Един от най-впечатляващите, запомнящи се и превърнали се в емблема за Германия фестивали, това е Октоберфест.

Провеждащ се всяка година от средата на септември до първите дни на октомври, най-масовият народен празник в света е едно забележително събитие, което трябва поне веднъж в живота да си подариш.

Особено ако си ценител на кехлибарената пенлива напитка. Преди да си станал част от този празник, нека ти кажем няколко интересни факта за него.


1. Причина за фестивала

Колкото и любим да е този фестивал на милиони хора по света, в своето начало той е бил едно обикновено сватбено тържество. Е, на Тереза на Сакс-Хилдбургхаузен и Лудвиг I – принц на Бавария, но все пак сватба, а не фестивал. Отбелязвал се е с конен парад още от 1810г. През 1819г. нещата се променят и парадът бива изместен от такъв на пивоварите, който полага основите на днешния Октоберфест.

2. Септември е октомври?!

Макар и първата дата, на която се е провел фестивалът, да е била през октомври, с времето началото му е било изместено за средата на септември. Това се е наложило поради увеличилия се интерес към него, а климатичните условия през октомври не са чак толкова благоприятни за провеждане на масово мероприятие на открито.

3. Специална бира

Бирата, която се предлага за консумация по време на фестивала, е специална – „Oktoberfestbier”. Тя се произвежда само и единствено в шест конкретни пивоварни в Мюнхен. Само за фестивала.

4. Алкохолно съдържание

Специално произведената за феста бира е с по-високо процентно съдържание на алкохол в състава си. Не, че това е пречка за посетителите – все пак се изпиват близо 7 милиона литра бира в рамките на събитието!


5. Начало на наздравиците

По правило първата наздравица, преди която никой няма право да пие, се вдига от кмета на Монако. Той отваря церемониално първото бирено буре и вдига тост с “O’zapft is”. След този жест надпиването с бира може спокойно да започне за всички.

6. Музиката

Както всяко фестивално събитие и тук е помислено освен за небцето и за слуха на посетителите. Той бива пленен от традиционна народна музика от региона. Във всяка шатра има по една музикална формация, която изпълнява както местни, така и по-популярни песни, които допълнително да помагат за вдигането на настроението у гостите на фестивала.

10 интересни факта за Октоберфест

7. Бирата лекува

Във времена на малко налична питейна вода, но много заразни болести, бирата се е оказала спасението за хиляди хора. Когато няма какво друго да пиеш, за да утолиш жаждата си и бирата става вода 😀 Така, малко на шега, но кехлибарената напитка се оказва животоспасяваща и поддържаща в добра форма местното население.

8. Без възрастови ограничения

Навярно ще ти се стори малко необичайно, но Октоберфест може да бъде един чудесен семеен празник. Да, точно така – семеен. Освен огромно количество бира тук се предлагат и множество забавления и за най-малките – различни виенски колела, стрелби с лък, „цирк на бълхите“ и др. Не всяко забавление е свързано с алкохол, колкото и странно да ти звучи предвид локацията.


9. Отдел „Изгубени вещи“

Поне веднъж ти се е случвало да изгубиш нещо, когато си попрекалил с пийването, нали? Е, когато имаш събрани на едно място близо 7 милиона души, представяш си колко изгубени вещи ще се появят 😀 Именно с тази цел е създаден специален офис, в който да се оставят всички случайно намерени вещи и да се съобщава за загубени такива. Сред най- често губените неща са паспорти, портфейли, телефонни апарати, чанти, камери. Сред най-фрапиращите пък са инвалидни колички, слухови апарати, зъбни протези, халки… дори деца!

10. Отменяния

Около 20-тина пъти фестивалът не се е провеждат. Обективните причини са били предимно настъпили военни ситуации, епидемии, а последните два пъти – пандемия… сещаш се..
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *