Вероятно повечето от вас свързват Австрия с личности като Мария-Антоанета, Елизабет Баварска, Моцарт или Щраус. Страната е родина на много музиканти и запомнящи се кралски особи, но и на един велик художник. Дори и да не ви е познат, неговите картини са различни и се „набиват на око“. Името му е Густав Климт.

Роден е на 14 юли 1862 в австрийската столица. Станал всепризнат приживе, той носел бохемска душа. Рисувал с дълга риза, неоправена коса, но винаги точен и взискателен по отношение на рисуването. За неговите прогресивни идеи и възприятия в света на изкуството няма да ни стигне една статия, но днес сме ви подбрали 10 основни факта.

1. Той е второто от седемте деца на художника Ернст Климт и нереализираната музикантка Анна Климт. Семейството има 3 момчета (всичките стават художници) и 4 момичета.

2. Художник, белязал прехода от историзма за характерния австрийски стил сецесион. Това е модернизмът в изобразителното изкуство, който носи различни имена в различните държави. Характеризира се с декоративен оттенък, с отсечена линия, витраж и плоскостно изграждане на формата.

10 ярки факта за художника Густав Климт

3. Първоначално централната му тема е красотата на жената и въплъщението на Демона в очите им, неприкритата еротика и стилизирането на шапки и цветя. Културните критици му лепват определения като „перверзна невъздържаност“ и „недопустима порнография“. Густав Климт от своя страна казва: „Цялото изкуство е еротика“. По-късно се развива в посока живопис. Черпи вдъхновение от постмодернистите. Прави развитие в нов прогресивен стил кубизъм, заради повтарящите се елементи.


4. Българинът Иван Милев – художникът на петолевката, е вдъхновен от Климт. Двамата имат тежки съдби, но стават „новатори“ в родното изкуство. Двамата успяват да втъкат смъртта като естествен „придатък“ на живота. В картините на Милев, тя живее в тъжните народни песни и в бодлите на българските рози.

Има една разлика между тях. Обстоятелствата изграждат различно усещане за настъпващата смърт. Милев става свидетел на Първата световна война. „Очернява“ всичко наоколо – пеленачета, жени, земята. Докато австриецът вплита смъртта в изражението на жената – символ на повторяемост. Музите им са различни. Жената на Климт е обсипана от цветя, има свежа кожа и изящни форми. Тя, по традиционен път, следва доминиращата фигура на мъжа, като е източник на вълшебен еликсир. Милев показва българската действителност върху жената – разгулница, престаряла, бунтовничка и майка, нищо идеализирано.

5. През Густав Климт 1888 г. получава от император Франц Йосиф „Златен кръст“ за заслуги в изкуството.

10 ярки факта за художника Густав Климт

6. Да, като всеки впечатляващ артист, Климт е имал безчет любовници и поне 10 незаконни деца. В живота си е имал тайна авантюра с Алма Малер. „Музата на девет творци“ е била жена на композитора Густав Малер.

7. Коя е жената зад най-известната му картина „Целувката“? Емилия Луиза Фльоге е името на неговата вечна муза, спътница и най-близък човек, но не и законна жена…

Всичко започва от един портрет на 17-годишно момиче, уроци по рисуване и един брак: този на сестра ѝ с брата на Климт. Всеизвестна е голямата разлика в годините, тя е на 17, а той почти на 29. Повече за тази вълнуваща любовна история в…


8. „Нарисуваната целувка“ на Елизабет Хики от 2019 г. Чрез книгата, освен че ще проследите тяхната история, ще започнете да оправдавате някои решения на артистите. Ще се потопите в света на изкуството от всякакво естеството и ще анализирате психиката на артист като Климт. Книгата ще ви докосне седмици след това по един философски начин.

10 ярки факта за художника Густав Климт

9. Една от картините му „Златната Адел“ претърпява много конфискации и има интересен мотив за създаването ѝ. Адел е съпруга на фабриканта Фердинанд Блох-Бауер, който има еврейски произход. След като през 1938 г. Австрия става част от нацистка Германия, картината е преместена в Австрийската галерия.

Поради еврейския произход на модела и собственика, тя не попадала в желания списък на германците. Въпреки това произведението не било унищожено. „Виновникът“ за това е самият Фюрер. Адолф Хитлер среща Густав Климт, когато се опитва да постъпи в Академията по живопис във Виена. По това време Густав е професор в същата. Смята се, че Хитлер е искал да взима уроци от него, но самият Климт признава гениалността му и заявява, че няма нужда от уроци.

10. Актуален факт, свързан с пандемията. Дизайнерката Бригите Хубер, правнучка на Климт, шие маски против вируса. Ателието на художника във Виена е затворено и няма финансови постъпления, затова наследницата се опитва да запази частния обект.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *