Димитър Пенев е сред хората, написали най-светлите моменти от историята на българския футбол…. и най-забавните такива. Той не само е събрал всички възможни титли от нашето първенство, но определя и загубите като добри.

На Пенев дължим не само четвъртото място на България на Световното първенство през 1994, но и искрения си смях при всяко негово интервю. Още любопитни факти за Стратега от Мировяне можете да намерите в долните редове.

1. Бащата

Бащата на Димитър Пенев – Душко Лучев, е един от най-добрите играчи в отбора на Мировяне – “Победа”. Любопитен момент е участието му в един мач през 1942 година срещу германски отбор от военни. Лучев се появява по гащета, потник и без никакви обувки. Но играе по-добре от всички. Именно той вкарва решаващия гол за победата на “Победа” с 2:1.

2. Датата

Димитър Душков Пенев е роден в софийското село Мировяне в семейството на Душко Лучев и Люба Пенева. Макар че официално празнува раждането си на 12 юли, всъщност Димитър Пенев е роден на 10 юли. Радостта на родителите му е толкова голяма, че докато отидат да го запишат, вече е станало 12 юли.

3. Акордеонът

Майката на Пенев силно иска да го направи акордеонист. Дори му купува акордеон и му намира учителка, която да го запознае с тайните на този инструмент. Но любовта на момчето към топката е в пъти по-силна и вместо да посещава уроците, той оставя акоредона си в съседите и отива да рита.

4. Началото

Димитър и брат му Младен не се разделят с топката от малки, въпреки нежеланието на майка им да се занимават с това. Пак заедно отиват да играят за “Локомотив”. Три пъти седмично изминават по 12 километра пеша, за да посещават тренировките си на игрището до ТЕЦ “София”. Така победите за “Локомотив” се трупат, трупа се и интересът към Пената.


5. Трансферът

Хора от различни клубове идват да го искат. Сред тях е и “Левски”. Но Душко е верен на “Локомотив” и още по-непреклонен. Докато желанието си не проявяват от ЦСКА. Предлагат малкия Димитър да изкара по-рано военната си служба, зачислен към армейския отбор. Родителите му се съгласяват и така в редиците на червените влиза една от най-важните личности за отбора. В продължение на 13 години той винаги е титуляр в състава им.

6. Любовта

Димитър и Надежда се запознават през 1966 година в Хасково. Защитникът на ЦСКА е на лагер в града с националния тим, подготвяйки се за Световното в Англия. Една вечер Пенев и съотборникът му Борис Гаганелов случайно минават през цирка, гостуващ в Хасково. Те веднага забелязват две красиви момичета, които участват в програмата. Близначките Надежда и Вера се съгласяват да излязат с футболистите. Димитър и Надя се женят година по-късно в Мировяне. Вера и Борис също стават семейство.

7. Трагедиите

Въпреки късметът и талантът, съдбата поднася на Пенев и доста трагични моменти. През 1943 година се случва голямо нещастие в семейството. Загива бащата на Душко – Пено Лучев, който е намушкан смъртоносно от бик. Чичо му умира едва 21-годишен, пиейки ледена вода след мач. През октомври 2008 година умира брат му Младен, а през 2010 година в рамките на два месеца почиват баща му Душко и майка му Люба.

8. Прозвищата

Наричат го как ли не, но той приема всичките си “имена” с чувство за хумор. Казват му Пената, Чичото, чичо Пенчо, чичо Митко, Стратега от Мировяне.


9. Статистиката

Известен е не само с добрата си игра, но и с благия си нрав и спортменството си на терена. През цялата си състезателна кариера като футболист на ЦСКА, за повече от 300 мача, има получени едва два жълти картона

10. Наградите

За разлика от картоните, наградите му се неизброими. Става шампион на България с “Локомотив София” през 1964 година, а с ЦСКА – седем пъти. Пет години е носител на Купата на Съветската армия с ЦСКА. Най-добър футболист на България за 1967 и 1971 година. Обявен е за треньор №1 на ХХ век на България. Награден с орден “Стара Планина” – първа степен и е обявен за почетен гражданин на София. На 19 септември 2005 година е избран за председател на “Клуба на ветераните и деятелите” на ЦСКА. През 2016 година е обявен за почетен президент на ЦСКА.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *