Островът на митовете и легендите. Така наричат Крит. Именно на него се заражда една от първите европейски цивилизации – минойската. Тук се развиват и главните действия на едни от най-популярните старогръцки митове – тези за Европа, цар Минос, Дедал и Икар, Минотавъра, Тезей и Ариадна.

Събрал в себе си множество забележителности и великолепни сгради, останали от различни етапи и културни пластове от историята, островът е изключително ценно място за любознателния пътешественик, който иска да се докосне до миналото и да разбере повече за него.

Крит е най-големият гръцки остров с площ от 8336 км² и петият по големина в Средиземно море, като именно на него е най-южната точка на Гърция. Днес продължаваме разходката си из Крит и ви представяме 10 места които да посетим на остров Крит (част 2).

1. Лагуната Балос (Λιμνοθάλασσα Μπάλος)

Тя е едно от най-сниманите и най-красиви места на Крит. Просто неповторимо. Това е мястото, където се сливат три морета – Йонийско, Егейско и Либийско море, а водата е чиста, с различни отблясъци и нюанси на тюркоазено и смарагдово зелено. Плиткото дъно е покрито с много фин пясък, който на места е нежно розов.

Въпреки огромния брой туристи, инфраструктурата не е туристическа, местните се стараят да запазят природата си. Ако пътувате по вода до Балос, спрете на остров Грамвуса, който е съвсем близо. Там има крепост, построена от венецианците през XVI век. Можете да се изкачите до крепостта по пътека, осеяна с кактуси, за да се порадвате на великолепната морска гледка.

2. Каньонът Самаря (Το φαράγγι της Σαμαριάς)

Каньонът е уникална природна забележителност, национален парк и според някои източници е най-дългият пролом в Европа (самата клисура е 13 километра, а за да стигнете до морето, трябва да извървите още около 3,7 километра). Това е истинско предизвикателство за любителите на пешеходния туризъм.

В топлите месеци на годината могат да се правят преходи, чиято продължителност е 6-7 часа. Преживяването е вълнуващо, макар и доста изморително, но живописните гледки и чистият въздух, премесен с аромат на билки, си заслужават усилията. В началото на прехода има екстремно спускане, някъде по средата му ще стигнете до селото Самаря, което е изоставено след 1962 година, когато клисурата е обявена за национален парк. Тогава жителите били принудени да го напуснат.

Най-атрактивното и най-снимано място в клисурата е известно като „Portes(врати). Ширината между скалите е 3 метра, а височината им е около 300 метра, което прави гледката много внушителна. Това е и мястото, на което туристите правят най-хубавите си снимки. По пътя може да срещнете и критските диви кози кри кри, които обитават тези места. Изходът на дефилето е при село Агия Румели, на брега на Либийско море. Да се потопите в приятната морска вода след дълъг преход е повече от удоволствие.

3. Фаласарна (Φαλάσαρνα)

Фаласарна е отлично място за спокойна почивка. Огромен пясъчен плаж с широка брегова линия, разположен на западния бряг на Крит. Плажната ивица е дълга над 3 километра, с фин пясък, водата е много чиста, със синьо-зелен оттенък. Температурата на водата през летния сезон не пада под 25 градуса.

Може да съчетаете разходката по брега с посещение на намиращите се в непосредствена близост руини на Античната Фаласарна, основана още през VI век пр. н. е. Имало е пристанище, което било свързано с морето чрез канал, но след мощно земетресение, градът бил изоставен.


4. Елафониси (Ελαφονήσι)

След Фаласарна, пътувайки по западното крайбрежие, идва ред на един от най-известните плажове в света – Елафониси. Уникален плаж със запазени дюни и рядко срещани растения, фин пясък, който на места е розов, а водата е във всички нюанси на тюркоаза. Всичко това прави мястото изключително красиво.

Стигайки до края на плажната ивица ще откриете малко заливче, на което можете в уединение да се радвате на уникалната красота на Елафониси. Наистина Елафониси е един от най-прекрасните плажове, през 2017 година е второ място сред най-добрите европейски плажове и на девето за най-добрите в света!

5. Плажът Вай (Παραλία Βάι)

Това е известният плаж, обграден с палми, едно от най-екзотичните места на Крит и най-голямата естествена палмова гора в Европа. Съчетанието от плаж с фин бял пясък, прекрасни сини води и палмова гора, прави мястото привлекателно за много туристи. То става емблематично и от добре познатата първа реклама на десертите Bounty, заснета там.

6. Ханя (Χανιά)

Ханя e впечатляващ с красотата и пъстротата си град. Това е място, станало пресечна точка на венецианско и османско влияние, и критски колорит. Старата столица на острова ще ви накара да се почувствате като в приказка, обикаляйки тесните, изпъстрени с цветя улички на стария град, красиви къщи и уютни магазинчета за сувенири.

Посетете старото Венецианско пристанище, една от градските забележителности, разходете се до венецианския фар. По крайбрежната са разположени много таверни и кафенета, където можете да опитате критски специалитети и да усетите атмосферата на града.

Една от местните атракции е разходката с файтон в стария град. Посетете Археологическия музей, с богата сбирка от артефакти, скулптури и мозайки. Интересна е сградата на музея, навремето тук се е помещавала венецианската църква „Св. Франциск”, която турците превръщат в джамия. Турското влияние ще усетите и в Яничарската джамия, която е на самото пристанище и е най-старата запазена отоманска сграда на острова, изградена през 1645 година.

Възстановената венецианска крепост Фиркас също трябва да бъде посетена, от нея гледката към морето и града е фантастична, а в една от кулите е Военноморският музей. Разходете се до оживения Централен пазар, колоритно място, в което можете да намерите всичко, а и да похапнете вкусно.

7. Манастир „Агия Триада“ (Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας)

Известен и като манастир Зангороли, е един от най-впечатляващите манастири на острова Крит, разположен недалеч от Ханя. Внушителният християнски храм е строен през 1634 г. от православни венециански монаси от семейство Загаролон – една от влиятелните по онова време фамилии. Вътрешният двор е изключително красив, с много цветя и зеленина, а църквата е впечатляваща.

Разгледайте местния музей ,в който са изложени стари ръкописи и ценни икони. Външната част на манастира включва винарска изба и подземен резервоар за съхранение на вода. Избата е била възродена преди няколко десетилетия. На територията на манастира „Агия Триада“ отглеждат биологични маслини и грозде, от които произвеждат зехтин, оцет, вино и цикудия (критска ракия), продукти, които можете да закупите в магазина, в близост до музея.


8. Сейтан Лимани (Σειτάν Λιμάνια)

Сейтан Лимани или Дяволското пристанище е един от най-дивите плажове на Крит, на десетина километра от Ханя. Плажът е труднодостъпен, но невероятно красив. Формата му е впечатляваща, плажът е врязан зигзагообразно във високи скали, а водата дори и при лошо време изглежда много спокойна. От паркинга над него може да направите снимки с най-добра гледка, а смелите търсачи на силни усещания могат да се спуснат по стръмно ждрело, за да достигнат самия плаж. Мястото е завладяващо!

9. Йepaпeтpa (Ιεράπετρα)

Йepaпeтpa е в югоизточната част на Крит, и е най-южният гръцки и европейски град. Името на града означава „Cвeщeн ĸaмъĸ“. Градът е разделен на две части, Като Мера и Пано Мера. Като Мера е старата част на града, където имате усещане, че времето е спряло, с тесни улички, стари двуетажни къщи, навсякъде зеленина и цъфтящи храсти сфака. Можете да видите известната „Къща на Наполеон“, където през 1798 г. Наполеон отсяда за една нощ, Старата джамия, чийто купол липсва и църквата Агиос Георгиос, известена с куполите си, направени от кедрово дърво.

Разхождайки се в покрайнините на Йерапетра, можете да посетите село Епископи, където има необичайна църква, датираща от XII век, която почти напълно е под земята. Една разходка с лодка ще ви отведе на близкия остров Хриси, известен с красивите си и спокойни плажове. Той е необитаем, така че можете да се насладите на спокойствие, златист пясък и водите на Либийско море.

10. Диктейската пещера (Σπήλαιο Ψυχρού)

Диктейската пещера, известна и като Пещерата на Зевс (Δικταίο Άντρο), е едно от местата, които трябва да посетите в Крит. Разположена е на северния склон на планинската верига Дикти, с фантастична гледка към платото Ласити. Надморската височина е 1025 метра.

Според легендата, това е мястото, където богинята Рея е родила Зевс. Пещерата ще ви посрещне с многообразие от сталактити и сталагмити, а основното 70-метровото помещение води към няколко по-малки, но красиви пещери.

Вижте 10 места, които да посетим на остров Крит (част 1)Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *