Дензъл Уошингтън е символ на смелостта, истинското мъжество и филмовия успех. Виртуоз на силните роли и на въздействащите образи. Един от най-търсените актьори, който успява да пробие без скандали, а благодарение на страхотната си игра.

През 1996 година списание “People” го определя за най-красивия мъж на планетата. 24 години по-късно, той със сигурност все още присъства в класацията и по нищо не отстъпва на своите по-млади колеги.

На рождения му ден ние ви подаряваме порция любопитни факти за този феноменален актьор.

1. Родителите

Бaщaта – Ревърънд Дензъл Хейс Уошингтън – е проповедник. Работил е също за водопроводния отдел в Ню Йорк и в универсален магазин. Майката – Ленис или Лин – е бивша госпел изпълнителка. Притежава собствен салон за красота. Още преди да се роди синът им, Дензъл Старши знае как ще го кръсти. Самият той носи името на доктора, който му е помогнал да се роди и се зарича да го запази в семейството си.

2. Раждането

Дензъл Уошингтън Хейс Младши се ражда на 28 декември 1954 година в Монт Върнън, Ню Йорк. Има по-голяма сестра на име Лорис и по-малък брат – Дейвид. Семейството и приятелите го наричат “Ди”.

3. Детството

Малкият Дензъл израства между църквата и салона на майка си. Докато в храма е скромен, отдаден и смирен, в салона проявява забележителни актьорски заложби. Той искрено разсмивал клиентите със съчинени от него истории, които разказвал с изключителен артистизъм.


4. Пророчеството

Веднъж в салона пристига стара, красива дама. Тя наблюдава внимателно детето и моли майка му да ѝ напише цялото му име. Когато Лин пита защо, дамата отговаря: “Писано му е един ден да обикаля света и да проповядва на милиони хора”. По-късно разбират, че старата дама е местна гадателка.

5. Разводът

Когато е на 14 години, Дензъл и Лорис са изпратени в интернат. Причината за това е, че родителите им не искат децата да стават свидетели на техния разпадащ се брак. Лин и Дензъл Старши решават да се разделят, защото методите им за възпитание на децата се разминават. Лин непрекъснато водела децата в салона си за красота, a според баща им, те трябвало да са отдадени повече на църквата.

6. Работата

Преди да открие истинската си страст и да добие популярност, Дензъл работи различни неща. Първата му работа е именно в салона на майка му. Той се грижи за добрия външен вид на възрастните мъже, които от своя страна му споделят своите истории. Другото му занимание е да носи мръсни дрехи до пералнята и да ги връща обратно до собствениците им в края на деня. Работи още във фабрика, в поща и дори е бил боклукчия.

7. Любовта

Среща се със съпругата си Паулета Пиърсън на снимачната площадка на филма “Уилма” през 1977 година. На 25 юни 1983 година двамата се женят. Бракът им е щастлив и успешен, а плодовете му са четирите им деца – Джон Дейвид, роден през 1985 година, Катя, родена през 1988 година и близнаците Малкълм и Оливия, родени през 1991 година. През 1995 година Дензъл и Паулета подновяват сватбените си обети в Южна Африка.


8. Клаузата

Дензъл решава да включи във всички свои договори клауза, според която не би се целувал с бяла актриса на екрана. През 1993 година във филма “Версия пеликан” той си партнира с Джулия Робъртс. Много от зрителите са разочаровани, поради липсата на любовни отношения между героите им. Дензъл обаче отказва да заснеме такива сцени, защото не иска да обиди чернокожите си фенки.

Според него чернокожите жени по-рядко биват представяни като обекти на желание във филмите, а те са сред основната му фенска маса. С годините обаче, тази клауза се оказва не толкова сурова. Една от прочутите му екранни целувки е в “Готов за играта” с Мила Йовович. Друга е във филма “Flight” с Кели Райли.

9. Наградите

Той е вторият чернокож актьор, който печели 2 награди “Оскар”. Грабва статуетката за най-добра второстепенна роля през 1990 година, за епоса на американската гражданска война “Слава” и награда за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа от 2001 година “Тренировъчен ден”.

Три пъти получава наградата “Златен глобус”, а през 2016 година става третият цветнокож, носител на почетен “Златен глобус” – приза “Сесил Б. Демил”. През 2019 година е удостоен с едно от най-големите признания в Холивуд – наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт, наричана “Най-висока чест за кариера в киното”.

10. Формата

На своите 66 години, актьорът следва изтощителен фитнес режим. Той прави 10 тежки боксови рунда пет дни в седмицата. Тази програма му помага да гори мазнини и да гради мускули наведнъж. Други тренировъчни методи, които използва, са вдигане на гирички за трениране на горната част на тялото и кардио.

Но не само тренировките запазват добрата му фигура и силния му дух. Той спазва много строг диетичен план. Уошингтън признава, че е дал обещание да избягва всички храни, които пречат на хармонията между тяло и разум. Диетата му е базирана на строг принцип на контрол на порциите, поради което той яде каквото иска, но в ограничено количество.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *