Знаем имената на спортистите, прославили родината ни пред света.

Но знаем ли кои са хората, които са им съдействали да направят великите си постижения? Тези, които са видели в зародиш таланта в тях и са им помогнали да го развият?

Защото шампионът не би станал такъв, ако няма солиден екип зад себе си, ръководен от безупречен треньор. А в България се оказва, че имаме не малко такива. Ето 10 от най-известните от тях и то без претенция за абсолютна пълнота.


1. Нешка Робева
художествена гимнастика

Треньорските успехи на Робева задминават тези, които има като състезател. Тя изгражда с много усилия, труд и мисъл в композициите на своите състезателки първата и най-силна засега в историята на българската художествена гимнастика вълна „златни момичета“ в спорта.

По време на треньорската ѝ дейност няма състезание, на което поне една от девойките на почетната стълбичка да не е нейна възпитаничка. Това е причина за появата на израза „Нешка няма грешка!“, защото тя е безкомпромисна към подготовката на своите момичета, както и към изпълнението на съчетанията им. Но всичко това дава зашеметяващи резултати, ненадминати в треньорската кариера на нито една от действащите дами в състава на следващите екипи, работещи с националните български гимнастички.

2. Георги Димитров-Гошето
ски алпийски дисциплини

Георги Димитров е първият български алпиец, който прави така, че светът да чуе за нашата страна в зимните спортни дисциплини. Във времена, когато в България има само един действащ лифт, Димитров прави невъзможното – той е конкурентен на съперниците си от доказаните лидери в спорта – Швейцария, Италия, Франция.

„Гошето“ е заслужил майстор на спорта по ски алпийски дисциплини – 23 пъти е национален шампион във всичките алпийски дисциплини. В спортната си кариера взима участие на 3 Олимпиади – през 1952 г., 1956 г. и 1960 г. Участва и на 4–та Олимпиада, но там вече в качеството си на треньор на националния отбор мъже.

В годините след това е и старши треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини за жени. Безспорно най-добрият ни алпиец в средата на ХХ век е имало на какво да научи бъдещите български надежди в спорта. Защото няма по-добър източник на опит и информация от просто най-добрия!

3. Весела Димитрова
художествена гимнастика

Единствената българска треньорка по художествена гимнастика, носителка на златен Олимпийски медал – това е Весела Димитрова. Ако Нешка Робева е треньорът, дал най-голям брой гимнастички на този красив спорт, то Димитрова е треньорката, концентрирала се само върху подготовката на 5–те момичета от националния ансамбъл, но…. какви момичета само!

Когато поема отборът през 2016 г. самата Весела казва, че те са нейните войни. Че тяхната подготовка е като за космонавти – толкова извън всички очаквания. С толкова голяма прецизност, взискателност и внимание към детайла, но същевременно интересни и спиращи дъха композиции.

Медалите просто валят за нашия ансамбъл, водени от Весела Димитрова, в години и с правилник, които са изключително тежки, при страхотна конкуренция от другите отбори. Димитрова започва работа и с ансамбъла, наследил олимпийските ни шампионки. Остава само да разберем дали с тях ще постигне подобни резултати. А защо не и по-добри.


4. Мартин Стоев
волейбол

Той е треньорът на мъжкия ни националният отбор по волейбол от най-силния му период. През 2005 г. поема този страхотен наш тим, съставен от вече доказани на световно ниво имена. На Световната лига през 2006 г. българите стават 4-ти. На Световното първенство в Япония същата година националите ни стават 3-ти. През 2007 г. тази чудесна линия на заслужени добри места продължава – българският отбор взима бронзовите медали на Световната купа.

През 2018 г. пък става треньор на националния волейболен отбор за момчета до 15-годишна възраст, с които печели две поредни години Балканиадата. През 2019 г. същият отбор печели и сребърните медали от Европейското първенство. През 2021 г. българските национали U19 стават втори на Световното първенство в Иран. С нетърпение очакваме следващите големи постижения на ръководения от Мартин Стоев отбор. Защото той явно е страхотен в тази професия.

5. Свилен Нейков
академично гребане

Многократният национален и балкански шампион по академично гребане, финалист на световни първенства, има много доказани състезатели, израснали под неговото треньорско ръководство и печелили редица медали за страната ни.

