка от скумриите се слага по няколко филийки лимон и една скилидка чесън, нарязана на парчета.
  • Прибавете и по 3-4 лъжици доматено пюре.
  • Оставете скумриите в предварително намазнена тавичка, с малко вода и останалото доматено пюре. Пече се в умерена фурна до готовност.

7. Филе от ципура с гарнитура

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

За любителите на по-изтънчените и деликатни вкусове е следващото ни предложение за филе от ципура с гарнитура от зелена салата с булгур и нар.

Необходими продукти:
2 филета ципура

1 яйце
1 щипка пипер меланж
1/2 ч.л. магданоз сух
1/2 ч.л. мащерка суха
1/2 ч.л. кориандър сух
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
1 зелена салата
4 с.л. булгур
3-4 с.л. зърна от нар
сол на вкус
1-2 с.л. зехтин за салатата
олио за пържене

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

  • Салатата се нарязва и се разбърква със сварения, отцеден и изстинал булгур и зрънцата нар. Осолява се и се добавя зехтин на вкус.
  • Сухите подправки се смесват с брашното и галетата.
  • Рибата се осолява леко, овалва се в панировката, после се потапя в разбито яйце, после пак в панировката и се пържи в силно сгорещеното олио.

8. Рибни хапки с къри

Почитателите на азиатската кухня, богатия аромат на кърито и бързите рецепти могат да сложат на никулденската трапеза рибни хапки с къри.

Необходими продукти за 2 порции:
400 грама филе от бял амур
1 ч.л. къри
1 щипка куркума
сол на вкус
черен пипер на вкус

Белият амур е руска риба, която аз реших да съчетая с една типично азиатска подправка – къри. Единственото, което е необходимо е рибата да е филетирана. След това трябва да я нарежете на парченца, големи колкото хапка. Осолете леко рибата и по желание ѝ сложете малко черен пипер (или пипер меланж).

После филенцата от бял амур се овалват в къри. Запечете парченцата от всички страни на оребрен тиган. Аз лично я пека без мазнина. Ако решите от белия амур да направите основно ястие, а не предястие – поднесете рибата с някаква салата или ориз (все пак я направихме по азиатски).

9. Пържен бял амур

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Ако сте избрали да сложите на никулденската си трапеза бял амур, можете да го приготвите като шарана – пържен.

Необходими продукти за 2 порции:
400-500 грама бял амур
брашно и галета за овалване
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене

Измийте рибата и я подсушете. Осолете я леко, най-добре с морска сол, поръсете по желание с черен пипер. Преди да я потопите в тигана със сгорещеното олио, оваляйте рибата първо в брашно, а после в галета.

Пържете до златисто, извадете и оставете мазнината да се отцеди върху хартия. Сервирайте рибата със зелева салата и лимон.

10. Октопод на тиган с чеснови картофи

За тези, които не обичат риба, но пък са страстни почитатели на морските дарове.

Необходими продукти:
700-800 грама октопод москино
1 кг картофи (сварени и смачкани)
вода
1 кафена чаша зехтин
1 ч.л. лимонов черен пипер
2 с.л. балсамова редукция
2 с.л. рибен сос – екстракт от аншоа, захар, лимонов сок
няколко капки соев сос (лек)
сокът на 1/2 лайм
сокът на 1/2 лимон
2-3 с.л. винен оцет
1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
1 дафинов лист скъсан на 3
няколко зърна бял пипер

  • Почистеният октопод се оставя да се свари (около 40-45 минути) на не много силен огън в подсолена вода с няколко зърна бял пипер и дафиновия лист.
  • Картофите, след като се сварят и обелят, се намачкват добре, добавя се сол, винен оцет, няколко лъжици зехтин, черен пипер и счукан чесън (3-4 скилидки, останалите се оставят за дресинга). Ако картофите са прекалено твърди, се добавя малко вода.
  • Докато се свари октоподът, можете да приготвите дресинга. Останалият чесън се пресова, залива се със зехтин, балсамова редукция, соев сос, рибен сос и сока от лайма и лимона. Прибавя се лимоновият черен пипер. Не е необходима сол, тъй като много от съставките са прекалено солени. Разбърква се добре.
  • След като октоподът е сварен, се нарязва на парчета и се запича на оребрен тиган за около 3 минути.
Виолета Шейтанова
Виолета Шейтанова

Ако обичаш да пишеш и го правиш добре, ако имаш интересна лична класация или си автор на любопитна десетка, можеш да ни изпратиш твоя собствена статия и да станеш част от авторите на © 10-те най.

10te.bg/stani-avtor/

Коментари

Свързани: вкусно, Никулден, празник, риба, храна
Виолета Шейтанова 06.12.2022
Предишна 10 любопитни факта за Уолт Дисни 10 любопитни факта за Уолт Дисни
Следваща 10 традиции, свързани с Никулден 10 традиции, свързани с Никулден
2 Comments
  • xpucu каза:
    27.05.2015 в 1:12

    mmmm, 4e BKUCHO. 🙂

    Отговор
  • MOmchil каза:
    03.06.2015 в 3:31

    KOlko da obicham ribaaa!!!

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10-те най-горещи БГ хита за януари 2023
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 отличителни черти на харизматичните хора
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 мъже, останали в сянката на световноизвестните си жени
10 любопитни факта за филма "Баншите от Инишерин"
10 любопитни факта за филма „Баншите от Инишерин“
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023
10-те най-горещи поп-фолк хита за януари 2023

Последвай ни

Facebook Like
Twitter Follow

Времето

София
2°
Варна
2°
Пловдив
4°
Бургас
3°

Виж още

10 фестивала на виното в България
ЛюбопитноМеста

10 фестивала на виното в България

01.02.2023
10 прости съвета за дълголетие
ЖивотътЗдраве

10 прости съвета за дълголетие

28.01.2023
10 причини да замените сиренето с извара
ВкусЖивотът

10 причини да замените сиренето с извара

26.01.2023
10 здравословни ползи от приема на селен
ЖивотътЗдраве

10 здравословни ползи от приема на селен

23.01.2023

 

Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД

  • Mustak.bg
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg

10te.bg използва бисквитки (cookies). С приемането им ще се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Подробности за бисквитките и как да ги изключите вижте тук.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?
Политика на поверителност

Какви лични данни събираме и защо?

Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде одобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уебсайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

Вмъкнато съдържание от други уебсайтове

Статиите на този сайт могат да съдържат вградени видеа, изображения, съдържание и т.н. Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Колко дълго държим личните ви данни?

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

Вашите права над личните ви данни

Ако сте оставяли коментар в този сайт, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

Как използваме вашите данни?

Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

Задължителни бисквитки

За да можем да запазим предпочитанията ви относно настройките на бисквитките, задължителните бисквитки (cookies) трябва да бъдат активирани по всяко време.

Ако ги деактивирате, няма да можем да запазим предпочитанията ви. Това означава, че всеки път, когато посещавате този уебсайт, ще трябва да активирате или деактивирате отново бисквитките.

Политика за бисквитките

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, поставят бисквитки (cookies) единствено с цел да направят възможни или да подобри определени функции или да подобрят процеса на навигация за ползвателя.

Освен бисквитките, свързани с функциите и престоя на сайта, аналитични бисквитки се поставят от инструменти на трети страни с цел да се следи качеството на престоя на ползвателя при посещение на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, не използват маркери или аналогични проследяващи технологии. "Меломан БГ" ЕООД не използва бисквитки за събиране, обработване, разпространение или записване на лични данни.

Политиката за защита на личните данни на Европейския парламент се прилага за локалното съхранение и сравними технологии.

Какво представляват бисквитките?

Повечето уебсайтове, които посещавате, използват бисквитки (cookies), за да подобрят качеството на Вашия престой. Те позволяват на уебсайтовете да Ви "запомнят" – или за времетраенето на Вашето посещение (чрез използване на "бисквитка за престой"), или за повтарящи се посещения (като използват "постоянна бисквитка").

Бисквитките могат да имат най-различни функции. Те Ви позволяват да навигирате ефективно между отделните страници, като запазват Вашите предпочитания и като цяло подобряват качеството на Вашия престой на уебсайта. Бисквитките правят Вашето взаимодействие с уебсайта по-бързо и по-лесно. Ако даден уебсайт не използва бисквитки, той ще смята, че сте нов посетител всеки път, когато преминете към нова страница на уебсайта – например когато затворите дадено меню и преминете към друга страница, той няма да запомни, че сте затворили менюто на предходната страница и ще покаже следващата страница с отвореното меню.

Някои бисквитки насочват рекламни или маркетингови послания въз основа, например, на Вашето местоположение и/или навици при използването на интернет.

Бисквитките могат да бъдат поставени от уебсайта, който посещавате ("собствени бисквитки"), или от други уебсайтове, които предоставят съдържание на страницата, която разглеждате ("бисквитки на трети страни").

Какво съдържа бисквитката?

Бисквитката е обикновен текстов файл, който се съхранява на Вашия компютър или преносимо устройство от сървъра на уебсайта. Впоследствие този сървър може да възстанови или да прочете съдържанието на съответната бисквитка. Бисквитките се управляват от Вашия браузър. Всяка бисквитка е уникална и съдържа определена анонимна информация, като например анонимен идентификатор, име на сайта, цифри и букви. Тя позволява на уебсайта да запомни Вашите предпочитания при сърфиране в интернет.

По какъв начин използваме бисквитките?

Нашите страници използват бисквитки за запаметяване на:

  • вашите настройки за показване, като например настройките за контраст на цветовете или размер на шрифта;
  • информация за това дали вече сте попълнили проучване за полезността на съдържанието на сайта с цел да не бъдете питани отново;
  • информация дали сте се съгласили или не с използването на бисквитки на този сайт.

Освен това някои от вградените на нашите страници видеоклипове също използват бисквитки, за да събират анонимно статистика за това как сте стигнали до съответната страница и кои видеоклипове сте гледали.

Разрешаването на бисквитките не е абсолютно необходимо, за да може уебсайтът да работи, но ще допринесе за по-доброто му използване. Можете да изтриете или блокирате бисквитките, но ако го направите е възможно някои функции на сайта да не работят, както трябва.

Свързаната с бисквитките информация не се използва за установяване на самоличността Ви, а образците с данни са изцяло под наш контрол. Бисквитките не се използват за цели, различни от посочените тук.

Как да контролирате бисквитките?

Можете да контролирате и/или изтривате бисквитки когато пожелаете - за повече информация вижте aboutcookies.org. Можете да изтриете всички бисквитки, които вече са запазени на Вашия компютър, а също така можете да настроите повечето браузъри да ги блокират. Ако направите това обаче, може да се наложи ръчно да настройвате някои параметри всеки път, когато посещавате даден сайт, а освен това е възможно някои услуги и функции да не работят.

Бисквитки от "трета страна"

Бисквитките на трети страни се поставят и използват от организация, различна от "Меломан БГ" ЕООД. Например, за да измери своята аудитория, уебсайтът използва аналитично дружество на трета страна, което поставя своя собствена бисквитка, за да извърши услугата. Уебсайтът има внедрено съдържание - видео материали от YouTube, както и изображения от Flickr и Instagram. Тези сайтове също могат да поставят свои собствени бисквитки. Уебсайтът използва рекламни мрежи на трета страна. За да предоставят насочена реклама, и те поставят собствени бисквитки.

Социалните мрежи Facebook, Twitter и други поставят бисквитки за споделяне на съдържание и за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на бисквитките може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Какво да направите, ако не искате да бъдат поставени бисквитки на Вашия компютър?

За някои хора идеята, че се съхранява информация на техния компютър или мобилно устройство, е донякъде свързана с нахлуване в личното им пространство, особено когато тази информация се съхранява и използва от трета страна без тяхното знание. Ако предпочитате, възможно е да бъдат блокирани някои или всички бисквитки, или дори да бъдат изтрити бисквитките, които вече са били поставени, но трябва да знаете, че може да се лишите от някои функции. За да направите това, трябва да промените настройките на Вашия браузър относно личните данни.