Евтини самолетни билети

Френският живописец, скулптор и график постимпресионист Пол Гоген е роден на 7 юни 1848 г. в Париж. Когато е 3-годишен баща му губи работата си и цялото семейство се мести в Перу при техен заможен и влиятелен роднина. По пътя баща му умира, но семейство Гоген остава там близо 4 години.

Избухналата гражданска война в Перу принуждава майката и сина да се завърнат във Франция. 17-годишен, Пол Гоген работи на търговски кораб. По-късно се прехвърля във военния флот. След края на службата си, той кандидатства за пост в банка, който в крайна сметка получава.

Първата му жена – Мете-Софи Гад така и не разбира неговото влечение към голото женско тяло и желанието на Гоген да го пресъздава, и малко след раждането на първото им дете го напуска.


Същевременно Гоген рисува и започва да събира голям брой, безценни произведения на изкуството и дори се сприятелява с братята Винсент и Теодо ван Гог. На 45 години се жени за втори път, от този брак има две деца, а през 1894 г. окончателно се установява в Таити.

Гоген страда от различни болести, както и от влечението към алкохола и тютюна, но партньорките в живота му и страстта към изкуството поддържат духа му силен. Най-вдъхновяващият период за картините му се оказва любовта му към 14-годишната Пауура. Художникът умира на 8 май 1903 година.

10. Художникът със слънчогледите

10-те най-известни картини на Пол Гоген

През 1888 година Пол Гоген прекарва 9 седмици заедно с друг бележит майстор на четката – Винсент ван Гог. Двамата наемат къща в южна Франция с идеята да се отдадат на творчество. Уморен от безкрайните им спорове обаче Гоген си тръгва. Ван Гог преживява болезнено краха на мечтата си за приятелство и „братство“ и си отрязва ухото. Макар пътищата им никога повече да не се преплитат, двамата продължават да си пишат писма.

9. Ден на Бога

10-те най-известни картини на Пол Гоген

За първи път Гоген се мести в Таити през 1891 г. в търсене на „екстаз, спокойствие и изкуство“. Много от най-известните му шедьоври са пряко и символично вдъхновени от живота, обичаите и жителите на Таити. Картината „Ден на Бога“ може да разделим мислено на три части. На върха доминира идолът на таитянската богиня-майка Хина и ритуалите, които се извършват в нейна чест. В средата са човешки фигури на розов фон, вероятно символизиращи раждането, живота и смъртта. Долната част на платното се състои от ослепителни и контрастни оттенъци, предадени в постимпресионистичен стил.

8. Веселие

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Пол Гоген е известен с творбите си, в които умело преплита реалното с въображаемото и тази картина е отличен пример. Платното изобразява две жени, заемащи централно място, с червено куче пред тях. На заден плат група други жени се прекланят пред маорска статуя, за да внесат усещането за един омагьосан свят. Картината не е приета добре от критиката и поражда много саркастични подмятания. Самият Гоген обаче я счита за една от най-добрите си творби.


7. Аве Мария

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Тук авторът съчетава християнския предмет на вярата с дълбокото културно влияние, което изпитва по време на престоя си в Хаити. В картината Гоген превръща фигурите на Дева Мария и Исус в таитянски майка и дете. Две други жени се прекланят пред майката и детето с благоговение. Още с първото си показване пред публика „Дева Мария“ е приета повече от добре и оттогава е считана за една от най-добрите картини на Гоген.

6. Видение след проповед (Яков се бори с ангела)

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Картината пресъздава библейската сцена на битката на Яков с ангела. Гоген структурира картината по такъв начин, че ясно да се разграничи реалността от илюзията. Жените на преден план се молят в църква, а битката в дясната част на платното, според автора, съществува само във въображението им.

5. Nevermore

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Картина, която Гоген рисува по време на тежките времена след смъртта на дъщеря му и финансовия недоимък, който изпитва. Художникът е вдъхновен от поемата на Едгар Алан По „Гарвънт“. Картината изобразява тъжно таитянско момиче, излежаващо се в неудобна поза. Картината е смятана за една от най-поетичните и философски произведения на автора.

4. От къде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Емблематичната творба Гоген създава по време на един от най-трудните периоди в живота си. Художникът е потиснат и депресиран, след като година по-рано е загубил дъщеря си. Гоген дори обмисля самоубийство, но вместо това се усамотява и започва усилено да твори. Картината е алегорично изобразява отделните фази в човешкия живот.


3. Жълтият Христос

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Най-известното платно на художника от периода му преди да замине за Таити. Картината е смятана за една от първите и най-значими символистични картини в живописта. Жълтият Христос е разпнат в Северна Франция през XIX век. Около него местни жени се събират за молитва, а бягащият мъж на заден фон отразява желанието на мнозина да избягат от градския живот и да се върнат към „примитивния” и простичък живот от миналото.

2. Духът на мъртвите ви наблюдава

10-те най-известни картини на Пол Гоген

При пътуването си до Таити Гоген за пореден път открива любовта в лицето на местна красавица. Когато късно една нощ художникът се прибирал, открил таитянката силно уплашена – жената объркала фигурата му с тази на демон, за който местните разказват различни страховити предания. Разказът на знойната хубавица вдъхновява автора да създаде това платно.

1. Кога ще се омъжиш?

10-те най-известни картини на Пол Гоген

Това не е просто най-скъпата картина на Пол Гоген. Това е най-скъпата картина продавана в света изобщо! В продължение на 50 години картината се е намирала в Музея на изобразителното изкуство в Базел. През 2015-а картината беше продадена на търг за невероятните 300 милион долара. Купувачът е организацията Qatar Museums, която управлява колекциите на музеите в Катар.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.