Учениците му в спорта печелят класирания на финали на световни първенства. На състезания за Световната купа се качват на стълбичката, независимо за какъв медал. На Световното първенство през 2002 г. участва като треньор на 2 състезателки – и двете стават шампионки, като Румяна Нейкова печели с поставен рекорд, неподобрен и до днес.

Злато печелят и възпитаничките му от юношеското първенство в Загреб, които взимат среброто през 2005 г. и 2007 г. отново на това първенство. Стане ли дума за олимпийски медали, негова състезателка взима по един от игрите в Сидни, Атина и Пекин. С една дума – Свилен Нейков е един от „златните“ български треньори в гребането.

6. Милко Казанов
кану-каяк

Започналият да се занимава с кану-каяк Казанов още през 90-те години на миналия век, бързо показва, че има добри данни за този спорт. Извоюва си третото място на Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Дисциплината е 1000 м двойка каяк. През 2002 г. на Световното в Севиля взима отново бронзов медал, този пък на 1000 м четворка каяк.

Към днешна дата е действащ старши треньор на националния отбор по кану-каяк. Отговорен е за подготовката и представянето на всички български кануисти и каякари, което не е никак лесна задача. Но те пък му се отплащат с все повече медали, които доказват, че усилията си струват. Дано скоро се появи и някого, който достойно да задмине постиженията на Казанов.

7. Симеон Щерев
борба

Като спортист Щерев е бил световен шампион в Скопие през 1981 г. и трикратен европейски шампион. Прекратява спортната си кариера, но остава в спорта като треньор. Притежателят на бронзов медал от Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., предава своите знания и умения на подрастващите и то… какви подрастващи само!

Стои в основата на подготовката на Станка Златева – първата българска участничка на Олимпийски игри в борбата за жени. Тя е носителка на 2 сребърни олимпийски медала, 6 пъти световна и 5 пъти европейска шампионка по борба.

Дори само един такъв ученик да имаш, си изпълнил треньорската си мисия. А Щерев има още мнооого младежи, тръгнали по стъпките му. Та, с притаен дъх очакваме следващите големи имена в спорта, излезли под негово ръководство.


8. Валери Григоров
спортна стрелба

Една от най-титулованите ни олимпийски спортистки – Мария Гроздева, е продукт на неговите треньорски напътствия и труд. Тандемът Гроздева-Григоров печелят 8 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала от Европейски първенства; 16 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от стартове на Световни купи; 2 златни и 3 бронзови медала от Олимпийски игри.

При такива безкомпромисни резултати дори и на един спортист, треньорът от класа си личи. Защото състезателят изпълнява самото действие, но напътствията ги е давал треньорът. Затова завоюваните медали са винаги плод на съвместна дейност – тази между треньор и спортист. А когато тя е чудесна – резултатите го доказват. Както в този случай.

9. Тити Папазов
баскетбол

Запален по баскетбола още от детските си години, Тити твърди, че е виждал, че не притежава капчица талант за него. Прекратява кариерата си на действащ спортист, но започва треньорската си в същия спорт. И това се оказва съдбоносно решение в живота му.

С „Левски“ два поредни пъти печели Купата на България (2009 г. и 2010 г.); през 2010 г. печели и Балканската лига. Обявяван е за треньор на годината за 2009 г., отново на чело на „Левски“.

След известни колебания, през 2015 г. обявява оттеглянето си от треньорския пост, но след 2-годишно отсъствие отново се завръща като водач на любимия си клуб. Левскар до мозъка на костите си, Папазов прави всичко за своят отбор – дори става акционер в него през 2020 г. с дял от 35,6%.

10. Димитър Пенев-Пената
футбол

Може да не си фен на футбола, но няма начин да не си чувал неговото име. Пената! Треньорът, с чиято помощ се случва чудото през 1994 г.- не просто българският национален отбор се класира за Световното първенство по футбол в САЩ, но стават и четвърти! Постижение неподобрено до ден-днешен!

Запомнен от публиката освен с добрата си стратегическа мисъл, също и със страхотното си чувство за хумор. Заслужено е избран за треньор №1 на ХХ век. Просто няма как да не го включим в класацията ни за най-велики български треньори.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *